tetartopress

Nίκη για την ευρωπαϊκή φύση

It's time to RestoreNature

It's time to RestoreNature


Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, έπειτα από αγωνιώδεις συζητήσεις, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος ενέκρινε τον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια μακρά και επίπονη νομοθετική διαδικασία. Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία:

Μετά από μήνες παλινωδιών, κατά τους οποίους η τύχη του Κανονισμού παρέμενε αβέβαιη, η πρόταση νόμου εγκρίθηκε με τη στήριξη είκοσι (20) κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 66,07% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έπειτα και από τη -θετική- αλλαγή στάσης της Αυστρίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση της Ευρώπης, την προστασία του κλίματος, τους πολίτες, το κοινό μας μέλλον. Επιπλέον, συνιστά δικαίωση της μεγάλης συμμαχίας των BirdLife Ευρώπης, ClientEarth, European Environmental Bureau (EEB) και WWF Ευρώπης, που έτρεξαν μια ιδιαίτερα δυναμική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, χάρη στην οποία συγκεντρώθηκαν πανευρωπαϊκά πάνω από 1 εκ. υπογραφές και εκκλήσεις από πολίτες, επιστήμονες και επιχειρήσεις, καθώς και χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης από οργανώσεις των νέων και της κοινωνίας των πολιτών από πολυάριθμους τομείς.

«Η 17η Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως μία ημέρα εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη φύση της Ευρώπης αλλά και για τους πολίτες της. Τώρα, όμως, αρχίζει η πραγματική δουλειά! Τα Κράτη Μέλη πρέπει να ενσωματώσουν στις εθνικές τους έννομες τάξεις τη νέα νομοθεσία δίχως καθυστέρηση, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η φύση μπορεί και πρέπει να ανακάμψει, προς όφελος του κλίματος, της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων» δήλωσε η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέλους της συμμαχίας Restore Nature.

Ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης πέρασε διά πυρός και σιδήρου μέχρι την τελική έγκρισή του, αποτελεί δε ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου. Έχοντας επιβιώσει μιας άνευ προηγουμένου ενορχηστρωμένης καμπάνιας παραπληροφόρησης, που στόχο είχε να καταπνίξει την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, η νομοθεσία απέφυγε και το ενδεχόμενο απόρριψης στο Συμβούλιο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Με αυτό το αποτέλεσμα θα μεταβεί η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην επόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (CBD COP16), θέλοντας να δείξει πως η Ευρώπη είναι πρόθυμη να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης για την αντιμετώπιση των κρίσεων της βιοποικιλότητας και του κλίματος, ανταποκρινόμενη στις παγκόσμιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα, η είδηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, να μην λησμονούν να βάζουν τη βιοποικιλότητα ψηλότερα στην ατζέντα τους.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε τη σημαντική δημόσια στήριξη που έτυχε και στη χώρα μας η εκστρατεία για την αποκατάσταση της φύσης. Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν από την ΕΕ να αποκαταστήσει τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και δήλωσαν σθεναρά τη στήριξή τους στη νομοθεσία και στην ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top