tetartopress

«Μικρές ιστορίες επανάστασης» – Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης (ΔΣΕ) της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Οι φοιτητές/σχεδιαστές εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της στολής του εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, αφηγούνται εκ νέου μικρές στιγμές της επανάστασης του 21 μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων.

Πτυχώσεις σε πρώτο πλάνο, μαζί με εικονογραφήσεις/τυπώματα με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Χρώματα-σύμβολα, όπως το κόκκινο της μάχης και του λαβωμένου σώματος, το μαύρο του πένθους και του μπαρουτιού, βάφουν τα ρούχα. Ιστορικές προσωπικότητες και εμβληματικές γυναικείες μορφές, όπως η Μπουμπουλίνα και η Βασιλική Κονταξή, αποτελούν πρότυπα γυναικών που μεταφράζονται σε σύγχρονα ενδύματα.

Η μετάφραση είναι ελεύθερη και εναπόκειται στη ματιά του σχεδιαστή, στην αισθητική του ερμηνεία, μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης. Αυτές καθαυτές οι ιστορίες είναι περισσότερο το αποτύπωμα ενός συμβάντος που έχει κατ’ επανάληψη «υφανθεί» στο πέρασμα των 200 χρόνων ως κλασική εικονογράφηση του αφηγήματος του 1821.

Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές:

Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης, Κώστας Λυκούδης.

Ιδέα/καθοδήγηση: Βενετία Κουτσού, λέκτορας εφαρμογών

Διδασκαλία portfolio: Ελιάνα Δημητρακοπούλου, εργαστηριακή συνεργάτιδα

Επίβλεψη κατασκευής: Αμαλία Σταλίκα, εργαστηριακή συνεργάτιδα

Πληροφορίες

Εγκαίνια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου – 12:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου –  31 Μαρτίου

Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 8:30 – 15:30

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6 | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Είσοδος ελεύθερη

Υγειονομικά πρωτόκολλα:

Κατά την είσοδό σας στο Μουσείο θα πρέπει να επιδεικνύετε έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης και
αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό για τον απαιτούμενο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) του τελευταίου 24ώρου.
Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.Ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Επιτρέπονται οι ομαδικές ξεναγήσεις. Στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.).
Επισκέψεις ομάδων έως 30 ατόμων, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Μουσείου, και μόνο κατόπιν έγκαιρης τηλεφωνικής συνεννόησης (2313310301).


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13475 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top