Τέταρτο

Μια λέξη είναι χίλιες εικόνες

typewriter-1245894_1280


Κουραστήκαμε να διαβάζουμε τις λέξεις. Προτιμήσαμε να αναλωθούμε στις εικόνες. Άλλωστε αυτές είναι χίλιες λέξεις ζιπαρισμένες, συμπυκνωμένες.

Ποιος ο λόγος άραγε να διαβάζουμε τις λέξεις; Αφού πλέον με ένα κουμπί τις διαβάζουν κάποιοι ή κάποιες για εμάς. Προς μία απαλλαγή από μόχθο, σωματικό και πνευματικό.

Γίναμε τεμπέληδες, τεμπέληδες του σώματος, τεμπέληδες στο μυαλό. Σκουριάσαμε, σκουριάσανε τα χέρια μας, τα πόδια μας, ο κορμός μας, σκούριασε το μυαλό μας. Ξεχάσαμε πώς να σκεφτόμαστε, πώς να φανταζόμαστε, να δημιουργούμε εικόνες στο μυαλό μας χωρίς να κοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα των ματιών. Κλείσαμε την σκέψη και την φαντασία σε ένα μπουκάλι, το πετάξαμε στην θάλασσα να το καταπιεί.

Ναι, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Μια λέξη όμως είναι κι αυτή χίλιες εικόνες.

Αυτή η λέξη όταν γράφεται είναι για όλους. Φεύγει και σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί της. Να σε γυρίσει πίσω σε θύμησες και ιστορίες που υπάρχουν πια μόνο στην μνήμη. Από τις λέξεις να πιάνεσαι και να πετάς σα να αρπάζεις αετό απ’ τα πόδια. Να σου φέρει στο μυαλό εικόνες υπαρκτές, εικόνες που θα φέρουν άλλες εικόνες του φαντασιακού, του νεφελώδους κόσμου της φαντασίας.

Μην προδίδετε τις λέξεις γιατί οι λέξεις έχουν να μας προσφέρουν πιο πολλά από όσα εμείς σε αυτές. Τις χρειαζόμαστε πιο πολύ από όσο αυτές εμάς. Διότι οι λέξεις μένουν. Εμείς όχι.

Ψάξτε να βρείτε την παραλία που έχει ξεβραστεί η σκέψη και η φαντασία, πιάστε το μπουκάλι και πιείτε τες, γευτείτε την μαγική τους γεύση και την αλμύρα του μπουκαλιού που τις μετέφερε. Είναι ακόμα ζωντανές.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Το βάσανο της ολοκλήρωσης

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Ζωή σαν μεσημεριανός ύπνος

Η ώριμη ντομάτα

Η ώριμη ντομάτα

Ο αριθμητής της ευφυΐας

Ο αριθμητής της ευφυΐας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 16 Άρθρα

Ο Ανανίας Ραφτόπουλος ή Καπουρκατσίδης ζει και σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στην Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο τέταρτο -και τελευταίο κατ' αυτόν- έτος των σπουδών του και έχει γοητευτεί με τις σύγχρονες θεωρίες της εξουσίας. Πιστός στην ενδεχομενικότητα των πάντων και την κοινωνική κατασκευή της πραγματικότητας μέσω του λόγου, χρησιμοποιεί την αρθρογραφία ως μέσο για να αλλάξει τον κόσμο. Ενδεχομένως...

 

Back to Top