Τέταρτο
31 Προβολές

Να σταματήσει η ενοχοποίηση των εργαζομένων για τα κρούσματα στα γηροκομεία


Advertisement


Τα Κλαδικά Σωματεία εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία με κοινή ανακοίνωση, αναδεικνύουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εκφράζοντας την απαίτηση να θωρακιστούν πραγματικά και ολόπλευρα οι μονάδες και να σταματήσει η κατάδειξη των εργαζομένων ως υπεύθυνων για τη διασπορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ακόμα κι όταν η Κυβέρνηση καθυστερημένα στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των μονάδων, αυτά τα μέτρα δεν συνδέθηκαν με τις συνθήκες εργασίας. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι η έλλειψη προσωπικού. Η νομοθεσία που ισχύει για τη σύνθεση προσωπικού είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πολλές φορές ακόμα και αυτή η νομοθεσία παραβιάζεται. Έτσι, η εργασία γίνεται εξουθενωτική, δεν τηρούνται τα μέτρα για την ανάπαυση των συναδέλφων, όπως η 11ωρη υποχρεωτική ανάπαυση, το 5ήμερο κ.ά. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που τα κενά καλύπτονται από εθελοντές, όπως και περιπτώσεις με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών. Αυτές είναι οι συνθήκες που εργάζονται οι συνάδελφοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την υπολειτουργία των επιθεωρήσεων εργασίας σε όλο το διάστημα της Πανδημίας που έδωσε ώθηση στην αυθαιρεσία.

Advertisement

Μέτρα Προστασίας:

Με μεγάλη καθυστέρηση στο τέλος Αυγούστου, ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, ότι οι εργαζόμενοι θα ελέγχονται με το test-COVID. Από τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι που είναι οι πιο αξιόπιστοι και κατά πόσο αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα, έγκαιρα, προτού γίνει διασπορά στους χώρους.

Οι έλεγχοι των μονάδων από τους αρμόδιους φορείς για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας γίνονται σποραδικά και δειγματοληπτικά. Πολλές μονάδες δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, ενώ σε αυτές που ελέγχθηκαν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Advertisement

Εύκολος στόχος οι εργαζόμενοι:

Από την περίπτωση με τα κρούσματα στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης μέχρι τις τελευταίες περιπτώσεις σε γηροκομεία στα Καλάβρυτα και στην Αττική γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ενοχοποίησης των εργαζομένων. Επίσημοι, ανεπίσημοι, ειδικοί και άλλοι, κάθε φορά που παρουσιάζεται διασπορά, σπεύδουν να βγάλουν το πόρισμα: «φταίει ο εργαζόμενος που μετέφερε τον κορωνοϊό». Ο ξεκάθαρος σκοπός είναι να μη θιχτούν οι Διοικήσεις των μονάδων και το Υπουργείο.

Advertisement


Με την ανακοίνωση παρεμβαίνουμε στην κατάσταση και καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγέλλει στα Σωματεία τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών, έλλειψης μέτρων προστασίας, έλλειψης ελέγχων των μονάδων από τους αρμόδιους φορείς.

Για να σταματήσει οριστικά η ενοχοποίηση των εργαζομένων και να θωρακιστούν πραγματικά οι χώροι εργασίας.

Απαιτούμε:

1. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από αρμόδιους φορείς για τις εργασιακές συνθήκες και για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στα γηροκομεία.
2. Να ελέγχονται περιοδικά σε τακτά διαστήματα οι εργαζόμενοι με μοριακούς ελέγχους, test-COVID.
3. Σε περίπτωση διασποράς να δημοσιοποιείται, αν έχουν προηγηθεί έλεγχοι των χώρων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Κλαδικών Σωματείων: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ,ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΔΙΑΓΝ. ΚΕΝΤΡΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ  |  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔ. ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ Ν.Π.Ι.Δ. Ν. ΑΧΑΪΑΣ | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ |  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ |  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ |  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6771 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top