tetartopress

Να μην επιτρέψουμε την έκδοση της Sharareh Khademi στο Ιράν – Αναβλήθηκε η δίκη της για την Τρίτη 15 Οκτώβρη

marco-mons-h4x3VjzO7h0-unsplash2


Αναβλήθηκε η χθεσινή δικάσιμος του αρμόδιου τμήματος στον Άρειο Πάγο που θα αποφάσιζε την απέλαση, ή μη, της Ιρανής Sharareh Khademi και της 6χρονης κόρης εξαιτίας έλλειψης διερμηνέα. Την νομική υπεράσπισή της έχει αναλάβει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μέσω της δικηγόρου Μαρίας Παπαμινά. Η υπόθεση της Ιρανής Sharareh Khademi πρόκειται να εκδικαστεί την Τρίτη 15 Οκτώβρη 2019.

Η Sharareh Khademi βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Αναμένοντας την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του Αρείου Πάγου για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης, στέλνει έκκληση αλληλεγγύης μαζί με τις συγκρατούμενές της ώστε να μην απελαθεί στο Ιράν. Η Sharareh Khademi διέφυγε μαζί με την 6χρονη κόρη της για να γλιτώσουν από το πατριαρχικό θεοκρατικό καθεστώς και τον σύζυγό της που κακοποιούσε αυτή και το μικρό παιδί τους. Συνελήφθη στην Ελλάδα ύστερα από έλεγχο, με το ένταλμα της Ιnterpol που εκδόθηκε από το Ιράν με την κατηγορία «αρπαγής ανηλίκου», δηλαδή της κόρης της, ύστερα από την καταγγελία της συζύγου της.

Η Sharareh Khademi μαζί με τα δύο αδέλφια της και την εξάχρονη κόρη της Diana ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό λίγο έξω από την Ορεστιάδα αφήνοντας πίσω την προσωπική ιστορία ακραίας καταπίεσής της από ακόμα ένα αδίστακτο πατριαρχικό μοντέλο έμφυλης ενδοοικογενειαής βίας και ένα σκληρό και αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς γυναικείας καταπίεσης. Θέλοντας να παραμείνει στην Ελλάδα ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή για την κόρη της και την ίδια έχοντας κάθε δικαίωμα να βρει στον τόπο μας το καταφύγιο που αναζητά για ζωή, για να γλυτώσει από την αφόρητη οικογενειακή βία.

Οι συγκρατούμενές της στις φυλακές Κορυδαλλού σε μια ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστές όλες τις λεπτομέρειες άλλης μιας κολασμένη ιστορίας ζητώντας την παραμονή όλης της οικογένειας της Sharareh Khademi στην Ελλάδα. Στο κείμενο συμπαράστασης μέσα από τις φυλακές μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Η Sharareh έφυγε με την κόρη της από το Ιράν για να γλιτώσουν από το πατριαρχικό καθεστώς και τον άντρα της που κακοποιούσε αυτή και το παιδί τους συστηματικά. Την είχε κατηγορήσει ότι είχε σχέση με συνάδελφό της στο νοσοκομείο που εργαζόταν ως νοσοκόμα και αυτό την έφερε να δικαστεί και να καταδικαστεί σε 60 χτυπήματα-βουρδουλιές. Σε δεύτερο βαθμό απαλλάχτηκε της ‘‘ειδεχθούς’’ αυτής κατηγορίας, όμως ο άνδρας της την χώρισε και απαιτούσε από αυτή να δεχθεί να μην έχει καμία αξίωση πάνω στο παιδί της ούτε καν να το βλέπει. Σε περίπτωση που δεν το δεχόταν την απείλησε ότι θα καταγγείλει στο ιρανικό καθεστώς αυτή και τα αδέλφια της για αντικαθεστωτική δράση, κατηγορία που έχει σίγουρη την θανατική τους καταδίκη αν εκδοθούν στον Ιράν. Όσο για την μικρή Diana το μέλλον που της ετοιμάζει ο πατέρας της είναι, εκτός από τη βία και το φόβο, ένας γάμος μόλις γίνει 9 χρονών.

Μια απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια που θα διατάσσει την έκδοση της Sharareh και της κόρης της, είναι μια απόφαση που θα οδηγήσει τη μητέρα στον θάνατο και το εξάχρονο κοριτσάκι στην κηδεμονία ενός αδίστακτου άνδρα.

Ο γάμος της μόλις γίνει εννέα χρόνων, δεν είναι μοναδική περίπτωση για το Ιράν. Το κορίτσι αυτό έχασε ήδη την παιδική του ηλικία από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα της, από της ξυλοδαρμούς της μητέρας της από αυτόν, από την αναγκαστική προσφυγιάς, από τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών της Ελλάδας και δεν θα έχει καμία ευκαιρία να ζήσει μια καλύτερη ζωή αν γυρίσει πίσω, παντρεμένη από τα εννιά με ένα ‘’πατέρα’’ δυνάστη και με τη μητέρα της νεκρή.

Αυτή είναι η ιστορία της Sharareh και της κόρης της Diana. Μια ιστορία ακραίας καταπίεσης από έναν αδίστακτο πατριάρχη και ένα σκληρό και αυταρχικό κράτος. Ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή για την κόρη της και έχει κάθε δικαίωμα να βρει στον τόπο μας το καταφύγιο που αναζητά.

Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο κυρίως εμείς οι γυναίκες, εμείς οι μητέρες, τη Sharareh και τη μικρή κόρη της Diana στον αγώνα τους και να εκφράσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε την αλληλεγγύη μας.

Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να ζει με αξιοπρέπεια. Είναι δικαίωμα της μικρής Diana να ζήσει ως παιδί, μακριά από την πατριαρχική καταπίεση και βία, να ζήσει με αξιοπρέπεια, να μεγαλώσει ως ελεύθερη γυναίκα».


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top