Τέταρτο
70 Προβολές

Μια νέα δημιουργία «ψηφιακού θεάτρου» -το «θέατρο του εγκλεισμού»- από την ‘Ελλη Παπακωνσταντίνου
Antigone Test Ι this is Me in my Room σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου. Μια νέα δημιουργία «ψηφιακού θεάτρου»/ το «θέατρο του εγκλεισμού» #featuring Miss Presence and the Absent Girls Band.

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου μετά την τελευταία της δημιουργία “Oedipus: Sex with Mum Was Blinding” που παρουσιάστηκε στο BAM (Brooklyn Academy of Music), βαδίζει για ακόμα μία φορά σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Αυτή τη φορά, δημιουργεί μια ψηφιακή παράσταση, σχεδιασμένη για την πλατφόρμα του «ζοομ» σε συνεργασία με την εικαστικό Μαίρη Ζυγούρη (visual poems) και τις καλλιτέχνιδες Nalyssa Green, Kat Papachristou, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη και Gemma Carbone.

Οι «Miss Presence and the Absent Girls Band” που συνυφαίνουν καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο και ζωντανή ποπ μουσική σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία.

Το κείμενο στηρίζεται στα «Ίχνη της Αντιγόνης» ένα από τα γνωστότερα έργα της σπουδαίας σύγχρονης Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδη που αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και μιλά για την έμφυλη διαχρονική βία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα θέατρο κονσέρβας, αλλά μια περφόρμανς ζωντανή κι Όχι βιντεοσκοπημένη.


Το «Θέατρο του εγκλεισμού» και οι κανόνες του:

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θέσαμε στους εαυτούς μας και που περιγράφουν αυτό που συμβαίνει.

1. Κάνουμε τις πρόβες μας και παρουσιάζουμε το έργο αποκλειστικά μέσα από την απομόνωσή μας.

2. Χρησιμοποιούμε μόνο αντικείμενα, μουσικά όργανα, ρουχισμό ή τεχνικό εξοπλισμό που είχαμε στα σπίτια μας, όταν μπήκαμε σε καραντίνα. Το σκηνικό είναι το σπίτι μας.

3. Δημιουργούμε μέσα από το σπίτι μας, όπως και τόσες άλλες γενιές γυναικών πριν από εμάς. Ιδιωτικός και δημόσιος λόγος και χώρος σμιλεύονται.

«Το θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στη δική μας περίπτωση, η καραντίνα μας έφερε να κάνουμε πρόβες με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Διαπίστωσα ότι ο εγκιβωτισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε διάλογο με τον εγκλωβισμό στην έμφυλη ταυτότητα και στη σύνδεση της γυναίκας με τον οίκο, τον ιδιωτικό χώρο», εξηγεί η Παπακωνσταντίνου. «Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ, υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ.»


Συντελεστές

Σύλληψη/Art direction: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Συγγραφέας: Christina Ouzounidis
Μετάφραση από τα σουηδικά στα ελληνικά: Margarita Mellberg
Visual art advisor & visual poem: Μαίρη Ζυγούρη
Μουσική Σύνθεση: Nalyssa Green, Κατερίνα Παπαχρήστου
Μετάφραση από τα σουηδικά στα ελληνικά: Ειρήνη Δερμιτζάκη, Gemma H. Carbone, Έλλη Παπακωνσταντίνου
Κινησιολογία: Βάλια Παπαχρήστου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Λίνα Ρόζη
Βοηθός σκηνοθέτη Α’: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη Β’: Ηρώ Λέφα
Φωτογραφία: FLP Athens, Σοφία Μανώλη
Τρέιλερ & Motion graphics: FLP Athens
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη, Ευαγγελία Σκρομπόλα
Παραγωγή: ΟDC ENSEMBLE

Ερμηνεύουν: Nalyssa Green, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Gemma H. Carbone, Βάλια Παπαχρήστου, Κατερίνα Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη
Special Guest: Χλόη Κολύρη


Ταυτότητα Παράστασης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 18 Μαΐου, Τρίτη 19 Μαΐου, Τετάρτη 20 Μαΐου στις 19:15 | Δευτέρα 25 Μαΐου, Τρίτη 26 Μαΐου, Τετάρτη 27 Μαΐου στις 18:15 & 20:15

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 38,50 ευρώ (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/οιον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα)

Αγορά εισιτηρίων εδώ

[email protected] | www.elli.site/projects/traces-of-antigone | facebook

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6134 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top