tetartopress

Μήνυμα αλληλεγγύης και συντονισμού δράσεων έστειλε η πανελλαδική κινητοποίηση για την ενέργεια


Ανακοίνωση με την οποία γίνεται μια πρώτη βασική αποτίμηση της πανελλαδικής κινητοποίησης για την ενέργεια, δημοσιοποιεί το «Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια»:

Το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή, η πανελλαδική κινητοποίηση για την ενέργεια, μετά από κάλεσμα του Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, που υποστηρίχθηκε από ογδόντα έξι (86) ακόμη συλλογικότητες, απ’ όλη την Ελλάδα. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Μοναστηρακίου ακολούθησε πορεία, μέσω των οδών Αθηνάς και Σταδίου, μέχρι το Σύνταγμα.

Η πλατιά υποστήριξη της κινητοποίησης, που εκφράστηκε και με τη φυσική παρουσία μελών των παραπάνω συλλογικοτήτων -κατοίκων ή καταγόμενων από πολλές διαφορετικές περιοχές-, υποδηλώνει τη βαθιά ανησυχία που επικρατεί, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα και των καταστροφικών αποτελεσμάτων που τις συνοδεύουν (στο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο). Ταυτόχρονα, είναι «προϊόν» των πρωτοβουλιών για το συντονισμό των δράσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η συγκρότηση του Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, το Νοέμβρη του 2020, μέσα στις γνωστές πολύ δύσκολες συνθήκες.

Βγαίνοντας από μια περίοδο σκληρών περιορισμών, η πρώτη μαζική, εξωστρεφής δράση κατά των πολιτικών που ακολουθούνται στον τομέα της ενέργειας, πάντα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στέλνει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ότι οι πολίτες και οι συλλογικότητές τους είναι εδώ, ότι δε μας έχει καθηλώσει η απραξία και η απογοήτευση, ότι δε μας έχουν δελεάσει οι «χάντρες» της «πράσινης» ανάπτυξης και ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις μάχες, που μας περιμένουν, από καλύτερη θέση και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Για το λόγο αυτό, θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση σαν μια αναλαμπή ή σαν μια ανάγκη «εκτόνωσης», μετά από μια μακριά περίοδο απαγορεύσεων και περιορισμών. Αντίθετα, σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου συντονισμένων κινηματικών δράσεων, παντού όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες βιομηχανικού τύπου και η λεηλασία της φύσης και όπου οι τοπικές κοινωνίες πλήττονται με ποικίλους τρόπους και οργανώνουν αδιαμεσολάβητα τις αντιστάσεις τους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ -με βίαιη απώθηση, χρήση γκλομπς και περιορισμένη χρήση χημικών σε βάρος των διαδηλωτών- στο τέλος της πορείας στο Σύνταγμα, με σκοπό να αποτρέψουν την ολοκλήρωση και διάλυση της πορείας μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Για μας αποτελεί μια ξεκάθαρη πράξη τραμπουκισμού, συνέχεια της (αποτυχημένης) προσπάθειας να περιοριστεί η πορεία, σε ορισμένες μόνο λωρίδες της διαδρομής στις οδούς Αθηνάς και Σταδίου.

Μπορεί οι εικόνες των αστυνομικών, που τους δείχνουν να «συνοδεύουν» μια πορεία ή να λειτουργούν ως προστάτες – παραστάτες των εργολάβων στην υλοποίηση των ενεργειακών και άλλων επενδυτικών σχεδίων να μας είναι γνώριμη. Αυτό δεν τις κάνει λιγότερο αποκρουστικές και καταδικαστέες και γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ποτέ, με πρακτικές αυταρχισμού και καταστολής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κινητοποίηση της 26ης Ιούνη θα λειτουργήσει σαν μοχλός παραπέρα ανάπτυξης των κινηματικών αντιστάσεων, όχι μόνο στο πεδίο των ενεργειακών δραστηριοτήτων, αλλά παντού όπου η απληστία του κεφαλαίου και η λογική της ανάπτυξης βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τη φύση, πλήττει -ανεπανόρθωτα και σε πολλούς τομείς- τις τοπικές κοινωνίες και εγκλωβίζει το μέλλον μας σε ένα κανονιστικό, οικονομικό και πολιτιστικό πλαίσιο ξένο προς τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τη φύση της ίδιας της ζωής μας.

ΒΑΖΟΥΜΕ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ «ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠIΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

energynetwork2020.wordpress.com

[email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top