tetartopress

Μια μέρα στη Χεβρώνα

47341538_2234819633406887_1004800164310810624_n

Φωτογραφία: David Badia


Στρατιώτες, check points φτώχεια στους δρόμους. Μια γενέτειρα δύο ακόμα εφιαλτών. Δύο ακόμα θρησκειών. Ισλαμισμός και Ιουδαϊσμός.

Παρασκευή ημέρα προσευχής. Μια πόλη διχασμένη ανάμεσα από δύο μεγάφωνα που καλούν πιστούς, ζωντανούς νεκρούς να προσκυνήσουν. Να προστατέψουν τη γη και το ιερό τους έδαφος με έναν επίμονα φανατικό τρόπο.

Μια πηχτή τοξικότητα στον αέρα μας λούζει. Μια αμοιβαία έχθρα και μια αθλιότητα καταδυναστεύει τους δυο λαούς.

Στρατιώτες ένοπλοι από πάνω μέχρι κάτω διαχωρίζουν τους «καλεσμένους» ανάλογα με τη θρησκευτική πίστη του καθενός. Κανένας δεν επιτρέπεται να περάσει στη μεριά του άλλου, στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ένα βήμα παραπάνω και θα καταβροχθιστούν αμέσως.

Οι 650 στρατιώτες που γίνονται 800 κάθε σαββατοκύριακο φυλάνε τον τομέα Η2 μιας φυτεμένης πόλης μόλις 800 πιστών Ισραηλινών. Οι Παλαιστίνιοι είναι 200.000 περίπου, αλλά βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο της πόλης καλυμμένο από μεταλλικό δίχτυ.

47144762_204977807092303_8089061076513062912_n

Φωτογραφία: David Badia


Βρισκόμαστε χωμένοι στον τομέα Η2. Εκεί απαγορεύετε οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος να πατήσει πόδι. Η ευρωπαϊκή ξενάγηση έχει ήδη προχωρήσει βαθιά στη πόλη φάντασμα.

Τα παιδιά των Ισραηλινών μας φτύνουν και μας προκαλούν με τα ποδήλατα τους ενώ οι μανάδες τους μας κοιτάνε όλο έχθρα και ασχημία με το βλέμμα τους. Η προσευχή ακούγεται εξίσου απειλητική από τα μεγάφωνα του ιστορικού μυθικού τάφου του πατριάρχη Αβραάμ η αλλιώς Ιμπραήμ.

Πίσω από τα υψωμένα τείχη, τα συρματοπλέγματα έχουν βαρύνει από τις πέτρες και τα σκουπίδια που πετούν οι 800 settlers η αλλιώς έποικοι. Ακούγονται εκκωφαντικές εκρήξεις λες και είναι πόλεμος.

Από την άλλη πλευρά παλαιστίνια παιδιά και έφηβοι πετούν πέτρες, ξύλα και εκρηκτικά βαρελότα στους Ισραηλινούς στρατιώτες.

47019443_291746394796810_2255260247360798720_n

Φωτογραφία: David Badia


Ο ξεναγός μας από την “ΝGO Breaking the silence” και πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, συλλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, λόγω της παραβίασης δρόμων. Όμως προφανώς ήταν διότι προκαλούσε εκνευρισμό και θυμό στους εποίκους με αυτά που έλεγε και έσπαγε τη σιωπή.

Εμείς τελικά καταφέρνουμε να βγούμε από ένα άλλο check point, ανάλαφροι αφού είχαμε αφήσει πίσω την ερημωμένη πλευρά της πόλης των πιστών με τα περίεργα μαλλιά και τις κρεμάμενες κοιλιές.

Παρόλα αυτά το «γλέντι» δεν είχε ακόμη τελειώσει. Τα παιδιά συνεχίζουν από την πλευρά που τώρα βρισκόμασταν το πολεμικό τους «παιχνίδι».

Εμείς ανίδεοι, μετά από 4 ώρες ξενάγησης, ψάχναμε κάτι να φάμε και να βρούμε το λεωφορείο που μας είχε φέρει. Τα παιδιά τραβάνε την προσοχή μας με τα εκρηκτικά και μας κάνουν σινιάλο να μπούμε στο χώρο της λαϊκής αγοράς.

47316055_379157342822409_5856045383901249536_n

Φωτογραφία: David Badia


Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε στον κύριο δρόμο των συγκρούσεων. Τώρα η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Όλο και περισσότερες πέτρες ξεκολλάνε από τα πεζοδρόμια και φεύγουν ιπτάμενες προς την κατεύθυνση των στρατιωτών.

Ξαφνικά όλο το μπούγιο αρχίζει να τρέχει, με μια συγχρονισμένη ταχύτητα που όλο και αυξανόταν, προς το μέρος μας. Εμείς πανικόβλητοι δεν ξέρουμε προς τα πού να φύγουμε.

