Νυχτερινός Φωτισμός της νησίδας Σφακτηρίας


By NIKOLAOS KATSAROS – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78710267
Καταγγελία της SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α για το σχεδιασμό εγκατάστασης 350 φωτιστικών σωμάτων στην ανατολική υπήνεμη πλευρά της Σφακτηρίας:
350 φωτιστικά σώματα με φωτοβολταϊκά προβλέπεται να τοποθετηθούν για να φωτιστεί και να αναδειχθεί κατάλληλα η ανατολική πλευρά της νήσου Σφακτηρίας, με σκοπό την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Σημαντικό ρόλο για τα πουλιά παίζει η Σφακτηρία και η νησίδα Χελωνάκι στον όρμο του Ναβαρίνου:
– Αυτά τα μέρη αποτελούν ασφαλείς θέσεις κουρνιάσματος και είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα ψαροφάγα.
– Ερωδιοί (ιδιαίτερα για τον απειλούμενο Αργυροτσικνιά) και Κορμοράνοι, η Λιοστριτσίδα Hippolais olivetorum και το Κουφαηδόνι Cercotrichas galactotes είναι κάποια από αυτά. Πολύ σημαντικά για φώλιασμα είναι τα βράχια στους λόφους αλλά ιδιαίτερα στη Σφακτηρία η οποία αποτελεί ίσως το τελευταίο καταφύγιο στην περιοχή για το φώλιασμα ειδών όπως ο Πετρίτης Falco peregrinus και τα Αγριοπερίστερα.
– Η ανατολική υπήνεμη πλευρά της Σφακτηρίας (εκεί που θέλουν να βάλουν τα φώτα), είναι επίσης οικότοπος του σπάνιου ενδημικού είδους, Arenaria peloponnesiaca, Euphorbia dendroides, Φρύγανα Sarcopoterium spinosum, θαμνώδους βλάστησης των αειφύλλων πλατυφύλλων, και τουλάχιστον 12 άλλων ειδών χλωρίδας που χαρακτηρίζουν τον οικότοπο.
– Κρασπεδοχελώνες, σαύρες, έχουν εντοπιστεί στο νησί, λόγω της πολύ χαμηλής όχλησης που υπάρχει ως σήμερα. Ίσως κάποια ελάχιστα άτομα του σχεδόν εξαφανισμένου Aφρικανικού Χαμαιλέοντα Chameleo africanus.
Που πήγε λοιπόν «ο πρωταρχικός, βιώσιμος προορισμός στη Μεσόγειο», «η φιλοσοφία της προστασίας και διατήρησης της φυσικής ομορφιάς και κληρονομιάς της Μεσσηνίας» η «αειφορία ενός από τα πιο παρθένα και συναρπαστικά παραθαλάσσια τοπία»;
Αν γίνει τελικά και αυτό το “έργο”, το μόνο που θα φέρει είναι η τουριστική υπερκατανάλωση (ακόμα και τη νύχτα), του πανέμορφου τοπίου για περισσότερο χρήμα στα ταμεία της ΤΕΜΕΣ και του Navarino Bay.
Α, ναι! Το ΚΑΣ και η κ.υπουργος πολιτισμού έδωσαν το ΟΚ. Οπότε είμαστε ΟΚ, εφόσον η μελέτη είναι δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο…
Η διαδικασία εξελίσσεται, εγκρίθηκε από το υππο η μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιωτικό φορέα (ΤΕΜΕΣ ΑΕ). Έχει γίνει αυτοψία από το Λιμενικό Ταμείο Πύλου και από το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μαζί με τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας και τοποθετήθηκαν δοκιμαστικοί προβολείς..
Όπως γνωρίζουμε φυσικά, η νησίδα είναι Natura (Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας και νήσος Σφακτηρία GR 2550008-GR 2550004) ως ΖΕΠ και ΤΚΣ
Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει να ζητήθηκε κάποια περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο.
Για να προληφθούν οι επιπτώσεις αυτής της εγκατάστασης, ιδίως στην άγρια ορνιθοπανίδα αλλά και σε άλλα προστατευόμενα είδη θα επιμείνουμε μέχρι να πάρει το ζήτημα αυτό την δημοσιότητα που πρέπει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και το έργο να έχει την απαραίτητη νομική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την λογική έκβαση να ακυρωθεί εφόσον δεν συμβαδίζει με τον βαθμό προστασίας που αρμόζει στην Σφακτηρία και την περιοχή Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας.
Πρόσφατα, η περιοχή επιλέχτηκε Βασική Περιοχή Βιοποικιλότητας KBA- ανάμεσα σε πολλές άλλες Natura της Πελοποννήσου, της Μεσογείου αλλά και παγκοσμίως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διατήρησης (συνεργασία 13 παγκόσμιων οργανισμών διατήρησης) για την αξία της τοποθεσίας και την παγκόσμια σημασία που έχει για τη συνολική υγεία του πλανήτη ως καταφύγιο της βιοποικιλότητας.