tetartopress

«Μια Τρίτη Ματιά» – Αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη


Το Φεστιβάλ Ολυμπίας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο του Ροβήρου Μανθούλη από τις 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου. Τιτλοφορείται “Ροβήρος Μανθούλης -Μια Τρίτη Ματιά” και περιλαμβάνει εμβληματικές αλλά και δυσεύρετες ταινίες του σπουδαίου δημιουργού (όπως η ανέκδοτη ταινία του για τον Βασίλη Αλεξάκη), μαρτυρίες από φίλους και συνεργάτες, καταλόγους αφιερωμάτων, σπάνιο ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη και ντοκιμαντέρ στα οποία ο Ρ.Μανθούλης μιλά για τη ζωή και το έργο του.

Αφορμή στάθηκε η επανέκδοση δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη από το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια συζήτηση / συνάντηση φίλων του το Σάββατο 3 Απριλίου (6 μ.μ.).

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το  συγγραφικό του έργο.

Το έργο του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Γι ‘ αυτό το λόγο δυο κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με συντονισμένες κινήσεις, προχώρησαν στην επανέκδοση δυο δυσεύρετων έργων του.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο»  που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.

Το Φεστιβάλ Χανίων – Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ».

Με αφορμή τις δυο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα κατά βάση κινηματογραφικό αλλά με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα  αφιέρωμα με τίτλο «ΡοβήροςΜανθούλης,  μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου.


Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες:

Α. Τρεις Τόποι. Τρία από τα ντοκιμαντέρ της πρώιμης περιόδου στην Ελλάδα, τα μοναδικά σωζόμενα, δυσεύρετα σήμερα: Ακρόπολις / Η πιο Μεγάλη Δύναμη / Λευκάδα

Β. Τρια Πρόσωπα. Πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στο Παρίσι: Μιμίκα Κρανάκη / Κλεμάν Λεπίδης / Βασίλης Αλεξάκης

Γ. Τρεις Σταθμοί. Οι κλασσικές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη : Πρόσωπο με Πρόσωπο / Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου / Μπλουζ με Σφιγμένα Δόντια

Δ. Αυτοπροσώπως.  Ο Ρ. Μανθούλης μπροστά στην κάμερα άλλων δημιουργών μιλά για τη ζωή και το έργο του. Μια Ταινία μια Ζωή του Κ. Μωριάτη / Ο Άνθρωπος με Κινηματογραφική Μηχανή του Κώστα Μαχαίρα / Ο Αθέατος Σκηνοθέτης του Νίκου Θεοδοσίου / Καιρός για ήρωες των Καλιόπη Λεγάκη και Άγγελου Κοβότσου / Μια Μικρή Ιστορία του Νίκου Θεοδοσίου.

Ε. Μικρές Πινελιές. Μαρτυρίες για το έργο του από φίλους και συνεργάτες, κατάλογοι αφιερωμάτων κλπ : Αντρέας Παγουλάτος /  Γιάννης Μπακογιαννόπουλος / Τίτος Πατρίκιος / Νίκος Σμαραγδής / Βασίλης Αλεξάκης / Κίτυ Αρσένη.

ΣΤ. Ίχνη. Σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Ρ. Μανθούλη.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια Συνάντηση φίλων στην οποία θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο σκηνοθέτη οι Σταύρος Ψυλλάκης,  Άγγελος Κοβότσος,  Άρης Μπαφαλούκας και οι διευθυντές των Φεστιβάλ, Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και Χανίων  Ματθαίος Φραντζεσκάκης.  Τη συζήτηση θα συντονίσει η φίλη Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Η συνάντηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου στις 3 Απριλίου 2021 στις 6 μ.μ.

Η αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος στον δικτυακό τόπο manthoulis.olympiafestival.gr

Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται  δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας  online.olympiafestival.gr

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top