tetartopress

Nature Restoration Law – Μια νίκη με πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Φύσης στην Ευρώπη

RestoreNature

RestoreNature


Ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας  αναφορικά με την ψήφιση του προτεινόμενου Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο:

Στην κρίσιμη Ολομέλεια της 12ης Ιουλίου, το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Είχε προηγηθεί μια τεράστια κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, με «μπροστάρηδες» κορυφαίες περιβαλλοντικές Οργανώσεις -όπως η BirdLife Ευρώπης- την οποία στήριξαν χιλιάδες μέλη της επιστημονικής κοινότητας, σημαντική μερίδα φορέων της αγοράς και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι ένας τόσο κρίσιμος, για το μέλλον όλων μας, νόμος δεν αποτέλεσε παρελθόν, αποτελεί οπωσδήποτε μια νίκη, ειδικά όταν αυτό συνέβη παρά την άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης που προηγήθηκε και η οποία είχε ως στόχο να τον καταποντίσει και να ανακόψει την πορεία θεσμοθέτησής του. Αυτή η παράλογη, αντι-περιβαλλοντική εκστρατεία ενορχηστρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς της δεξιάς και συντηρητικής πτέρυγας της Ευρωβουλής με τη –συχνά απροκάλυπτη- υποστήριξη ισχυρών λόμπι του αγροτικού και αλιευτικού τομέα.

Παρά την ικανοποίηση για όσους πάλεψαν επί μήνες να μην απορριφθεί ο Νόμος, η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έφερε χαμόγελα αλλά μάλλον προβληματισμό και ανησυχία αφού, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός, θυσιάστηκαν πολλές κρίσιμες διατάξεις του σχεδίου, ανάμεσά τους και πολλές που αφορούν τις δεσμεύσεις των κρατών-μελών αλλά και τους κύριους στόχους του Νόμου, καταλήγοντας σε μια θέση που είναι όχι μόνο ασθενέστερη από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και σε προφανή αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της βιοποικιλότητας που απαιτούν λύσεις δραστικές και ουσιώδεις.

Μία από τις σοβαρότερες «θυσίες» που έγιναν, αφορούσε το προτεινόμενο άρθρο για την αποκατάσταση γεωργικών γαιών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης τυρφώνων. Καταργήθηκε έτσι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αύξηση της ικανότητας της Ευρώπης να δεσμεύει άνθρακα και να αντιμετωπίζει την εντατική γεωργία, που αποτελεί βασικό παράγοντα απώλειας βιοποικιλότητας. Επιπλέον, εγκρίθηκε τροπολογία η οποία καθυστερεί την έναρξη των μέτρων έως ότου αξιολογηθούν πιθανές «επιπτώσεις» από την εφαρμογή του νόμου στην επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Με τον τρόπο αυτό, το Κοινοβούλιο υπέκυψε στην εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και ακροδεξιές ομάδες.

Ένα ακόμα σοβαρότερο στοιχείο αποδυνάμωσης του επιπέδου φιλοδοξίας του Νόμου αποτελεί η κατάργηση του άρθρου που εγγυάται το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη, με εμφανή πια τον κίνδυνο παραβίασης των όσων ορίζει η Σύμβαση του Aarhus και της δημιουργίας άνισων όρων μεταξύ των κρατών-μελών.

«Σήμερα σημειώθηκε μια μικρή νίκη της ελπίδας έναντι του φόβου, της αλήθειας έναντι του ψεύδους. Ωστόσο, το κλίμα και η βιοποικιλότητα δεν περιμένουν κανέναν. Καλούμε τώρα όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν εποικοδομητική χρήση των τριμερών διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσουν έναν τελικό νόμο που θα είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα», δήλωσε η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που προώθησε στην Ελλάδα την εκστρατεία RestoreNature για την ανάγκη αποκατάστασης της Φύσης.

Το #RestoreNature είχε ως αποδέκτες όλους τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που παρέστησαν στην ψηφοφορία (Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μαρία Σπυράκη) και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επέλεξαν να ακολουθήσουν τη γραμμή του Manfred Weber, δηλαδή τη γραμμή της άρνησης της επιστήμης, του φόβου και της παραπληροφόρησης, καταψηφίζοντας την ίδια πρόταση που λίγες εβδομάδες πριν η ελληνική κυβέρνηση είχε στηρίξει.

Είναι πραγματικά λυπηρό πώς οι εκκλήσεις για την αυτονόητη προστασία του κλίματος και της φθίνουσας βιοποικιλότητας αγνοήθηκαν, θυσιαζόμενες στο βωμό των συμφερόντων των λόμπι και της μικροπολιτικής. Τώρα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις τριμερείς διαπραγματεύσεις.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top