Τέταρτο

Ντάνιελ Μέντελσον «Χαμένοι»


Ο Ντάνιελ μεγαλώνει ακούγοντας διαρκώς από τους συγγενείς του, Εβραίους μετανάστες από το μακρινό Μπόλεχοφ της Ουκρανίας, πόσο μοιάζει στον μακαρίτη θείο Σμιλ. Μεγαλώνει ακούγοντας επίσης τις οικογενειακές ιστορίες του πληθωρικού παππού του, από τις οποίες όμως ο θείος Σμιλ απουσιάζει παντελώς. Το μόνο που γνωρίζει για τον αμνημόνευτο θείο, τη γυναίκα και τις τέσσερις όμορφες κόρες του είναι ότι «τους σκότωσαν οι ναζί». Ενήλικος πια, παρακινούμενος από το ένστικτο του «ιστορικού της οικογένειας» και από τη φρικτή υποψία ότι η σιωπή του παππού του υποκρύπτει μια ιστορία αδελφικής προδοσίας, θα ξεκινήσει τη δική του οδύσσεια ανά τον κόσμο για να τρυγήσει από τους λιγοστούς πια γέροντες, πρώην κατοίκους του Μπόλεχοφ, όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος, τις τελευταίες τους αναμνήσεις για τον Σμιλ και τη μοίρα του, για τον θάνατο αλλά και τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης.

Ο Ντάνιελ Μέντελσον γεννήθηκε στο Λονγκ Άιλαντ το 1960 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία το 1991 με κείμενα σε έντυπα όπως το Village Voice και το The Nation, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στην Κλασική Φιλολογία. Λίγο αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ως συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. Έκτοτε, οι μεταφράσεις του, οι κριτικές του και τα δοκίμιά του σχετικά με βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα εμφανίζονται τακτικά σε πάμπολλα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, και κυρίως στα The New Yorker, New York Review of Books και New York Times.

«Χαμένοι» (The lost) | Συγγραφέας: Ντάνιελ Μέντελσον | Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου | Διαστάσεις: 17×22,5 | Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2021 | Σελίδες: 720 | Εκδόσεις Πατάκη


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top