tetartopress

Να σωθεί η Τιθορέα και το φαράγγι


Ο βόρειος Παρνασσός, και συγκεκριμένα το «ρέμα» της Τιθορεάς (Βελίτσας), στην πραγματικότητα το μεγάλο φαράγγι «Καχάλα» που στις απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενεί πυκνά δάση, άγρια φύση και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, απειλείται με ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν τόσο η Κίνηση πολιτών ενάντια στην καταστροφή του ρέματος της Τιθορέας (Βελίτσα), του φαραγγιού Καχάλα στον Παρνασσό όσο και ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας:

Η περιοχή Διπόταμα Παρνασσού, ένα θαύμα της φύσης σχεδιάζεται να σαρωθεί από μπουλντόζα, να χτιστούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και το νερό να μπει σε υπόγειο αγωγό. Επίσης η παραποτάμια βλάστηση θα σαρωθεί για να διανοιχθεί τρακτεροδρομος, καταστρέφοντας το δημοφιλές μονοπάτι Τιθορέα – Διπόταμα. Όλα αυτά, φυσικά για το προσωρινό κέρδος. Κέρδος που θα καταδικάσει το μέλλον των πολλών, μιας και ποιος θα ξαναεπισκεφτεί έναν τόπο στον οποίο το περιβάλλον έχει γνωρίσει τέτοια εγκληματική υποβάθμιση; Που περιοχή Natura 2000 την κατέστρεψαν για 1 μεγαβάτ;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Τ.Μ.Ο.Τ.:

Παρά την αντίθετη εκφρασμένη άποψη της Κοινότητας Τιθορέας, του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας, των Συλλόγων Τιθορέας (Ε.Τ.Μ.Ο.Τ., Σύλλογος Γυναικών, Ένωση Τιθοριέων), ο επενδυτής μέσα στον Αύγουστο κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προχωρά ακάθεκτος στην καταστροφή της Τιθορέας από φυσικής, αισθητικής, πολιτισμικής απόψεως και με βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Συνέπειες, οι οποίες είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τη μικρή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας. Με βάσει την μελέτη πρόκειται να κατασκευαστεί σταθμός παράγωγης με δυναμικότητα 1,71 ΜW. Η θέση του σταθμού θα είναι σε απόσταση 160 μέτρων από τα όρια του οικισμού Τιθορέας (μερικά μέτρα παραπάνω από τον καταρράκτη απέναντι από τον Πλακωτό) και θα είναι ένα βιομηχανικό κτήριο με σιδηροκατασκευή και πάνελ πολυουρεθάνης, επιφανείας 160 τετραγωνικών μέτρων και με εγκατεστημένη γερανογέφυρα 15 τόνων, με άμεση ορατότητα από την Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου (Πλακωτό).

Η υδροληψία και ο εξαμμωτής θα είναι μέσα στη χαράδρα σε περιοχή NATURA και ο υπόγειος αγωγός μεταφοράς του νερού θα έχει μήκος 2.680 μέτρα και μεγάλο μέρος του αγωγού, θα είναι σε περιοχή NATURA 2000. Θα απαιτηθεί η διάνοιξη τρακτερόδρομου 1.112 μέτρων μέσα σε δάσος, πλάτους 3 μέτρων κατ ελάχιστον.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Τιθορέας και τους εμπλεκομένους φορείς σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποτρέψουμε τα σχέδια εγκατάστασης του σταθμού. Διότι ακόμα και η ίδια η μελέτη αναγνωρίζει, ότι θα υπάρξουν μικρές αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Εμείς λέμε ότι οι επιπτώσεις αυτές θα είναι πολύ σοβαρές και μεγάλης κλίμακας.

Η λειτουργία του σταθμού θα προκαλέσει σοβαρή Ηχορύπανση λόγω εγγύτητας με τον οικισμό και μεσολάβησης του ρέματος που θα λειτουργεί ως ηχείο.
Ένα βιομηχανικό κτήριο, πλησίον του ιστορικού/πολιτιστικού πάρκου του χωριού, αποτελούμενο από 4 μνημεία νεωτέρων χρόνων ήτοι: α) Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου β) Προφήτης Ηλίας γ) Νερόμυλος Τιθορέας και δ) Σπήλαιο Οδυσσέα Ανδρούτσου, θα τα υποβαθμίσει σημαντικά ως σημεία αναφοράς για ιστορικές περιόδους του χωριού μας.
Η υδροληψία απαιτεί τσιμεντοποίηση μέσα στο φαράγγι, στη περιοχή Διπόταμ που αποτελεί πόλο έλξης για οδοιπορικό τουρισμό.
Η θέση του σταθμού βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής που προορίζεται για πιθανή επέκταση του οικισμού της Τιθορέας, όταν παραστεί ανάγκη, λόγω πτώσης βράχων.
Τα 1.112μέτρα δρόμου μέσα στον Εθνικό δρυμό θα αφανίσουν εκατοντάδες υπεραιωνόβια έλατα και θα κατατεμαχίσουν το πανέμορφο δάσος.
Ο εγκιβωτισμός (κλείσιμο) νερού σε τόσο μεγάλο μήκος αγωγών προσαγωγής (μήκος 2.680 μ) θα αλλοιώσει το μικροκλίμα της περιοχής και θα επηρεάσει την χλωρίδα και την πανίδα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο εγκιβωτισμός νερού αποκλείει την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου για την επαναλειτουργία τριών παραδοσιακών νερόμυλων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top