Τέταρτο
61 Προβολές

Μονόλογοι σε καραντίνα: Έφηβοι πρόσφυγες γράφουν στον καιρό της πανδημίας
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, παρουσιάζουν την έκδοση «Μονόλογοι σε καραντίνα», με κείμενα και σχέδια που αποτυπώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας ομάδας νεαρών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, με αφορμή την περίοδο προσωρινής καραντίνας που ζήσαμε όλοι από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020.

Η έκδοση αποτελεί αποτέλεσμα ενός κύκλου εργαστηρίων γραφής που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά την ίδια περίοδο, με τρεις συγγραφείς-εμψυχωτές. Στα εργαστήρια συμμετείχαν 24 αγόρια και κορίτσια, 13 έως 19 ετών, από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Καμερούν, το Μπενίν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία, που ζουν σε διάφορες δομές και περιοχές της χώρας είτε με τις οικογένειές τους είτε ασυνόδευτα.

Οι έφηβοι και έφηβες γράφουν για το πώς βίωσαν τις ημέρες της καραντίνας και τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στις προσδοκίες, στις επιδιώξεις και στον αγώνα που δίνουν καθημερινά. Κάποιοι από τους εφήβους που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας που υπόκεινται σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας σχετικά με την πανδημία.

Η δράση «Μονόλογοι σε καραντίνα» αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που πραγματοποιούν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μια σειρά από φορείς συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί η δράση σε διαφορετικές πόλεις, ενώ τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής είχαν την υποστήριξη μιας ομάδας από διερμηνείς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Η έκδοση «Μονόλογοι σε καραντίνα» είναι διαθέσιμη δωρεάν στα ελληνικά και αγγλικά.

Συνεργαζόμενοι φορείς για τη δράση «Μονόλογοι σε Καραντίνα»: Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΝΚΑ Ο.Τ.Α Καρδίτσα, Αναπτυξιακή «Πάρνωνα» ΑΕ Ο.Τ.Α. Τρίπολη, ΑΡΣΙΣ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, PRAKSIS


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6158 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top