tetartopress

Μύθοι και αλήθειες για τις εξορύξεις στην Ήπειρο στην εποχή της «πράσινης» μετάβαση


Μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία με τίτλο «Ενέργεια για τι και για ποιον; Μύθοι και αλήθειες για τις εξορύξεις στην Ήπειρο στην εποχή της “πράσινης” μετάβασης», τυπώθηκε τον Απρίλη του 2023. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Η παρούσα έκδοση τυπώθηκε τον Απρίλη του 2023. Κατά τη διάρκεια συγγραφής και τύπωσης ένα πλήθος εξαγγελιών για τις εξορύξεις απασχόλησε ντόπιο και εθνικό τύπο. Είναι εύλογο να μην μπορούμε να αντικρούσουμε κάθε μία ξεχωριστά, μιας και η μπροσούρα που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτελεί δημοσιογραφικό δελτίο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η όλη σύγχυση που δημιουργείται γύρω από το θέμα είναι εσκεμμένη, ώστε η δημόσια συζήτηση να φεύγει από το επίδικο, που σημαίνει ότι οι εξορύξεις, ανεξάρτητα πού και πότε θα γίνουν, θα είναι καταστροφικές για τον τόπο, ενώ, ακόμα και αν δε γίνουν, η εταιρεία θα βγει κερδισμένη χρηματιστηριακά.

Παράλληλα, η είδηση των εξορύξεων αποτελεί πανάκεια για την ακρίβεια και χρησιμοποιείται προεκλογικά και τέλος το ενεργειακό θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Διαδικτυακή μορφή της μπροσούρας: εδώ

…Σε μια εποχή που οι εξελίξεις στο ενεργειακό είναι συνεχείς, το να μπορούμε να κατανοήσουμε στοιχειωδώς τι συμβαίνει είναι σημαντικό για τους αγώνες και τα ανακλαστικά μας. Οτιδήποτε συμβαίνει στη φύση, έτσι και οι εξορύξεις, επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας και έχουμε δικαίωμα στο λόγο και την απόφαση γι’ αυτές.

Σκοπός, λοιπόν, αυτής της μπροσούρας δεν είναι η παράθεση μιας τεχνικής μελέτης που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση γύρω από το ζήτημα των εξορύξεων, αλλά η προβολή μιας γενικής και όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένης τοποθέτησης, που θα είναι χρήσιμη για την κοινωνία και τους αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και των ζωών μας…

...Όπου κι αν βρισκόμαστε, μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες προστασίας των περιοχών μας από την καταστροφή που φέρνουν τα συμφέροντα των από πάνω και το ισχυρό νήμα της πεποίθησης ότι κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι τα περιβαλλοντικά κινήματα δεν μπορούν να είναι στεγνά «πράσινα», αλλά οφείλουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ και να αντιλαμβάνονται τη σύνδεσή τους με όλους τους αγώνες για την χειραφέτηση και την κοινωνική αυτονομία..

Η μπροσούρα κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή με ελεύθερη συνεισφορά και διατίθεται σε διάφορους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, στέκια, καταλήψεις, συνεργατικά καφενεία και συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συνέλευση για την απόκτησή της:

Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία facebook | againstnrglooting.blogspot.com | email: [email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13928 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top