tetartopress

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη: Χρυσαετός νεκρός από πυροβολισμό


Τέταρτο περιστατικό πυροβολισμού προστατευόμενου αρπακτικού σε διάστημα λίγων εβδομάδων διαπιστώθηκε στην Κρήτη.

Όπως αναλυτικά καταγγέλλεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Μετά από μόλις λίγες εβδομάδες από τη δολοφονία του Σπιζαετού «Λάμπρου» και πριν καταλαγιάσει η θλίψη και οργή που προκάλεσε σε όλους όσους αγαπούν τη φύση και σέβονται την άγρια ζωή, ένα ακόμα εμβληματικό αρπακτικό πουλί της Κρήτης, αυτή τη φορά ένας Χρυσαετός, έπεσε νεκρό από σκάγια φυσιγγίου που «βλήθηκε από λειόκανο όπλο».


Advertisement

Πρόκειται για το 4ο γνωστό περιστατικό πυροβολισμού προστατευόμενου αρπακτικού πουλιού που σημειώνεται στο νησί μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων: στα μέχρι σήμερα γνωστά θύματα περιλαμβάνονται ένας Σπιζαετός που έφερε δορυφορικό πομπό, μία Γερακίνα, καθώς και ένας Μαυροπετρίτης που βρίσκεται σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Στις 6 Οκτωβρίου 2021, μέλος της Ομάδας του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού περισυνέλλεξε νεκρό νεαρό Χρυσαετό μεταξύ Καπετανιανών και Λούκιας στον Δήμο Γόρτυνας. Ο προστατευόμενος αετός είχε γεννηθεί σε φωλιά στα Ανατολικά Αστερούσια Όρη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό για την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών του. Ο νεαρός Χρυσαετός υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και νεκροψία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ηρακλείου όπου διαπιστώθηκε ότι πυροβολήθηκε στον αέρα από σχετικά κοντινή απόσταση.


Advertisement

Ο δράστης αυτού του νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος είχε το θράσος να περιεργαστεί το πτώμα του Χρυσαετού και να πάρει ως «τρόπαιο» τα δύο δαχτυλίδια που η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε τοποθετήσει στο πουλί πριν ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης του απειλούμενου είδους.

Με εισαγγελική παραγγελία διενεργείται έρευνα σε ποικίλα επίπεδα, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, να περιοριστεί ο κύκλος των υπόπτων και να βρεθεί ο ένοχος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εμπλακεί ενεργά η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να ενοποιηθεί η δικογραφία της δολοφονίας του Χρυσαετού με την προηγούμενη που είχε ανοίξει για τη δολοφονία του Σπιζαετού, μιας και πλέον μιλάμε για εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην ίδια περιοχή.


Advertisement

Τόσο ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), όσο και ο Σπιζαετός (Aquila fasciata) που βρέθηκε πυροβολημένος σε κοντινή περιοχή στον ίδιο δήμο (Γόρτυνας, ΠΕ Ηρακλείου), αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία (Οδηγία για τα Πουλιά 2009/147/ΕΚ, Σύμβαση της Βέρνης, Σύμβαση της Βόνης).
Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ο Χρυσαετός καταγράφεται ως Κινδυνεύον είδος (υψηλή κατηγορία Κινδύνου), όπου και επισημαίνεται ότι βασικές απειλές  για  το  είδος  αποτελούν ο ανθρωπογενής περιορισμός των ενδιαιτημάτων του και η  λαθροθηρία και ότι ειδικά  στην  Κρήτη, εξαιτίας της λαθροθηρίας, στο  1/3  των  ζευγαριών  παρατηρούνται  ανώριμα  άτομα. Με βάση δε τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού του είδους, ο πληθυσμός του εμβληματικού αυτού αετού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν υπερβαίνει τα 35 άτομα σε όλη την Κρήτη.

Η διαφύλαξη της φύσης και άγριας ζωής της Κρήτης είναι στο χέρι μας. Καλούμε όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο 28920 23028 ή στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (Τμήμα Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημοσίου Κατηγόρου) στο 2810 264942.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί Έγκλημα και ο ένοχος πρέπει να βρεθεί για να λογοδοτήσει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας της Κρητικής αλλά και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας. Η προστασία των αρπακτικών πουλιών – σύμβολο της φύσης της Κρήτης και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού είναι υποχρέωση όλων μας.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Οι γάμοι της Τήλου" - Ο ακτιβιστικός, πρώτος γάμος ομοφύλων στην Ελλάδα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Οι γάμοι της Τήλου” – Ο ακτιβιστικός, πρώτος γάμος ομοφύλων στην Ελλάδα

"Οι γάμοι της Τήλου". Σκηνοθεσία Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Ντοκιμαντέρ Ελληνικής παραγωγής, 2022. "Διεκδικούμε να ανήκουμε σε κείνους τους πολίτες του κόσμου ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Η εμπειρία του Ζολά"- Η αλληλεπικάλυψη των ρόλων θεάτρου και ζωής

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Η εμπειρία του Ζολά”- Η αλληλεπικάλυψη των ρόλων θεάτρου και ζωής

"Η εμπειρία του Ζολά" ("L'experience Zola"). Σκηνοθεσία: Τζανλούκα Ματαρέζε. Ηθοποιοί: Anne Barbot, Benoît Dallongeville. Ιταλία, Γαλλία, 2023. "Νόμιζα ότι όταν ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Τσίκο & Ρίτα" του Φερνάντο Τρουέμπα - Υπέροχο σχέδιο, απολιτίκ περιβάλλον

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Τσίκο & Ρίτα” του Φερνάντο Τρουέμπα – Υπέροχο σχέδιο, απολιτίκ περιβάλλον

"Τσίκο & Ρίτα" ("Chico & Rita") Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ, Τόνο Εράντο. Animation παραγωγής Ισπανίας, 2010. Τα θλιμμένα μάτια ...
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Το απαγορευμένο queer "Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ"

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Το απαγορευμένο queer “Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ”

"Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ" (The celluloid closet). Σκηνοθεσία: Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν. Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ, 1996. Στην ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top