Ο αριθμητής της ευφυΐας
«Εκείνος που μπορεί να πάει στην πηγή, δεν χρειάζεται να πάει στη στάμνα» – Λεονάρντο ντα Βίντσι
Στις μέρες, στους μήνες, στον συμπληρωμένο πλέον χρόνο εγκλεισμού που διάγουμε είναι πολλές οι φορές εκείνες που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ειδήσεις που άλλοτε προς την κατεύθυνση της ορθής ενημέρωσης, άλλοτε συχνά προς την κατεύθυνση της χειραγώγησης, άλλοτε στην κατεύθυνση της προβοκάτσιας, μας ιντριγκάρουν να πάρουμε θέση. Να αποφασίσουμε δηλαδή με ποια γνώμη θα πορευτούμε σε αυτήν την ιδιότυπη κατάσταση πολέμου, όπου ο εχθρός μας, όπως παρουσιάζεται είναι ένας ιός.
Και είναι αρκετές οι φορές που η κατάσταση αυτή του αποκλεισμού από την κοινωνική ζωή, την ψυχαγωγία, την εργασία, τις διακοπές, τις κοινωνικές συναναστροφές, την ελεύθερη γενικότερα κυκλοφορία των ανθρώπων, μας φέρνουν αναγκαστικά σε εντονότερη επαφή με το κομμάτι εκείνο του εαυτού μας που εδράζει με τους νευρώνες του και τους νευροδιαβιβαστές του στην εσωτερική μεριά του κρανίου μας.
Ένα κρανίο που με τα ισχυρά του κόκαλα προστατεύει το σημαντικότερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος, τον εγκέφαλό μας. Ένας εγκέφαλος ο οποίος ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές λειτουργίες του είναι και αυτή της σκέψης, με άλλη λέξη της ευφυΐας μας.
Τι είναι λοιπόν η ανθρώπινη ευφυΐα. Σαφώς και είναι μετρήσιμη. Σαφώς και ορίζεται επακριβώς ως έννοια. Μα πάνω απ όλα είναι η ανθρώπινη εκείνη λειτουργία που μας βοηθά ανάμεσα στα άλλα να παραμένουμε σε ένα επίπεδο αυτοεπίγνωσης και αυτοελέγχου, με άλλα λόγια μας βοηθά σημαντικά στο να επιβιώνουμε. Να προσαρμοζόμαστε δηλαδή στην επιθυμητή εκείνη κατάσταση, η οποία και θα μας οδηγήσει στο να επιζήσουμε, να επιβιώσουμε στην προκειμένη περίπτωση στη μάχη με τον εχθρό που ονομάστηκε κορονοιός.
Σε αυτό λοιπόν το κλάσμα της επιβίωσης όπου αριθμητής είναι η ευφυΐα μας, παρονομαστής είναι η ενημέρωση, οι ειδήσεις δηλαδή εκείνες για τις οποίες γνωρίζουμε πολύ λίγα για την ποιότητα και την πιστότητα των πηγών τους. Αυτός λοιπόν ο παρονομαστής δυσκολεύει πολύ το κλάσμα ώστε να παραμείνει ακέραιο. Οφείλουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε όλες εκείνες τις διαφορετικές και σημαντικές αποχρώσεις της ευφυίας μας, όπως ανάμεσα στις άλλες είναι η κρίση, η διάκριση, ο μαθηματικός υπολογισμός, η λογική, οι γνώσεις της παιδείας και της εκπαίδευσής μας, ακόμη και η συναισθηματική μας νοημοσύνη, έτσι ώστε να καταλήξουμε στα συμπεράσματα εκείνα και στις προσωπικές αλήθειες και στα αξιώματα μας που τελικά θα μας οδηγήσουν όχι μόνο στην επιβίωσή μας, στο ζην μας, αλλά και στο ευ ζην μας, ακόμη και μέσα σε αυτήν την περίεργη πολεμική περίοδο.
Καλούμαστε λοιπόν ο καθένας και η καθεμία να βουτήξουμε στον πραγματικά βαθύ ωκεανό του μεγαλείου της ευφυίας μας και να αναλύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν όχι μόνον στο να επιβιώσουμε-πρωταρχική σαφώς λειτουργία-αλλά και με το πέρας αυτής την πανδημίας να βγούμε λιγάκι πιο… ευφυείς.