Τέταρτο

Μυριέλ Μπαρµπερύ «Η Κομψότητα του σκαντζόχοιρου»


«Με λένε Ρενέ. Είμαι πενήντα τεσσάρων ετών. Εδώ και είκοσι επτά χρόνια είμαι θυρωρός στο 7 της οδού Γκρενέλ, ένα αρχοντικό κτίριο µε εσωτερικό κήπο και αυλή, χωρισμένο σε οκτώ υπερπολυτελή διαµερίσµατα, όλα κατοικημένα, όλα πελώρια. Είμαι χήρα, κοντή, άσχημη, παχουλή, έχω κότσια στα πόδια και, αν πιστέψουµε κάποια από τη φύση τους δυσάρεστα πρωινά, κακοσμία στην αναπνοή… Είμαι σπανίως αξιαγάπητη, αν και πάντα ευγενική, αλλά µε ανέχονται παρ’ όλα αυτά επειδή ανταποκρίνομαι τέλεια σε αυτό που η κοινωνική δοξασία έχει συµπυκνώσει ως στερεότυπο θυρωρίνας· είμαι, εν ολίγοις, ένα από τα πολλά γρανάζια που κινούν τη µεγάλη οικουμενική ψευδαίσθηση, σύμφωνα µε την οποία η ζωή έχει ένα νόημα που µπορεί άνετα να αποκωδικοποιηθεί».

«Με λένε Παλόμα. Είμαι δώδεκα χρονών και κατοικώ στο 7 της οδού Γκρενέλ, σ’ ένα πολυτελές διαµέρισµα. Οι γονείς µου είναι πλούσιοι, η οικογένειά µου είναι πλούσια και επομένως η αδελφή µου κι εγώ είμαστε δυνητικά πλούσιες… Παρ’ όλα αυτά, παρά την τόση εύνοια της τύχης και τα τόσα πλούτη, ξέρω εδώ και πολύ καιρό ότι ο τελικός προορισμός είναι η γυάλα για τα χρυσόψαρα. Πώς το ξέρω; Συµβαίνει να είμαι πολύ ευφυής. Εξαιρετικά ευφυής µάλιστα… Το σίγουρο είναι πάντως ότι στη γυάλα εγώ δε θα µπω… Γι’ αυτό και πήρα την απόφασή µου: στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, τη µέρα που θα µπαίνω στα δεκατρία, στις 16 Ιουνίου, θα αυτοκτονήσω».

Συναρπαστικοί εσωτερικοί µονόλογοι δύο φαινομενικά ασύμβατων ηρωίδων, που θα συγκλίνουν, σχεδόν νομοτελειακά, σε έναν ακόμα συναρπαστικότερο διάλογο. Η Κομψότητα του σκαντζόχοιρου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, είναι ένα κλασικό πλέον βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά

Η Μυριέλ Μπαρµπερύ γεννήθηκε το 1969 στο Μαρόκο. Η Κομψότητα του σκαντζόχοιρου πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2006, γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο (έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες) και µεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009 από τη Mona Achache. Η Μυριέλ Μπαρµπερύ έχει γράψει επίσης τα βιβλία Une gourmandise (2000), που κυκλοφόρησε στα ελληνικά µε τίτλο Στην άκρη των χειλιών µου η απόλαυση (2002), La vie des elfes (2015) και Un étrange pays (2019).

«Η Κομψότητα του σκαντζόχοιρου» (L’ elegance du Herisson)| Συγγραφέας: Μυριέλ Μπαρµπερύ | Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη – Γαρέφη |  Σχήμα: 14×21 | Σελίδες: 408 | Ημερομηνία 1ης παρούσας έκδοσης: Απρίλιος 2021 | Εκδόσεις Πατάκη | Διαβάστε ένα απόσπασμα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7463 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top