tetartopress

Νεκρός φυσητήρας, χτυπημένος από προπέλα, εντοπίστηκε στην Κερατέα


Όπως ανακοίνωσαν το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, εντοπίστηκε αρσενικός φυσητήρας 12.5 μέτρων εκβρασμένος στην Κακή Θάλασσα Κερατέας με εμφανή μεγάλα κοψίματα από προπέλα μεγάλου πλοίου στην πίσω ραχιαία περιοχή.

Υπάρχουν περίπου 200 φυσητήρες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ο πληθυσμός τους μειώνεται. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τους μελετά δύο δεκαετίες και εδώ και έξι χρόνια έχει εντοπίσει την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή τους, που είναι οι συγκρούσεις με τα μεγάλα διερχόμενα πλοία.

 

Ανακοίνωση WWF Ελλάς και Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος:

Χτες το πρωί, στις 27/11/2019, εντοπίστηκε αρσενικός φυσητήρας 12.5 μέτρων εκβρασμένος στην Κακή Θάλασσα Κερατέας με εμφανή μεγάλα κοψίματα από προπέλα μεγάλου πλοίου στην πίσω ραχιαία περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί σύνηθη τόπο όπου απαντάται το είδος.

Αυτή τη στιγμή γίνεται από ομάδα πεδίου του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος συλλογή δειγμάτων και μετρήσεων, που αποσκοπούν στην επιστημονική αξιοποίησή τους για την καλύτερη γνώση της οικολογίας και την προστασία του είδους. Π.χ. δόντια για την εκτίμηση ηλικίας, στομαχικό περιεχόμενο εφόσον γίνει δυνατό να συλλεχθεί για εξέταση παρουσίας πλαστικών ή ειδών διατροφής, συλλογή βιομετρικών χαρακτηριστικών κλπ.

«Το συμβάν αυτό αναδεικνύει μια από τις σημαντικότερες απειλές για το είδος μας στις ελληνικές θάλασσες αλλά και παγκόσμια. Οι συγκρούσεις με τα πλοία δεν αποτελούν πια ένα πρόβλημα μακριά από τις ακτές μας  που δεν μας αφορά. Το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος  έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσουν και να διευκολύνουν τη διαδικασία κατάθεσης πρότασης που να περιλαμβάνει ρυθμίσεις της ναυτιλίας από τις εθνικές αρχές στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, αρμόδιο ρυθμιστή του κλάδου. Καλούμε τις εθνικές αρχές, να προχωρήσουν με αποφασίστηκα βήματα με στόχο την προστασία του είδους μοναδικής αξίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη για την προστασία των κητωδών του WWF Ελλάς*.


“Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό είναι ένα ακόμη μετά από πλήθος προηγούμενων, που έρχεται να επισημάνει ακόμη πιο εμφατικά ότι συνεχίζουμε να χάνουμε μεγάλα είδη θαλάσσιων κητωδών από τις θάλασσες μας, λόγω ολιγωρίας των αρχών στην λήψη αποφάσεων προστασίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μηδενικό κόστος. Υπάρχουν περίπου 200 φυσητήρες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ο πληθυσμός τους μειώνεται. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τους μελετά δύο δεκαετίες και εδώ και έξι χρόνια έχει εντοπίσει την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή τους, που είναι οι συγκρούσεις με τα μεγάλα διερχόμενα πλοία. Παράλληλα έχει προτείνει τον τρόπο λύσης του προβλήματος στις αρχές από την πρώτη στιγμή και πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με το WWF Ελλάς και μεγάλες οργανώσεις του εξωτερικού για να επιτευχθεί η εφαρμογή τους. Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να δεχθεί τις κοινές μας προτάσεις, που αποτελούν πια αποφάσεις και συστάσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Φαλαινοθηρική Επιτροπή και η Συμφωνία ACCOBAMS για τα κητώδη της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα” αναφέρει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

 

* Στην ειδική συνεδρία για το θέμα αυτό που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης Συνδιάσκεψης για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές συμμετείχαν, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της πολιτείας και του τομέα της ναυτιλίας. Οι σύνεδροι κατέληξαν από κοινού ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία διαβούλευσης των αρμόδιων υπουργείων με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την κατάθεση επίσημης πρότασης προς τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Στόχος είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή μέτρων μείωσης του κινδύνου συγκρούσεων μεταξύ μεγάλων πλοίων και φυσητήρων.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top