tetartopress

Να υπερασπιστούμε τη ζωή στις θάλασσές μας


Οι συλλογικότητες που αποτελούν την Πανελλαδική Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου ζητούν να γίνει πράξη η προστασία της Ελληνικής Τάφρου σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και να ακυρωθούν άμεσα τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

Μπορείτε να συμμετάσχεται στο ψήφισμα εδώ.Όπως αναλυτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

 

Είμαστε σταγόνες της ίδιας θάλασσας!

 

Οι συλλογικότητες που αποτελούμε την Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου έχουμε κοινή αφετηρία τη δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κλιματική κρίση, στην ποιότητα του αέρα, του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας, στην τοπική οικονομία, στην διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Η ιστορία μας ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2022, όταν, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, διαπιστώσαμε ότι δύο ερευνητικά σκάφη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κινούνταν στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου, στα παραχωρημένα στις πολυεθνικές του πετρελαίου “θαλάσσια οικόπεδα”.

Με νωπές ακόμα στη μνήμη τις εικόνες από τους εκβρασμούς Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας, συνέπεια των εν κρυπτώ σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο πέλαγος τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2022, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στα εγκλήματα που διαπράττονται μέσα σε μία περιοχή παγκόσμιας σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, πρέπει να συντονιστούμε, να οργανωθούμε και να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Έτσι, πρωτοβουλίες πολιτών, ομάδες και ανοιχτές συνελεύσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που ήδη δραστηριοποιούνταν σε Κρήτη, Ιόνιο και Ήπειρο μαζί με συλλογικότητες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε από κοινού το επείγον αίτημα για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου από τις καταστροφικές για τη θαλάσσια ζωή δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών.

Έπειτα από δύο ολόκληρες εβδομάδες συνεχούς πίεσης στις αρμόδιες αρχές, τελικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Στο διάστημα που μεσολάβησε και μέχρι σήμερα, κράτος και πετρελαϊκές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν ότι οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά και το περιβάλλον.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Κανένα μέτρο προστασίας δεν είναι ικανό να αποτρέψει την εκδίωξη των κητωδών από το φυσικό τους σπίτι, που ξαφνικά μετατράπηκε σε οικόπεδο εξόρυξης και πεδίο σεισμικών ερευνών, ενώ η περίφημη Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι “μεριμνά για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον” αποτελείται… από στελέχη των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι συλλογικότητες που απαρτίζουμε την Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου καταγγέλλουμε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέσα σε έναν οικότοπο παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη καθώς και την προσχηματική σύσταση του συγκεκριμένου φορέα περιβαλλοντικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στάδια της εξορυκτικής διαδικασίας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη θαλάσσια ζωή. Αν το ελληνικό κράτος θέλει στα αλήθεια να προστατέψει τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου, τότε θα πρέπει να φροντίσει για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της ταχύτητας των πλοίων, να απαγορεύσει τις στρατιωτικές ασκήσεις και τη χρήση σόναρ στην ευρύτερη περιοχή, και σίγουρα, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει, είναι να ακυρώσει τις άδειες παραχώρησης στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας και έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνυπάρξουν. Για την ακρίβεια, είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία της Ελληνικής Τάφρου για τη βιοποικιλότητα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την εκστρατεία για να γίνει πράξη η προστασία της σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και ζητάμε την άμεση και οριστική διακοπή των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ένας δύσκολος αγώνας όμως θα τον πάμε μέχρι τέλους.
Οι εχθροί της θαλάσσιας ζωής έχουν φανεί από καιρό. Καιρός να φανούν και οι φίλοι
Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή
Να ακυρωθεί το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
Τα “οικόπεδά” τους να γίνουν ξανά οι θάλασσές μας! Θάλασσες ελεύθερες και ζωντανές

Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία | Βιο7νησα | Βρυσούλες | Citizens’ Information Network Εξορύξεις Stop! – Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Fossil Free Corfu | Gastivists | My Dolphin Club | NodrillZante – Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | Sea Shepherd Greece | SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Υπογράψτε το ψήφισμα


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top