Τέταρτο
22 Προβολές

Νέα διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον βιασμό


Advertisement


Το νέο καινοτόμο και διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που κυκλοφόρησε από τη Διεθνή Αμνηστία στοχεύει να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον βιασμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αμφισβητήσει διαδεδομένα στερεότυπα στην κοινωνία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σχεδιασμένο απευθείας από μια πραγματική υπόθεση, το εργαλείο «Βία κατά των γυναικών: Συναίνεση» – μια εκπαιδευτική εργαλειοθήκη – βασίζεται σε μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με μια γυναίκα επιζήσασα βιασμού που της στερήθηκε η προστασία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Advertisement

«Η εκμάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική, ακόμη και όταν μαθαίνουμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το φιλικό προς το χρήστη εργαλείο θα βοηθήσει στην αύξηση των γνώσεων σχετικά με τη σεξουαλική βία και τον βιασμό ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων, στην εκστρατεία κατά του βιασμού.»

Η εκπαιδευτική ενότητα χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για την ολοκλήρωσή της. Οι εκπαιδευόμενους/ες μπορούν να συμβουλευτούν έναν νομικό εμπειρογνώμονα μέσω του chat-bot για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σημασία της σεξουαλικής συναίνεσης και του βιασμού ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Advertisement

Παραδόξως, μόνο εννέα χώρες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) αναγνωρίζουν ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η εστίαση στην αντίσταση και τη βία παρά στη συναίνεση έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην καταγγελία του βιασμού αλλά και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική βία, και οι δύο βασικές πτυχές στην πρόληψη του βιασμού και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας.

«Αυτή η ενότητα βοηθά τους εκπαιδευόμενους/ες να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες αντιλήψεις του βιασμού σύμφωνα με τις οποίες μια γυναίκα θα φωνάξει για βοήθεια, θα αντισταθεί και θα ουρλιάξει. Η αλήθεια είναι ότι ο βιασμός δεν είναι πάντα έτσι. Οι επιζήσασες/ώντες σεξουαλικής επίθεσης συχνά παγώνουν, μπορεί να χάσουν την ικανότητα να αντισταθούν ή να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτές/ους,» δήλωσε η υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και δημιουργός των δυνατών εικονογραφήσεων για την εκπαιδευτική ενότητα, Tatiana Zelenskaya.

«Η εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες προστατεύονται καλύτερα από τον βιασμό, και τα κορίτσια δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν αναρωτώμενες εάν ο βιασμός είναι δικό τους λάθος ή αμφιβάλλοντας ότι οι δράστες θα διωχθούν».

 

Υπόβαθρο

Το εργαλείο αυτό είναι το τρίτο μιας σειράς- series – που περιλαμβάνει επίσης εργαλεία σχετικά με το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Η εκπαιδευτική ενότητα «Βία κατά των γυναικών: Συναίνεση» βασίζεται στην περίπτωση της E.B. κατά Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρουμανία δεν κατάφερε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να διώξει την καταγγελία της για βιασμό και παραβίασε το δικαίωμα απαλλαγής από βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά και στα Ρωσικά.

Η εκπαιδευτική αυτή ενότητα είναι η τρίτη σε μια σειρά που περιλαμβάνει επίσης ενότητες σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6454 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top