tetartopress

Μία πλατεία, πολλές φωνές «Το δικό μας εργοτάξιο»

Μία πλατεία, πολλές φωνές Το δικό μας εργοτάξιο

Μία πλατεία, πολλές φωνές Το δικό μας εργοτάξιο


Κάλεσμα του Δυτικού Μετώπου την Κυριακή 31 Μαρτίου, από νωρίς το μεσημέρι ως το βράδυ, για μια δράση υπεράσπισης και γιορτής της πλατείας Πρωτομαγιάς και της σημασίας της για τις γειτονιές και τις κοινότητες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα:

«Ελάτε για μία μέρα μουσικής, παιχνιδιού, συλλογικής κουζίνας, θεάτρου, συζήτησης και live.

Ελάτε, να πάρουμε την πλατεία πίσω από τις λαμαρίνες!

Τι σημαίνει εργοτάξιο για εμάς; 

Για εμάς, που ονειρευόμαστε μία ανοιχτή και προσβάσιμη πλατεία.

Πώς θα έμοιαζε ένα εργοτάξιο, που θέλει να φέρει κοντά τη γειτονιά σε ένα κοινό, δημόσιο χώρο;»

 

Πρόγραμμα

 

12:00 – 14:00

Μουσικοκινητικό εργαστήρι “Η ορχήστρα της πλατείας των παιδιών”

Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» & Κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa

Η μουσική είναι μία γλώσσα που μας ενώνει.

Οι μουσικές από διαφορετικούς τόπους, είναι ταυτότητες.

Ακούγοντας μουσικές, τα μέλη μιας κοινότητας μπορούν να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να αποκτήσουν νέους δεσμούς.

Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη συγκολλητική διάσταση της μουσικής, η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» και η κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa διοργανώνουν στην πλατεία ένα μουσικοκινητικό εργαστήρι για παιδιά. Μέσα από παιχνίδια με το σώμα, τις φωνές μας, σενεγαλέζικους ρυθμούς και αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θα φτιάξουμε παρέα, θα γνωριστούμε καλύτερα και θα γίνουμε ορχήστρα!

 

14:00 – 15:00

 

Τρώμε μαζί – Συλλογικό πικ νικ και ραδιόφωνο

Συλλογική κουζίνα Εl Chef & Ραδιόφωνο “Τα θρανία της άνοιξης”

«Σας καλούμε να φάμε μαζί στην πλατεία Πρωτομαγιάς! Φέρτε κουβέρτες και πετσέτες να στρώσουμε συλλογικό πικ νικ και να φάμε παρέα. Μαζί μας θα είναι η συλλογική κουζίνα “El Chef” με ζεστό φαγητό για όλες/ους/α και “Τα θρανία της άνοιξης” με τα ραδιόφωνα των παιδιών. Μπορείτε να φέρετε ό,τι άλλο τσιμπητό θέλετε να μοιραστούμε στο συλλογικό μας γεύμα».

 

15:00-16:00

 

Live μουσική

Κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa

Μετά το πρωινό της εργαστήρι, η κολλεκτίβα Youmame Africa θα κάνει ένα live με κρουστά και φωνή για να ενδυναμώσει νέες φωνές που θέλουν να εκφραστούν ενάντια στην αστυνομική βία,  τον ρατσισμό, τους βιασμούς και τα στερεότυπα.

Εργαστήρι “Γκράφιτι – δημόσιος χώρος – κοινότητα”

Πώς γεννιέται ένα γκράφιτι; Ποια είναι η σχέση του με τους ελεύθερους, δημόσιους χώρους; Πώς μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες μιας ομάδας, μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας; Σε αυτό το εργαστήρι γνωρίζουμε τη συλλογική διάσταση του κόσμου των γκράφιτι και ανταλλάζουμε ιδέες για μία κοινή δημιουργία.

 

16:00-1800

 

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους, δημόσιους χώρους

Συζήτηση με πρωτοβουλίες, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήματα πόλης.Ενημέρωση,ανταλλαγή εμπειριών για ανατροφοδότηση και δημιουργία δικτύου αλληλουποστήριξης.

 

Παράσταση – Ομάδα θεάτρου του Καταπιεσμένου Boalitaria

Η ομάδα θεάτρου του καταπιεσμένου boalitaria είναι μία συλλογικότητα που ανεβάζει παραστάσεις σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους. Η μέθοδος του θεάτρου του καταπιεσμένου επιλέγεται ως ένας τρόπος κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης που αναδεικνύει τις κοινές καταπιέσεις μας μέσα στο υπάρχον σύστημα, ανοίγει έναν δημόσιο διάλογο και προτείνει συλλογικές λύσεις από τα κάτω, δηλαδή από τη θέση των καταπιεσμένων, μέσω της θεατρικής συνθήκης.

Η παράσταση που θα φιλοξενηθεί στην Πλατεία Πρωτομαγιάς αφορά στη λειτουργία των τραπεζών σε σχέση με τις κατασχέσεις κατοικιών. Χρησιμοποιώντας τεχνικές του θεάτρου του καταπιεσμένου, η παράσταση μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματά μας ως κοινότητα, να χτίσουμε λύσεις που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε προσωπικά και συλλογικά αδιέξοδα και να φανταστούμε ιστορίες καταπίεσης να έχουν… άλλο τέλος…

 

Κάλεσμα για συλλογή τροφίμων

 

Μπορείτε να ενισχύσετε τη δουλειά της συλλογικής κουζίνας El Chef προσφέροντας:

Ζυμαρικά (πένες, κοφτό, κριθαράκι, βίδες, σπαγγέτι)

Ρύζι (τύπου μπλου μπονέτ)

Ρεβίθια

Φακές

Φασόλια μέτρια

Φάβα

Ηλιέλαιο

Ντομάτα Κον κασέ η πασάτα

Πελτές

Αλάτι σακουλάκι

Χαρτί κουζίνας

Σακούλες σκουπιδιών γίγας

Μία πλατεία, πολλές φωνές Το δικό μας εργοτάξιο

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top