Τέταρτο
116 Προβολές

Μία ταινία την ημέρα… – “Félicité” του Alain Gomis

felicite-galleru_0002_FELICITE-01©andolfi-1024x666
Ο 46χρονος Γαλλο-Σενεγάλος σκηνοθέτης Alain Gomis παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο: πηγαίνει σε μια χώρα, που δεν ξέρει και αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία σε μια χαώδη πόλη, που επίσης δεν ξέρει! Και τι, αλήθεια, είναι αυτό, που τον σπρώχνει και ταυτόχρονα τον διασώζει στο χάος της Κινσάσα, της πρωτεύουσας του Κονγκό; Μα, φυσικά, η μουσική των Kasai Allstars και η φημισμένη “Συμφωνική Ορχήστρα της Κινσάσα” – Orchestre Symphonique Kimbanguiste. Θυμάστε το καταπληκτικό ντοκυμανταίρ Kinshasa Symphony;

Η “Ευτυχία” του Alain Gomis είναι μια ελεύθερη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) μητέρα, που προσπαθεί να επιβιώσει τραγουδώντας σ’ ένα ταπεινό μπαρ. Η κατάσταση θα γίνει εφιαλτική, όταν ο 14χρονος γιος της Samo θα κτυπήσει με την μοτοσυκλέτα και θα χρειασθεί να εγχειριστεί προκειμένου να μην χάσει το πόδι του.

Η Felicite θα κινήσει Γη και Ουρανό προκειμένου να βρει τα χρήματα… Θα τρέξει σε γνωστούς, που της χρωστάνε, σε φίλους, στον πρώην άντρα της και πατέρα του πιτσιρικά, αλλά και στον αδερφό της, που δεν θέλει ούτε να την ξέρει… Από αυτό το οδοιπορικό της ανάγκης θα φωτιστούμε όσο χρειάζεται για το παρελθόν αυτής της τόσο δυναμικής και τόσο μόνης γυναίκας.

Το εγχείρημα του Gomis είναι επικίνδυνα φιλόδοξο. Μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας, που επιμένει και αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της, διηγείται την ιστορία μιας χώρας, που μια από τις σημαντικότερες μορφές αντίστασης είναι η Μουσική της.

Οι Kassai Allstars και η τραγουδίστριά τους Muambuyi, που χαρίζει την φωνή της στην ηρωίδα, ντύνουν μουσικά την Νύχτα, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα του Κονγκό, αποδίδοντας μοναδικά την μουσική του σπουδαίου Εσθονού Arvo Pärt, δίνει φωνή στην Ημέρα.

felicite-galleru_0000_Tabu-et-Félicité-1024x666


Δυνατή η έμπνευση του σκηνοθέτη να μπολιάσει την ταινία του με εμβόλιμες σκηνές από τις πρόβες της Ορχήστρας, αλλά και σκηνές από την χαώδη κίνηση στους δρόμους της Κινσάσα. Το ντοκυμανταίριστικο αίμα της ταινίας είναι πολύ δυνατό κι αυτό οφείλεται κυρίως στην καταπληκτική φωτογραφία της 43χρονης Céline Bozon.

Η μεγαλύτερη, όμως, ευτυχία για τον σκηνοθέτη ήταν, ότι, εντελώς, τυχαία “έπεσε” πάνω στην καταπληκτική ηθοποιό, που υποδύεται την Felicite. Πρώτη φορά είδε την Véro Tshanda Beya στα δοκιμαστικά! Και σημειώστε, ότι ο σκηνοθέτης είχε φανταστεί την ηρωίδα αδύνατη και μικροσκοπική, το ακριβώς αντίθετο από την Véro!!! Αδυνατώ με λόγια να περιγράψω την ερμηνεία αυτής της γυναίκας! Μία γυναίκα, που μιλάει με την σιωπή και το αγέλαστο πρόσωπό της!

Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας είναι ένα μείον, όπως και, κάποιες στιγμές, το χάσιμο του σκηνοθέτη στην χαώδη και ξένη γι΄αυτόν πόλη. Στο τέλος, όμως, καταφέρνει να βρει τον δρόμο του.

Όταν διάβασα, ότι η “Ευτυχία” είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σενεγάλης για το φετινό Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας θέλησα αμέσως να την δω. Διαφορετικά μπορεί να την προσπερνούσα – για την ώρα, τουλάχιστον – αφού είναι εκατοντάδες οι ταινίες, που με περιμένουν.

Τελικά, η “Ευτυχία” πέρασε στην τελική εννιάδα (αλήθεια, γιατί όχι δεκάδα;) –  – και μπορεί να μπει ακόμα και στην τελική πεντάδα (θα το ξέρουμε στις 23 Ιανουαρίου), που, αρχές Μαρτίου, θα διεκδικήσει τον θείο Όσκαρ για το καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ!

Η μουσική της ταινίας κυκλοφορεί από την Crammed Discs με τον τίτλο “Around Felicite”.

Η ταινία έχει πάρει διάφορα βραβεία με σημαντικότερη την Αργυρή Αρκούδα στο περυσινό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Παρ΄όλα αυτά παραμένει ακόμα χωρίς διανομή στην χώρα μας.

“Félicité” του Alain Gomis
Felicity, Γαλλία – Σενεγάλη – Βέλγιο – Γερμανία – Λίβανος, Δρaματική, Έγχρωμη, 123″, 2017
felicite.mubi.com


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Νικόλαος Ε. Καββαδίας. Εθισμένος στις Κινούμενες Εικόνες και την Στρογγυλή Θεά. Από επιλογή ραδιοφωνικός παραγωγός, κατά περίσταση κινηματογραφικός "κριτικός" κι από ανάγκη διοργανωτής κινηματογραφικών προβολών. Βλέπει τα πάντα διά "γυμνού οφθαλμού" κι ακόμα ψάχνει τον δρόμο της επιστροφής στην παιδική αλάνα. Σαν πραγματικό κουρέλι τραγουδάει ακόμα.

RELATED ARTICLES

Back to Top