tetartopress

Νέες φωλιές για τα Κιρκινέζια από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς


Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού και την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του φωλιάσματος των Κιρκινεζιών στη πόλη των Λεχαινών. Η δράση υλοποιείται με τη τοποθέτηση νέων φωλιών στην πόλη των Λεχαινών αλλά και σε οικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους.

Στην ανωτέρω δράση περιλαμβάνεται και η δακτυλίωση των νεοσσών κιρκινεζιού που θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Μαρία Δημάκη. Με τη δακτυλίωση συγκεντρώνονται πληροφορίες για τη μεταναστευτική πορεία που ακολουθούν τα πτηνά, για τους τόπους διαχείμασης, για τις θέσεις ανάπαυσης καθώς και τις σωματομετρικές μετρήσεις. Παράλληλα, συλλέγονται πληροφορίες για την ηλικία του πτηνού, τις περιοχές φωλεοποίησης και διατροφής του, παρακολουθείται η συμπεριφορά του ως προς τις ημερήσιες μετακινήσεις και εκτιμάται, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, ο πληθυσμός και οι πληθυσμιακές μεταβολές αυτού.


Στα πλαίσια αυτά, ο Φορέας Διαχείρισης μετά από διαγωνιστική διαδικασία προμηθεύτηκε 100 νέες ξύλινες τεχνητές φωλιές, από τις οποίες ήδη έχει τοποθετήσει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα. Συγκεκριμένα στην πόλη των Λεχαινών αντικαταστάθηκαν παλιές φωλιές που είχε τοποθετήσει ο Φορέας, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα 14 νέες φωλιές κοντά σε παλιές φωλιές αλλά και σε νέες θέσεις.

Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν περισσότερες από είκοσι φωλιές σε σχολεία, εκκλησίες, υδατόπυργους και σε άλλες θέσεις, στους οικισμούς Αρετή, Στρούσι, Μυρσίνη, Τραγανό και Ανδραβίδα της Π.Ε. Ηλείας. Ακόμα τοποθετήθηκαν δυο φωλιές στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσος Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Λάππα Αχαΐας, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση αυτή με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και σε άλλους οικισμούς εντός της Π.Ε. Αχαΐας.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.


 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top