Τέταρτο

140 Προβολές

Μια παλάμη που κατακτά χωρίς να καταπατά το Σύμπαν μας

paixte-tis-epistimes2Ένας από τους πιο απλούς ορισμούς για το τι είναι το σύμπαν είναι αυτός που δίνει στο βιβλίο του «Παίξε τις επιστήμες στα δάχτυλα» ο Κλάιβ Γκίφορντ. Το Σύμπαν είναι «όλο το διάστημα και όσα περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως ο Ήλιος, τα αστέρια, οι πλανήτες και η γη».

Ο Κλάιβ Γκίφορντ γράφει απλά ενώ γράφει για τα πιο περίεργα, δύσκολα ή τρομακτικά πράγματα και θάματα της ζωής. Ανήκει σε αυτούς τους συγγραφείς που αγαπά να μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο αυτός καταλαβαίνει το Σύμπαν μας. Για αυτό και στα 150 περίπου μέχρι σήμερα βιβλία του για παιδιά αλλά και για ενηλίκους θα συναντήσει κανείς τίτλους που τον αλαφρώνουν, τον κάνουν να χαμογελά με αμφισβήτηση «Μα είναι δυνατόν; Να γίνει αυτό που λέει ο τίτλος;» αλλά σίγουρα τον πείθουν να ανοίξει τις σελίδες και να κάνει αυτό το μαγικό ανεπανάληπτο ταξίδι στον κόσμο της γραφής του.

Ένα από αυτά τα βιβλία του είναι το «Παίξε τις επιστήμες στα Δάχτυλα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Και το βιβλίο αυτό είναι εξίσου απολαυστικό για το παιδικό αλλά και ενήλικο αναγνωστικό κοινό. Γιατί αν εξαιρέσει κανείς αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις επιστήμες, πόσοι από όλους τους υπόλοιπους αλήθεια έχουν καταφέρει να μη φοβούνται τα απλά ερωτήματα της αυθόρμητης παιδικής σκέψης;

– Πώς φτιάχνεται μια ταινία; Τώρα αυτοί είναι ζωντανοί μέσα στην τηλεόραση;

– Πώς έρχεται το σκοτάδι;

– Τι έχουμε κάτω από το δέρμα μας;

– Η αράχνη έχει γλώσσα ή δόντια; Μπορεί να με δαγκώσει;

Η αλήθεια είναι ότι οι λάτρεις της παιδικής λογοτεχνίας είτε ως συγγραφείς που την υπηρετούν είτε ως επίδοξοι αναγνώστες, εύκολα θα βρουν πολυάριθμους τίτλους που αφορούν τις απαντήσεις στις παιδικές αυτές ερωτήσεις, που αναλύουν και επεξηγούν τα παιδικά γιατί, ή που προσεγγίζουν με τρόπο πιο μαγικό και προσιτό τα μυστήρια της ζωής.

Η αλήθεια όμως επίσης είναι ότι ο Κλάιβ Γκίφορντ ξεχωρίζει αν και κινείται με αυτό το βιβλίο του σε αυτήν την τόσο «πυκνοκατοικημενη»  σφαίρα αυτού του είδους παιδικού βιβλίου. Και ο λόγος που ξεχωρίζει είναι η εφευρετικότητά του και η δική του προσέγγιση σε κάποια από τα μυστήρια της ζωής.

