Μια μικρή νίκη για τους γύπες & τη φύση του Κομψάτου στη Θράκη
Η εταιρία που σχεδίαζε την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Κοιλάδα του Κομψάτου (περιοχή του δικτύου Natura 2000), σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Θρακικά Μετέωρα, που αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα τόσο για τον Ασπροπάρη, όσο και για το Όρνιο, αποφάσισε την απόσυρση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την αδειοδοτική διαδικασία εξαιτίας των στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διαβούλευση σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου αυτού στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Όπως αναφέρεται από τη WWF Greece (που κυρίως δραστηριοποιείται ερευνητικά στην περιοχή):
Η κοιλάδα του Κομψάτου, ένα κρίσιμο ενδιαίτημα για προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά
Στα Θρακικά Μετέωρα της Κοιλάδας του Κομψάτου φωλιάζει ένα από τα έξι τελευταία αναπαραγωγικά ζευγάρια/επικράτειες του ασπροπάρη στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε αναπαραγωγικά ζευγάρια της Θράκης, το μοναδικό στη Ροδόπη. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και μερικές από τις τελευταίες φωλιές όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τόσο ο ασπροπάρης, όσο και το όρνιο χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα είδη (αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο στο άμεσο μέλλον) στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία, οι βραχώδεις σχηματισμοί και η μορφή των δασών στην Κοιλάδα του Κομψάτου συνθέτουν ένα κρίσιμο ενδιαίτημα για πλήθος προστατευόμενων πτηνών, όπως ο ασπροπάρης, το όρνιο, ο χρυσαετός και άλλα. Η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και έχει επιπλέον αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά.
Σχεδιασμός αιολικού πάρκου και περιβαλλοντική αδειοδότηση
Τον Σεπτέμβριο του 2021 κατατέθηκε αίτηση για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου 12 ανεμογεννητριών στη θέση “ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ” στην Κοιλάδα του Κομψάτου και σε κοντινή απόσταση από φωλιές ασπροπάρη και όρνιων. Η επένδυση αυτή μάλιστα χαρακτηρίστηκε, τον Ιανουάριο 2021, ως στρατηγική επένδυση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρά το γεγονός ότι αφορά σε περιοχή που αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα για προστατευόμενα και κινδυνεύοντα είδη της ορνιθοπανίδας της χώρας μας.
Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσαν σχόλια αναδεικνύοντας με επιστημονικά στοιχεία (δεδομένα φωλιών, δορυφορικής τηλεμετρίας, θέσεων μικρού μεγέθους ταϊστρών, που προέκυψαν από επτά συνολικά προγράμματα LIFE και μια εν εξελίξει διδακτορική διατριβή) τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου σε προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Επίσης κρίσιμες για την απόσυρση της ΜΠΕ ήταν και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις από επίσημους δημόσιους φορείς με ευθύνη για την προστασία της περιοχής, όπως οι Φορείς Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου και Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, οι Διευθύνσεις Δασών Ροδόπης και Ξάνθης και το Δασαρχείο Ξάνθης, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου αυτού. Επιπλέον, τόσο οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και οι γνωμοδοτούσες υπηρεσίες τόνισαν την αντίθεση του έργου αυτού με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ασπροπάρη που προβλέπει ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων σε ακτίνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων γύρω από υφιστάμενες φωλιές του είδους αυτού. Στην προκειμένη περίπτωση, 6 από τις 12 ανεμογεννήτριες του σχεδιαζόμενου έργου βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από καταγεγραμμένη φωλιά ασπροπάρη.
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διαβούλευση και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η εταιρία του έργου απέσυρε τη ΜΠΕ από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με σκοπό να την επικαιροποιήσει και να τη διορθώσει.