tetartopress

Νέα Παρατηρητήρια Κλιματικής Αλλαγής & Πλαστικής Ρύπανσης στη Μαλαισία και την Ινδία  


Έπειτα από διετή προεργασία, η  δράση Ecomarine βρίσκεται πλέον δυναμικά σε εξέλιξη με βάση τη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, το Πανεπιστήμιο Oviedo Ισπανίας, τα Πανεπιστήμια Terengganu και Kebangsaan της Μαλαισίας, καθώς και το πανεπιστήμιο Andhra της Ινδίας.

Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος:

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκπαίδευσης 15 ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Μαλαισίας και την Ινδίας, στο Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Από πλευράς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος η εκπαίδευση έγινε από 4 επιστήμονες με ειδίκευση στην έρευνα των μικροπλαστικών ρύπων, τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την καταγραφή του γαλάζιου άνθρακα, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιτόπιων ερευνών για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός των τεσσάρων νέων εργαστηρίων πεδίου “Marine Monitoring Labs” στη Μαλαισία και την Ινδία που θα στοχεύουν μεταξύ άλλων στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην εκτίμηση της έκτασης της πλαστικής ρύπανσης, σε αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των “Marine Monitoring Labs” με βάση τεχνογνωσία και εξειδίκευση που έχει αναπτύξει τις τελευταίες 2 δεκαετίες στη δημιουργία και λειτουργία εργαστηρίων πεδίου και στα ερευνητικά πρωτόκολλα χαμηλού κόστους και υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας. Έπειτα από πολυάριθμες σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μεταφέρει αυτή την γνώση και εμπειρία στη δράση Ecomarine. Τον ερχόμενο Απρίλιο, η τελευταία φάση εκπαίδευσης των επιστημόνων πρόκειται να λάβει χώρα στο Αιγαίο, εν πλω στο σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Aegean Explorer, καθώς και στα εργαστήρια στις ερευνητικές βάσεις στα νησιά της Σάμου και των Λειψών.

Ζούμε σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφικής ανθρώπινης επίδρασης είναι όχι μόνο εμφανείς αλλά και κοινές στις θάλασσες και τους ωκεανούς ανά τον πλανήτη. Παράλληλα οι δεσμεύσεις κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για την προστασία των θαλασσών απέχουν πολύ από την πράξη και συνήθως το μόνο αποτέλεσμα είναι οι πομπώδεις εξαγγελίες χωρίς εφαρμογή. Συνεπώς θεωρούμε αναγκαίο να αναπτύσσουμε δράσεις όπως το Ecomarine που έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο Prof. Kesaven Bhubalan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Terengganu της Μαλαισίας, “μέσα από αυτή τη δράση έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία σε διεθνές επίπεδο και να καθορίσουμε βέλτιστες μεθοδολογίες που θα εφαρμόσουμε αρχικά σε τοπικό και σταδιακά σε εθνικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και το μεγάλο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης που έχει ανησυχητική έκταση στον Ινδικό Ωκεανό”.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12363 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top