Τέταρτο

«Ο Αίγαγρος και ο Φοίνιξ» – Διακαλλιτεχνικές και Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο έργο του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου


Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: «Ο Αίγαγρος και ο Φοίνιξ» – Διακαλλιτεχνικές και Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγονόπουλου.

Οργανωτική Επιτροπή: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, Γιάννης Παπαθεοδώρου.

Επιστημονική Επιτροπή: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα – Μαρίνα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Κωστίου, Έλλη Φιλοκύπρου, Ειρήνη Παπαδάκη.

Ψηφιακή Αίθουσα:

Join Zoom Meeting: https://upatras-gr.zoom.us/j/96999594423?pwd=Z3JrSThQeFFPa2JwRlE2eTZYUHp3UT09
Meeting ID: 969 9959 4423
Passcode: 777141

Όπως αναφέρεται:

Το έργο των «διόσκουρων» του ελληνικού Υπερρεαλισμού έχει συχνά μελετηθεί, με άξονα το «διπλό ταλέντο» τους στις τέχνες (ποίηση/φωτογραφία, ποίηση/ζωγραφική). Ωστόσο, η περίπτωση του «διττού έργου» –ποιητικού και εικαστικού- του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αξίζει να ερευνηθεί συνδυαστικά περαιτέρω. Ειδικότερα, τεχνικές που σχετίζονται με την οπτική αφήγηση (φωτογραφία, σινεμά, κινούμενη εικόνα, μοντάζ) τροφοδοτούν το έργο του Εμπειρίκου, ενώ θέματα και μοτίβα που εγγράφονται στην ποίηση του Εγγονόπουλου επανέρχονται, σχεδόν ταυτόχρονα, στον καμβά. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο, γίνεται φανερό πως στο έργο τους βρίσκονται είτε οργανικά ενσωματωμένες είτε κρυπτικάδια τυπωμένες απηχήσεις από ρεύματα ιδεών, θρησκευτικών τελετουργιών, μυθικών αρχετύπων και επιστημονικών αντιλήψεων, που σφράγισαν τη νεωτερικότητα, του 19ου αι, και του 20ού αιώνα.

Στο έργο του Εμπειρίκου, η ψυχανάλυση, ο θρησκευτικός «μεσσιανισμός», τα βιταλιστικά μοτίβα και οι «επιφάνειες» διασταυρώνονται συστηματικά με το στοχασμό της Ουτοπίας. Σχετικά με τον Εγγονόπουλο, έχει πρόσφατα επισημανθεί η συνάφεια των ενδιαφερόντων του με θρησκευτικά σύμβολα, με στοιχεία από τα ρεύματα του αλεξανδρινού ερμητισμού, του αποκρυφισμού, του ελευθεροτεκτονισμού και του πνευματισμού · ρεύματα επίκαιρα στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική σκηνή κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στις Νεοελληνικές και Συγκριτολογικές Σπουδές, στόχος μας είναι η συστηματική επανεξέταση του έργου των «διόσκουρων», με νέες διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, που συμβάλλουν στη σύγχρονη έρευνα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7670 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

   

Back to Top