Τέταρτο

Δίκτυο Βοιωτών: Να μη γίνει η Παλιοβούνα το νέο «θύμα» της «πράσινης» ανάπτυξης


Το Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό» και οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων των χωριών του Ελικώνα απευθύνουν έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και αντίδραση, προκειμένου να μη γίνει Καμία Νέα Ενεργειακή Δραστηριότητα Βιομηχανικού Τύπου στη Βοιωτία και ταυτόχρονα καλούν σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 11:00 στην Αλίαρτο, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν είναι μυστικό: εδώ και πολλά χρόνια, η αιολική βιομηχανία έχει βάλει «στο μάτι» την Παλιοβούνα, την ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, με υψόμετρο 1.750 μέτρα. Η πρώτη προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2002 (4 ανεμογεννήτριες των 3 MW, στη θέση «Τούμπα»), εκαταλείφθηκε μερικά χρόνια αργότερα, προκειμένου να μη διογκωθούν περισσότερο οι αντιδράσεις των κατοίκων και να μην μπουν σε κίνδυνο τα άλλα έργα, της ίδιας εταιρείας, στην περιοχή («Περδικοβούνι», «Καλύβα»). Την ίδια τύχη είχε και άλλο ένα έργο στην περιοχή της Αρβανίτσας («Κακιά Ράχη»).

Οι πρώτες αυτές επιτυχίες δεν είχαν συνέχεια, καθώς τα επόμενα χρόνια -και μέχρι σήμερα- γενικεύτηκε η επίθεση των κερδοσκόπων του τομέα της ενέργειας, που έχει οδηγήσει στη σταδιακή λεηλασία του Ελικώνα. Βήμα το βήμα, σπιθαμή προς σπιθαμή, όλα τα υψώματα και οι κορυφές μετατρέπονται σε ιδιότυπα βιομηχανικά τοπία, για να «φιλοξενήσουν» άπειρες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, πλέον και τεράστιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Ήταν αναμενόμενο, ότι κάποια στιγμή, θα έρχονταν ξανά η σειρά της Παλιοβούνας, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση έξι (6) νέων ανεμογεννητριών,ισχύος 3,9 MW η καθεμία (με ύψος πυλώνα 84 μέτρα και διάμετρο φτερωτής 131 μέτρα, δηλαδή συνολικού ύψους 150 μέτρων). Αφού πρώτα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησηςπάμπολλων -περίπου 15- άλλων αιολικών εγκαταστάσεων, γύρω από την Παλιοβούνα.

Είναι ό,τι πιο τραγικό αυτό που συμβαίνει: στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική κρίση, η φύση καταστρέφεται και οι απίστευτες φωτιές του καλοκαιριού δείχνουν ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους έργα και πολιτικές. Οι υποσχέσεις για φθηνό ρεύμα έχουν πάει περίπατο, αφού αναμένεται νέα εκτόξευση στις τιμές και ενώ συνεχίζεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Όσο για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας τοπικά, έχουμε προσωπική και άμεση εμπειρία. Το ίδιο και για το «χαρτζιλίκι» των ανταποδοτικών, που το μοιράζουν κάθε πέντε χρόνια, ελπίζοντας πως θα «θολώσουν» την εικόνα του μεταλλαγμένου τοπίου γύρω μας. Το μόνο χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο είναι η παραγωγική (στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στον τουρισμό κ.λπ.), κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου.

Βρίσκουν και τα κάνουν, όμως, αφού τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων κάνουν όλα τα χατίρια των εταιρειών, ενώ και η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής μας δεν πάει πίσω. Για χρόνια ολόκληρα, περιορίζονται στο «καλόπιασμα» των εταιρειών, καλλιεργούν αυταπάτες για δήθεν καλές χωροθετήσεις και μπερδεύουν τον κόσμο με γενικολογίες για «πράσινη» ανάπτυξη και άλλα φούμαρα. Για εκείνη την «πράσινη» ανάπτυξη, δηλαδή, που καταστρέφει συστηματικά το πράσινο και τα φυσικά οικοσυστήματα. Άλλο που δε θέλουν οι εταιρείες.

Μόλις λίγες βδομάδες πριν, στις 17/8/2021, ζητούσαμε από το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς να αντιδράσει στην απόφαση του Δασαρχείου Λιβαδειάς να επιτρέψει την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στην Παλιοβούνα. Τις μέρες αυτές, όχι μόνο τοποθετήθηκε ο ιστός, αλλά ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Ξέρουμε όλοι/ες μας πολύ καλά, πώς αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και θα έχει μπει «ταφόπλακα» σε κάθε ελπίδα να διασωθεί κάτι από τη φυσική ομορφιά και την αξία -σε όλα τα επίπεδα- της περιοχής μας. Πολύ δε περισσότερο, όταν παράλληλα προχωρούν τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στη Λάκκα, στο Τσίβερι, στη Μεγάλη Λούτσα, στο Φράσερι, στο Καραμούντζι, στο Ζαγαρά, στα χειμαδιά κλπ.

Η περίπτωση της Παλιοβούνας δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Είναι αυτή που θα ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι και αυτή που μπορεί να δώσει την ευκαιρία, τουλάχιστον στους τοπικούς παράγοντες, να αναθεωρήσουν την παθητική και αναποτελεσματική στάση τους. Κυρίως, όμως, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε, να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε εμείς οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης περιοχής, απαιτώντας να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες και οι εργασίες για νέες ενεργειακές δραστηριότητες στον Ελικώνα και σε ολόκληρη τη Βοιωτία.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου μας, το Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό» και οι επιτροπές αγώνα των κατοίκων των χωριών του Ελικώνα απευθύνουμε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και αντίδραση, προκειμένου να μη γίνει Καμία Νέα Ενεργειακή Δραστηριότητα Βιομηχανικού Τύπου στη Βοιωτία. Επιπρόσθετα, για την ανταλλαγή απόψεων και το συντονισμό των δράσεών μας, καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 11:00 στην Αλίαρτο, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.

Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό»: viotia-sos.blogspot.com | [email protected] | facebook

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10160 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top