Τέταρτο

Ο Μανώλης Μαυρής σκηνοθετεί τα σποτ του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Στον Μανώλη Μαυρή, σκηνοθέτη της μικρού μήκους ταινίας Brutalia, Εργάσιμες Μέρες, η οποία προβλήθηκε στην 60ή Εβδομάδα της Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Canal+, ανέθεσε το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ. Με τη δύναμη του κινηματογράφου να μας δείχνει μια διαφορετική πλευρά των πραγμάτων, ο Μανώλης Μαυρής δημιούργησε τρία κινηματογραφικά σποτάκια, σε παραγωγή Κωστή Κατσαρού/The Stripes. Τα σποτ της φετινής διοργάνωσης μάς προσκαλούν να δούμε «τη μεγάλη εικόνα» και να θυμηθούμε πώς είναι να παρακολουθείς μια ταινία στο φυσικό της σπίτι, την κινηματογραφική αίθουσα.

«Μια νεαρή γοργόνα καταγγέλλει το body shaming, ένας μοναχικός κύριος καταλήγει να τρώει παρέα με διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του, ένας άνδρας “χαλαρώνει” περιμένοντας να τεμαχιστεί από μία ταχυδακτυλουργό. Τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; Συνδετικός κρίκος των ταινιών γίνεται η κίνηση της κάμερας, κατασκευάζοντας μια τριλογία σημάτων. Κοινό χαρακτηριστικό των ταινιών είναι το πλάνο που κάθε φορά “ανοίγει”, αποκαλύπτοντάς μας “τη μεγάλη εικόνα”.

Το νόημα αλλάζει ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι από το θέμα. Η σύνθεση αναπτύσσεται και τελικά ανατρέπεται.  Με το “άνοιγμα” του κινηματογραφικού κάδρου σηματοδοτείται το άνοιγμα των αιθουσών για τους θεατές, καθώς και η εξωστρέφεια του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Μαυρής.
Συντελεστές

Παίζουν: Κατερίνα Ζησούδη, Έλσα Λεκάκου, Χρήστος Στέργιογλου, Αβραάμ Παπαδόπουλος

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής
Παραγωγή & Διεύθυνση: Κωστής Κατσαρός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι
Σκηνικά: Δάφνη Καλογιάννη
Κοστούμια: Μάντυ Παπαδάκη
Μουσική: Larry Gus
Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς, Δημήτρης Ρέππας
Location Managers: Παναγιώτης Λαζαράκος, Παναγιώτα Καραστεργίου Σχεδιασμός & Μίξη ήχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Μακιγιάζ & Μαλλιά: Ρούλα Λιανού (Mermaid & Magician),
Ελένη Καρατσώκη (Restaurant)
Σχεδιασμός Τίτλων: Δάφνη Σγούρου-Δροσοπούλου
Επεξεργασία εικόνας (VFX): Ορφέας Αντουλινάκης
Color grade: Δημήτρης Καρτέρης
Βοηθοί παραγωγής: Γιώργος Παλτίδης, Στάθης Λευθεριώτης
Σκηνογραφικό τμήμα: Δημήτρης Λαζούλος, Αποστόλης Πολυχρονιάδης, Βελισσάριος Συρμακέσης
1ος βοηθός κάμερας: Γιώργος Μεταξάς (Mermaid & Magician),
Βαγγέλης Τζιφάκης (Restaurant)
Μακενίστας: Carolos Sturmey
Ηλεκτρολόγος: Βαγγέλης Κοντοδήμας
Εξοπλισμός Κάμερας: DK RENTAL HOUSE
Location Management & Scouting Agency: Locatopia
Οι διοργανωτές ευχαριστούν: Green Olive – Μαρία Κοπάνου, Cinecrane – Πάνος Τσίγκας & Στέφανος Τσίγκας, Γερανός: Δάρδουμας group, Μαύρο λιθάρι – ΑΦΟΙ ΜΙΧΤΑΡΙΑΝ, Faust – Αλέκος Συσσοβίτης, BSK STUDIOS – Σάκης Κωστής, Ελένη Τράμπα, Εταιρεία παραγωγής The Stripes

Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γραφιστική και κινούμενο σχέδιο στην Αθήνα, καθώς και οπτική επικοινωνία στο Λονδίνο (MA). Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το φεστιβάλ των Καννών, το BFI του Λονδίνου, το φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαράγεβο και το PÖFF (Tallinn Black Nights). Η τελευταία του ταινία, Brutalia, Εργάσιμες Μέρες, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της 60ής Εβδομάδας της Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Canal+. Παράλληλα, απέσπασε και τον Χρυσό Διόνυσο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7987 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top