tetartopress

Νέα επιστολή του Δημάρχου Πατρέων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής


Με θέμα την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έστειλε νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή την οποία κοινοποιεί και στην ΕΡΓΟΣΕ.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Πατρέων και φορείς της πόλης μας, επανέρχονται στο θέμα της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι και ειδικότερα για το τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες, για να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο για την πόλη μας.

Η υπογειοποίηση του τρένου με τη μέθοδο cut and cover, στο τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου – Νέο Λιμάνι, θα βοηθήσει, ώστε να μην υποβαθμιστεί για εκατονταετίες ο οικιστικός ιστός της πόλη μας.

Επίσης, η δημιουργία γραμμικού πάρκου πρασίνου, πεζόδρομων-ποδηλατοδρόμων, υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (όργανα γυμναστικής) σε όλη την διαδρομή, θα αποτελέσει «όαση» για την πόλη μας, για τους χιλιάδες κατοίκους, που διαμένουν, ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πολεοδομικός ιστός της πόλης δεν πρέπει να τεμαχιστεί στην περιοχή της παραλιακής ζώνης. Σε αυτή πρέπει να λειτουργεί, με πυκνά δρομολόγια, το προαστιακό τρένο, για την εξυπηρέτηση των 50.000 φοιτητών και εργαζομένων της Πανεπιστημιούπολης, των χιλιάδων εργαζόμενων και ασθενών του μεγάλου Περιφερειακού Νοσοκομείου, καθώς επίσης και των δύο μεγάλων αθλητικών κέντρων, του «Τόφαλου» και του γηπέδου του Προμηθέα Πατρών. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα εξυπηρετεί καθημερινά τους χιλιάδες λουόμενους, που μετακινούνται προς τις εκεί εκτεταμένες και όμορφες παραλίες.

Ο σχεδιασμός αυτός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά και με το προωθούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Θα έχει την συναίνεση του πατραϊκού λαού, γεγονός σημαντικό για την ομαλή υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Κύριε Υπουργέ,

Η διαδικασία που μας αναλύθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. κ. Βίνη, στις 18/05/2021, ήταν η διέλευση του τρένου από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι Πατρών, να προχωρήσει ως ενιαίο έργο, αφού προηγηθεί η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου.

Στη διαδικασία αυτή, θα κληθούν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για το έργο, με προϋπολογισμό 550 εκατομμυρίων ευρώ, να προτείνουν τεχνικές λύσεις, με υποχρεωτικό όρο την υπογειοποίηση του τρένου, τουλάχιστον από την οδό Κανελλοπούλου έως το Νότιο Πάρκο – Νέο Λιμάνι (5,2 χλμ.). Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα προτιμηθεί και θα γίνει πριμοδότηση, με υψηλή βαθμολογία, της τεχνικής λύσης, που θα υλοποιεί την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, πράγμα που ικανοποιεί το αίτημα της πόλης μας, αλλά και την πολιτική σας βούληση, όπως μας έχετε δηλώσει.

Εάν κριθεί απαραίτητο, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει συμπληρωματικά έργα, όπως παράπλευρους δρόμους, αστικού χαρακτήρα αναπλάσεις κ.τ.λ.

Δεν θα αποδεχτούμε να γίνουν έργα με τα οποία η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Πάτρας δε συμφωνούν.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13748 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top