Ένας παλαιστίνιος μας δείχνει μια διέξοδο διαφυγής. Κάποιοι από το γκρουπ έχουν βγάλει τα κινητά τους και βιντεοσκοπούν τα πάντα. Άλλοι κρυμμένοι μέσα σε ένα μανάβικο. Ένας ακροβάτης κλαίει από συμπόνοια. Η ψυχή του έχει ραγίσει από την ανθρώπινη παράνοια την οποία βιώνουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

Η ομάδα διαλύεται. Πρέπει να μείνουμε μαζί. Αντάρτες παλαιστίνιοι βρίσκονται από πάνω μας. Στόχος τους ένας. Οι ένοπλοι Ισραηλίτες στρατιώτες. Έτσι αντιμετωπίζουν την καθημερινή καταπίεση την οποία υπομένουν, στις λαϊκές αγορές της παρασκευής.

Εμείς σαν ποντίκια παγιδευμένοι, ψάχνουμε τον προσανατολισμό μας έξω από την τρύπα μας. Ο τυχαίος ξεναγός μάς δείχνει το πέρασμα πίσω από το δρόμο στον οποίο συγκρούονται οι δύο άμετρα, αντίθετες δυνάμεις.

IMG-20181202-WA0011

Φωτογραφία: Antonio Terrones


Πρέπει να περάσουμε μέσα από την καταιγίδα με τα άσφαιρα πυρά, τις πέτρες και τους πασσάλους. Όλοι μαζί. Όσοι είμαστε μαζεμένοι.

Ο ακροβάτης δίπλα μου δακρύζει ακόμη. Κοντεύουμε να βγούμε. Ένα δύο τρία. Τροχάδην όλοι. Άλλοι με παντόφλες άλλοι με δίχαλα άλλοι τραβάνε βίντεο.

Νοιώθουμε περικυκλωμένοι πάνω και γύρω από τις ταράτσες των μισογκρεμισμένων σπιτιών. Σαν ποντίκια μες την φάκα. Συνεχίζουμε την πορεία μας έξω από εκεί.

Βγαίνουμε σε μια διασταύρωση πιο πάνω. Κοιτάμε προς την μια μεριά όπου οι στρατιώτες βρίσκονται στον κόμβο λίγο πιο κάτω συγκεντρωμένοι. Βίαια έτοιμοι.

Η τοξικότητα στον αέρα έχει γεμίσει τα ρουθούνια και από εκεί τα πνευμόνια μας. Κατάκοποι πλησιάζουμε το λεωφορείο σκεπτόμενοι ίσως και να ήταν καλύτερα αν είχαμε επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα.

Η απειλή όμως βρίσκεται ήδη πίσω μας. Το παράλογο παιχνίδι αδρεναλίνης, εξουσίας και δύναμης να βρίσκεται πίσω άραγε; Στη Χεβρώνα, την πόλη φάντασμα στον τομέα Η1 και Η2.

IMG-20181202-WA0017

Φωτογραφία: Antonio Terrones

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9 Άρθρα

Γεννήθηκε το 1989 στο Φράιμπουργκ και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από μικρός λάτρευε τη μυρωδιά των πεύκων, τον ήχο των τζιτζικιών και τη δύναμη των κυμάτων της Μεσογείου. Τον διακατείχε πάντα κάτι σαν γοητεία ή φόβος για τα ύψη και το σκαρφάλωμα των δέντρων. Αυτό το κίνητρο τον οδηγεί σε ένα πρωτόγνωρο επάγγελμα, εκείνο του ακροβάτη. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ESAC 2007-2010 (Ανώτατη Σχολή των τεχνών του Τσίρκου) στις Βρυξέλλες όπου και διαμένει μόνιμα πλέον. Συνιδρυτής του θίασου Acrobarouf. Περιοδεία επί 9 χρόνια σε Ευρώπη και Β.Αμερική 2007-2016. Περιοδεία και συνδημιουργία της παράστασης Amaluna με το Cirque du Soleil 2011-2013. Συνδημιουργία με τη χορεύτρια σύγχρονου χορού Maja Zimmerlin της παράστασης “Exodos” 2017. Διεθνής περιοδεία με την ακροβατική γαλλική ομάδα XY 2018. Διδάσκει επαγγελματικά μαθήματα ακροβατικών εδάφους και φυσικής κίνησης. Εξασκείτε στο παραδοσιακό Ται Τσι του στυλ Γιανκ στο χορευτικό αγκάλιασμα των δέντρων και στις πετροισορροπίες. Στον ελεύθερο του χρόνο βοηθάει στο βιολογικό φυτώριο της Σαν Ζιλ με τα θεραπευτικά βότανα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top