paixte-tis-epistimes3


Κατ’ αρχήν το Σύμπαν του Κλάιβ Γκίλφορντ μέσα από τις σελίδες των Επιστημών του χωρίζεται σε 8 μέρη. Ο Εγκέφαλος, το Μάτι και η Όραση, το Ανθρώπινο Σώμα, η Φυσική, το Φως, η Φύση, το Διάστημα και Σύμπαν και τα Παιχνίδια του μυαλού. Κάτι σαν τις 7 μέρες δημιουργίας και μια ακόμη για να τη χαρούμε ακόμα περισσότερο! Παρατηρώντας τι παιχνίδια δημιουργικά προτείνει σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη, συνειδητοποιείς ότι κάλλιστα θα μπορούσε το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής και της ύπαρξης να αποκρυπτογραφηθεί μέσα από αυτά τα 8 μέρη. Το μυαλό μέσα από τις διαδικασίες του προσπαθεί να εκλογικεύσει τα πάντα. Το μάτι και η όραση το βοηθούν. Το Ανθρώπινο Σώμα φιλοξενεί και τα δύο. Η Φυσική και το Φως «φωτίζουν» το μαγευτικό κόσμο της Φύσης που αιώνες τώρα με σοφία και πρόνοια λειτουργεί ενώ το Διάστημα και το Σύμπαν παραμένουν terra incognita που η Επιστήμη έχει αρχίσει πια να χαρτογραφεί. Και ο Κλάιβ καταλήγει πως ό,τι και να κάνεις το μυαλό δεν μπορείς πάντα να το κυβερνάς. Τα παιχνίδια του στις ερμηνείες σου ή στις εκλογικεύσεις σου θα τα κάνει. Ίσως έμμεσα με όμορφο και ελαφρά χιουμοριστικό τρόπο ο Κλάιβ συναινεί λίγο τους αναγνώστες. Η επιστήμη είναι η λέξη που δηλώνει απερίφραστα τη γνώση των πάντων. Γίνεται αλήθεια να γνωρίζουμε τα πάντα; Ή μήπως αν αποφασίσουμε να ανοίξουμε την παλάμη μας και δε φοβηθούμε, καταφέρουμε να αγαπήσουμε την επιστήμη; Γιατί το να μαθαίνεις χωρίς να αγαπάς δε γίνεται. Το να μαθαίνεις αυτό που πρώτα έχεις αγαπήσει σου προσφέρει στιγμές χαράς, ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Και το Σύμπαν μας πάνω από όλα θέλει αγάπη. Τότε μόνο θα το κατακτήσουμε χωρίς να το καταπατήσουμε.

Το βιβλίο αυτό το ξεχώρισα και το προτείνω όχι μόνο για ατομική χρήση αλλά και για χρήση στην τάξη από πρόθυμους δασκάλους να ταξιδέψουν παρέα με τα παιδιά τους στον μαγευτικό κόσμο της γνώσης, όχι μόνο γιατί προσφέρει εναλλακτική ματιά και αγκαλιά στο Σύμπαν των Επιστημών αλλά και γιατί κατορθώνει μέσα από τα δημιουργικά παιχνίδια σε κάθε σελίδα του να οδηγήσει τον κάθε αναγνώστη να κατακτήσει βιωματικά γνώσεις που αποκρυπτογραφούν τα μυστήρια της ζωής μας. Και το πιο όμορφο από όλα ίσως είναι ότι αυτή η αποκρυπτογράφηση δε στερεί την ομορφιά του μυστηρίου. Αντιθέτως την ώρα που έχεις επιτυχώς εφαρμόσει το δημιουργικό παιχνίδι του Κλάιβ και έχεις φτιάξει τη δική σου ταινία μικρού μήκους μόνο με κάποια δικά σου σχέδια σε χαρτί και τίποτα άλλο, πλημμυρίζεις από ακόμα μεγαλύτερο θαυμασμό για το πόσο εύκολα μπορείς να βιώσεις τα μυστήρια των νόμων λειτουργίας των φαινομένων της ζωής. Αυτό και αν είναι το υπέρτατο μυστήριο! Το μυστήριο της ομορφιάς της φύσης της ζωής!

Καλές δημιουργικές βόλτες στις σελίδες του Κλάιβ με ή χωρίς παρέα!

«Παίξε τις επιστήμες στα δάχτυλα!»
Γκίφορντ Κλάιβ
Μετάφραση: Μπακογεώργου Ελένη
Εικονογράφηση: Μίλνερ Σαρλότ
Εκδόσεις Πατάκη, 2017

paixe-tis-epistimes1


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 86 Άρθρα

Η Μαρία Παπαμαργαρίτη είναι η μαμά του Κωνσταντίνου και του Θάνου. Από μικρή μαγευόταν με τις λέξεις και έτσι όταν μεγάλωσε σπούδασε φιλόλογος. Αγαπά τα ταξίδια και τα βιβλία για αυτό και τώρα «μαγειρεύει» τις δικές της ιστορίες για τα παιδιά της και τους φίλους τους. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μιλά κατ' ιδίαν στον καθένα και αποτελεί τη μόνη προσωπική μας περιουσία που πότε δε χάνεται. Αγαπημένη της ρήση «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Γράφει με το όνειρο να αγκαλιάζει τον κόσμο μας τούτο το μικρό, το μέγα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Το Δόντι. Επικοινωνία: [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top