Τέταρτο

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ο Λουκάς Θάνος


Ο Λουκάς Θάνος επιλέγει από το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Ύστερα από τη μελέτη των φακέλων και μετά τις ακροάσεις όλων των υποψηφίων, και την υποδειγματική λειτουργία των μελών του ΔΣ κατά τις ακροάσεις, που έγιναν με άνεση χρόνου, με πλήρη διαφάνεια, περιφρούρηση των προσωπικών δεδομένων και ίση απόσταση προς όλους τους υποψηφίους, το ΔΣ επέλεξε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τα επόμενα δύο έτη και με δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, σύμφωνα με την προκήρυξη, τον Λουκά Θάνο.

Η πρόταση υπηρετεί τους σκοπούς, τον ρόλο και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ. Ιδιαίτερα, για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την πολιτική του Δήμου στον πολιτισμό, σκοπός είναι να παρουσιάσουμε παραστάσεις υψηλού περιεχομένου και αισθητικής, να υπηρετήσουμε τις θεατρικές ανάγκες της πόλης μας, αλλά και της Περιφέρειας, να δώσουμε αισιοδοξία αυτή τη δύσκολη εποχή, να προσφέρουμε καλλιέργεια στον άνθρωπο, δύναμη στον εργαζόμενο για να παλέψει για τα δικαιώματά του, για καλύτερη ζωή. Αυτό προβλέψαμε και στην προκήρυξη για τη θέση του ΚΔ που δίνει βαρύτητα στην «πρόταση  για τον χαρακτήρα και τον ρόλο που πρέπει να παίξει το ΔΗΠΕΘΕ στον Δήμο και την Περιφέρεια, πού πρέπει κυρίως να απευθύνεται, με ποια μέσα και για ποιους σκοπούς». Σύμφωνα και με τις παραγράφους 1, 1α, 1β, 2,3 και 4 της προκήρυξης, μελετήσαμε σχολαστικά τους φακέλους των 29 υποψηφίων, ώστε να εκπληρώνονται κατά το δυνατόν περισσότερο οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαμε θέσει ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επιλογή.

Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αναδεικνύει το κύρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Οι αξιόλογοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη διαδικασία μας τιμά και τους ευχαριστούμε όλους.

Κριτήρια της επιλογής ήταν, οι προτάσεις, οι δράσεις και η πολιτική του νέου ΚΔ να έχουν κατεύθυνση:

  Να φέρουν περισσότερο λαϊκό κόσμο στο θέατρο, να φέρουν το θέατρο κοντά στον κόσμο, να έχουν στρατηγική που θα αγγίξουν τη νεολαία, φοιτητές, μαθητές.

  Να υπάρχουν οι δυνατότητες, ικανότητες, καλλιτεχνικές σπουδές και εμπειρία που θα ανεβάσουν τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ σε ανώτερο επίπεδο.

  Να υπάρχει ολοκληρωμένη συγκρότηση για τις τέχνες και σφαιρική άποψη που θα εγγυάται για κάθε δράση του ΔΗΠΕΘΕ την Ποιότητα, Το Διαπαιδαγωγητικό Περιεχόμενο και την Υψηλή Αισθητική.

  Να μπορεί να υλοποιήσει την κατεύθυνση δημιουργίας και λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και ως Μουσικού Θεάτρου, που δεν έχει γίνει ως τώρα.

  Να έχει τη γνώση, εμπειρία και προτάσεις για συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της Δραματικής μας Σχολής.

  Να έχει εμπειρία και ικανότητες διοίκησης, παραγωγής και ανανέωσης της δραματουργίας με νέες προτάσεις με καλλιτεχνική ποικιλία και πρωτοτυπία.

Ο Λουκάς Θάνος, εκπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις και προσδοκίες του ΔΗΠΕΘΕ, με εντυπωσιακή μόρφωση και ολόπλευρη καλλιτεχνική συγκρότηση.

Είναι μουσικός, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος, μεταφραστής, δάσκαλος υποκριτικής, παραγωγός παραστάσεων, μελετητής του αρχαίου θεάτρου και ιδιαίτερα του Αισχύλου και καλλιτεχνικός Διευθυντής χοροθεάτρου. Το υψηλό επίπεδο σπουδών, δράσης και εμπειρίας σε πολλές τέχνες, το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του ταλέντο, εγγυάται και την αναβάθμιση της ποιότητας του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς η γνώση του ήχου (μουσική) και της εικόνας (θέατρο), οδηγούν στο πραγματικό θέατρο, όπως είχε ξεκινήσει, στην αρχαία τραγωδία.

Σπούδασε:

Θέατρο: στο Actorstudio στο ΛοςΆντζελες
Μουσική:  στη Ρώμη
Χορό: στη σχολή Ραλλού Μάνου, στη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και το ΛοςΆντζελες
Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στη Ρώμη

Δίδαξε:  στη Δραματική Σχολή Τέχνης «Ι. Καμπανέλης», στις σχολές ΠέλουΚατσέλση, Βεάκη σε θέατρα και σχολές χορού σε ΛοςΆντζελες, σε φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων, στη Μόσχα και Πετρούπολη.

 

Έργα του:

Θεατρικά (Σκηνοθεσία και Χορογραφία): στο σύγχρονο και αρχαίο θέατρο (όπερα Ρέα, Πέρσες, Χοηφόρες, Ορέστεια στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2010), Επτά επί Θήβας, ορατόριο «Κ. Παλαμάς» κ. ά., σε Ε.Λ.Σ. Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Βράχων, Αττικό Θέατρο, ΛοςΆντζελες και Μόσχα.

Μουσικά Έργα: για το θέατρο σε Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά μελοποιημένα ποιήματα και μεγάλα ποιητικά έργα, όπως «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», μεγάλων ποιητών όπως ο Κ. Βάρναλης, ο Κ. Παλαμάς, ο Α. Σικελιανός, ο Κ. Καρυωτάκης κ.ά. που τραγούδησαν μουσικοί όπως ο Ξυλούρης, Ρασούλης, Ψαραντώνης, Παπακωνσταντίνου, Μακεδόνας, Χαρούλης, Σιόλας κ.ά.

Έγραψε Συμφωνικά Έργα που ηχογραφήθηκαν στο εξωτερικό και Όπερες όπως, Isadora, Προμηθέας, Ορέστεια, και μουσική για ταινίες.

Μεταφράσεις- Μελέτες – Έρευνες: μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών Αισχύλου και Σοφοκλή, μελετητής της φιλοσοφίας του χορού και επί 20 χρόνια του Αισχύλου που εμβαθύνει ακόμα.

Η εικόνα που παρουσιάζει το βιογραφικό του Λουκά Θάνου, η παρουσία του στην ακρόαση του ΔΣ και το υψηλό επίπεδο πολύπλευρης καλλιτεχνικής συγκρότησης μας δίνουν τη δυνατότητα να ευελπιστούμε ότι κάθε παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρό μας, θα έχει ποιότητα και αισθητική.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7670 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

   

Back to Top