Τέταρτο

Ο Ερύμανθος εκπέμπει SOS – Συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου


Το Δίκτυο φορέων και κατοίκων Πελοποννήσου «ΠελοπόννηΣΟΣ» ενημερώνει ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου και 1,6 χλμ. από το πλησιέστερο χωριό Σκιαδάς είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως αναλυτικά ανακοινώνει το δίκτυο φορέων:

Το αιολικό πρόκειται να εγκατασταθεί σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα GR 2320012, καθώς και δίπλα σε άλλες Natura.

Η κατασκευή του αιολικού σταθμού θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Το Σκιαδοβούνι είναι μία από τις σπουδαιότερες ζώνες Ανεμοπτερισμού που επισκέπτονται Έλληνες και Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές. Ο Δήμος Ερυμάνθου στην αρνητική γνωμοδότησή του, αναφέρει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 25.350 μ. και την κατασκευή υποδομών δασικής αναψυχής που αφορούν και τη συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί η επένδυση της εταιρείας να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτήν του Δήμου;

Από τον Ερύμανθο και τη Φολόη περνά το διεθνές μονοπάτι με τους 5 άθλους του Ηρακλή υπό υλοποίηση, για να καταλήξει στην Ολυμπία, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή σε Ελλάδα και εξωτερικό χάρη στις διαδρομές rafting, kayak, ορεινής ποδηλασίας και ορεινού τρεξίματος. Οι βοσκότοποι του Σκιαδοβουνίου υποστηρίζουν την ήπια εκτατική κτηνοτροφία και τον βιοπορισμό των κατοίκων – παράγωγό της και η ΠΟΠ φέτα Ερυμάνθου. Μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων θα χαθεί, καθώς και μοναδικά πεδία μελισσοκομικής βοσκής. Οι αρχαιολογικοί χώροι Ερυμάνθου, κάστρων Δόξα Πατρί και Οχιάς, Μονής Νοτενών κ.ά. βρίσκονται επίσης σε κοντινή απόσταση από το έργο. Η εγκατάσταση του αιολικού θα ακυρώσει τα περιβαλλοντικά κριτήρια και τις ήδη υφιστάμενες επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Έχει μεγάλη σημασία η μαζική συμμετοχή όλων μας, πολιτών και φορέων, στη δημόσια διαβούλευση έως τις 20/12/2021. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το έντυπο αρνητικών γνωμοδοτήσεων (Δ11) και να δείτε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους αρνούμαστε, καθώς και οδηγίες για όσους δεν έχουν ξανά συμμετάσχει σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο:  https://docs.google.com/document/d/1phKjLvm0LeRuCd0GsykjTq3Knr8MyzEH/edit

Ο αγώνας για το Σκιαδοβούνι και τον Ερύμανθο δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχει και άλλο αιολικό σε άμεση γειτνίαση με το συγκεκριμένο υπό διαβούλευση (το οποίο περιβάλλεται με κόκκινο στη φωτογραφία), αλλά και πλήθος υδροηλεκτρικών στα ποτάμια του (συμβολίζονται με κύκλο).


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10160 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top