tetartopress

Να προστατέψουμε την Αμοργό από την «ανάπτυξη»

67367463_10158280942317439_1012970454828187648_n


Εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών με στόχο να προστατευτεί η Αμοργός από τη λεγόμενη τουριστική «ανάπτυξη» έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μία ομάδα πολιτών.

Η Αμοργός είναι ένα νησί το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή συγκρινόμενη με άλλα νησιά των Κυκλάδων και τις λιγότερες παραλίες. Η τοποθέτηση εξοπλισμού (ξαπλώστρες – ομπρέλες) σε αυτές τις παραλίες αλλά και η ένταξη της Αμοργού σε πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού με κρουαζιερόπλοια, είναι κινήσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του νησιού με τη πλούσια φυσική ομορφιά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, της μοναδικής ομορφιάς βουνά και τα 55 km δίκτυο μονοπατιών τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου.

Το ψήφισμα των πολιτών που απευθύνεται προς τον Δήμος Αμοργού, Επιμελητήριο & Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, ΥΠΕΚΑ, Υπ.Οικονομικών και Υπ.Τουρισμού μπορείτε να το βρείτε και να το υπογράψετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

avaaz3


Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Προστατέψτε την Αμοργό τώρα!

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο νησί μας στα πλαίσια της λεγόμενης «ανάπτυξης». Αφορμή για την εκδήλωση της ανησυχίας αυτής ήταν η «νόμιμη» (με βάση τον ισχύοντα έως τον Απρίλιο του 2019 νόμο 2971/2001), τοποθέτηση εξοπλισμού (ξαπλώστρες – ομπρέλες) στην παραλία της Λεβρωσσού. Ακολούθησε η υπό ασαφείς συνθήκες αδειοδότηση τοποθέτησης ανάλογου εξοπλισμού στην παραλία της Γραμβούσας, ενώ ήδη υπήρχαν παραλίες που δίνονταν προς «ήπια» εκμετάλλευση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2015, της οποίας κάποια αλλαγή δεν έχει δημοσιευθεί. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σ’ αυτές τις παραλίες «ήπιας» εκμετάλλευσης, ήδη φαίνεται να υπάρχουν κάποιες παραβάσεις της νομιμότητας όπως υπέρβαση της αδειοδοτούμενης έκτασης και του αριθμού του εξοπλισμού.

Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση εξοπλισμού στις παραλίες επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, αλλοιώνει το χαρακτήρα του νησιού, περιορίζει την ορατότητα των λουόμενων, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στις μικρής επιφάνειας παραλίες και προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συντελούμενες αλλαγές γίνονται πάνω σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον (απουσία αποχετευτικών συστημάτων, νερού, κάδων απορριμάτων, ανακύκλωσης, βιολογικού καθαρισμού, κατάλληλης υποδομής και συγκεκριμένου πλαισίου για ελεύθερη κατασκήνωση, μέσων συγκοινωνίας, ελέγχου υπερπληθώρας αυτοκινήτων).

Η Αμοργός είναι ένα νησί το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή συγκρινόμενη με άλλα νησιά των Κυκλάδων και τις λιγότερες παραλίες. Έτσι, οι τουρίστες που ζητούν παραλίες προσβάσιμες με όχημα και οργανωμένες, δεν είναι και πολύ πιθανό να αποτελέσουν την πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού μας. Διαθέτει ωστόσο πλούσια φυσική ομορφιά, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναδικής ομορφιάς βουνά, 55 km δίκτυο μονοπατιών τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το να ρίξει το βάρος στην προσέλκυση τουριστών που αναζητούν κάτι διαφορετικό θα είναι προς όφελός της, αποκτώντας ακόμα περισσότερους πιστούς φίλους, όπως ήδη έχει εδώ και δεκαετίες. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματά της, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αμοργού και μιας βιώσιμης ανάπτυξης αντί να προσπαθούμε να μιμηθούμε το μοντέλο ανάπτυξης άλλων νησιών που έχουν διαφορετικές δυνατότητες.

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, προκαλείται ανησυχία και για την ένταξη της Αμοργού σε πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού με κρουαζιερόπλοια, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ένα είδος τουρισμού για το οποίο η Αμοργός, με τη συγκεκριμένη μορφολογία και το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, θα διακινδυνεύσει την ομορφιά του τοπίου της όπως και τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματός της.

Οι κάτοικοι ενός νησιού έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εκφράζουν τη θέλησή τους για τη φυσιογνωμία που επιθυμούν να έχει ο τόπος τους και να οδηγούν τη Δημοτική Αρχή στη λήψη αποφάσεων υπεράσπισης της φυσιογνωμίας αυτής, όπως πχ έκανε η Κοινότητα Κουφονησίων, που απαγορεύει τις ξαπλώστρες σε όλες τις παραλίες και συζητά να απαγορεύσει και τα αυτοκίνητα, παρ’ όλα αυτά έχει τουρισμό πολύ υψηλού επιπέδου.

Ανεξαρτήτως νομιμότητας ή μη των αποφάσεων που λαμβάνονται και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ενός τόπου, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, ως εκπρόσωπος των πολιτών, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.

avaaz3

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top