tetartopress

Να σωθεί η Τιθορέα και το φαράγγι


Ο βόρειος Παρνασσός, και συγκεκριμένα το «ρέμα» της Τιθορεάς (Βελίτσας), στην πραγματικότητα το μεγάλο φαράγγι «Καχάλα» που στις απόκρημνες πλαγιές του φιλοξενεί πυκνά δάση, άγρια φύση και χιλιάδες χρόνια ιστορίας, απειλείται με ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν τόσο η Κίνηση πολιτών ενάντια στην καταστροφή του ρέματος της Τιθορέας (Βελίτσα), του φαραγγιού Καχάλα στον Παρνασσό όσο και ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας:

Η περιοχή Διπόταμα Παρνασσού, ένα θαύμα της φύσης σχεδιάζεται να σαρωθεί από μπουλντόζα, να χτιστούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και το νερό να μπει σε υπόγειο αγωγό. Επίσης η παραποτάμια βλάστηση θα σαρωθεί για να διανοιχθεί τρακτεροδρομος, καταστρέφοντας το δημοφιλές μονοπάτι Τιθορέα – Διπόταμα. Όλα αυτά, φυσικά για το προσωρινό κέρδος. Κέρδος που θα καταδικάσει το μέλλον των πολλών, μιας και ποιος θα ξαναεπισκεφτεί έναν τόπο στον οποίο το περιβάλλον έχει γνωρίσει τέτοια εγκληματική υποβάθμιση; Που περιοχή Natura 2000 την κατέστρεψαν για 1 μεγαβάτ;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Τ.Μ.Ο.Τ.:

Παρά την αντίθετη εκφρασμένη άποψη της Κοινότητας Τιθορέας, του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας, των Συλλόγων Τιθορέας (Ε.Τ.Μ.Ο.Τ., Σύλλογος Γυναικών, Ένωση Τιθοριέων), ο επενδυτής μέσα στον Αύγουστο κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προχωρά ακάθεκτος στην καταστροφή της Τιθορέας από φυσικής, αισθητικής, πολιτισμικής απόψεως και με βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Συνέπειες, οι οποίες είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τη μικρή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας. Με βάσει την μελέτη πρόκειται να κατασκευαστεί σταθμός παράγωγης με δυναμικότητα 1,71 ΜW. Η θέση του σταθμού θα είναι σε απόσταση 160 μέτρων από τα όρια του οικισμού Τιθορέας (μερικά μέτρα παραπάνω από τον καταρράκτη απέναντι από τον Πλακωτό) και θα είναι ένα βιομηχανικό κτήριο με σιδηροκατασκευή και πάνελ πολυουρεθάνης, επιφανείας 160 τετραγωνικών μέτρων και με εγκατεστημένη γερανογέφυρα 15 τόνων, με άμεση ορατότητα από την Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου (Πλακωτό).

Η υδροληψία και ο εξαμμωτής θα είναι μέσα στη χαράδρα σε περιοχή NATURA και ο υπόγειος αγωγός μεταφοράς του νερού θα έχει μήκος 2.680 μέτρα και μεγάλο μέρος του αγωγού, θα είναι σε περιοχή NATURA 2000. Θα απαιτηθεί η διάνοιξη τρακτερόδρομου 1.112 μέτρων μέσα σε δάσος, πλάτους 3 μέτρων κατ ελάχιστον.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Τιθορέας και τους εμπλεκομένους φορείς σε επαγρύπνηση προκειμένου να αποτρέψουμε τα σχέδια εγκατάστασης του σταθμού. Διότι ακόμα και η ίδια η μελέτη αναγνωρίζει, ότι θα υπάρξουν μικρές αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Εμείς λέμε ότι οι επιπτώσεις αυτές θα είναι πολύ σοβαρές και μεγάλης κλίμακας.

Η λειτουργία του σταθμού θα προκαλέσει σοβαρή Ηχορύπανση λόγω εγγύτητας με τον οικισμό και μεσολάβησης του ρέματος που θα λειτουργεί ως ηχείο.
Ένα βιομηχανικό κτήριο, πλησίον του ιστορικού/πολιτιστικού πάρκου του χωριού, αποτελούμενο από 4 μνημεία νεωτέρων χρόνων ήτοι: α) Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου β) Προφήτης Ηλίας γ) Νερόμυλος Τιθορέας και δ) Σπήλαιο Οδυσσέα Ανδρούτσου, θα τα υποβαθμίσει σημαντικά ως σημεία αναφοράς για ιστορικές περιόδους του χωριού μας.
Η υδροληψία απαιτεί τσιμεντοποίηση μέσα στο φαράγγι, στη περιοχή Διπόταμ που αποτελεί πόλο έλξης για οδοιπορικό τουρισμό.
Η θέση του σταθμού βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής που προορίζεται για πιθανή επέκταση του οικισμού της Τιθορέας, όταν παραστεί ανάγκη, λόγω πτώσης βράχων.
Τα 1.112μέτρα δρόμου μέσα στον Εθνικό δρυμό θα αφανίσουν εκατοντάδες υπεραιωνόβια έλατα και θα κατατεμαχίσουν το πανέμορφο δάσος.
Ο εγκιβωτισμός (κλείσιμο) νερού σε τόσο μεγάλο μήκος αγωγών προσαγωγής (μήκος 2.680 μ) θα αλλοιώσει το μικροκλίμα της περιοχής και θα επηρεάσει την χλωρίδα και την πανίδα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο εγκιβωτισμός νερού αποκλείει την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου για την επαναλειτουργία τριών παραδοσιακών νερόμυλων.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13875 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top