tetartopress

Ο μηδενικός ΦΠΑ στον κλάδο του βιβλίου είναι ένα αίτημα δίκαιο και εφικτό


Στις 5 Απριλίου 2022 ψηφίστηκε από το ECOFIN η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις λιανικές πωλήσεις βιβλίων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, επαναφέρεται και τυπικά πλέον το αίτημα για θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στο βιβλίο και στη χώρα μας.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) με ανακοίνωσή της επιδοκιμάζει την απόφαση του ECOFIN, αναφέροντας πως η νέα οδηγία στοχεύει να δώσει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μεταξύ των σχετικών ειδών είναι τα βιβλία, ηλεκτρονικά και έντυπα, και χάρη σε αυτή τη νέα πρόταση η προοπτική υπερμειωμένου ή ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νέο  για τον κόσμο του βιβλίου, καθώς ο εκδοτικός κλάδος αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλα προβλήματα, λόγω της συνεχούς αύξησης του χαρτιού και της ενέργειας.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) πάντα ζητούσε τα βιβλία να φορολογούνται με τον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή λόγω της εγγενούς εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής τους αξίας. Το 2018, η εκστρατεία για τον μειωμένο ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, υπό την καθοδήγηση της FEP, κατέστησε δυνατή την εξάλειψη της αδικαιολόγητης διάκρισης μεταξύ έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.

Σήμερα, τα περισσότερα κράτη-μέλη εφαρμόζουν ήδη μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία και τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά, με τη νέα οδηγία, ο κόσμος του βιβλίου μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα προς μια πιο προσιτή διάχυση του πολιτισμού για όλους.

Στην Ελλάδα η παραγωγή του βιβλίου και οι πρώτες ύλες υπάγονται στο 24%, ενώ η πώληση στο 6%. Η εφαρμογή αυτή δημιουργεί πιστωτικά υπόλοιπα στις εκδοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποστερούνται οικονομικής ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που η εξίσωση του 24% στο 6% έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Η εξομοίωση του ΦΠΑ στην παραγωγή και πώληση των βιβλίων είναι δίκαιη και εφικτή και θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στους αρμόδιους φορείς αναφέροντας τα ανωτέρω και τονίζοντας ότι το βιβλίο δεν είναι ένα αγαθό όπως όλα τα άλλα. Είναι ένα πολιτιστικό και μορφωτικό αγαθό που έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και αξία. Το μόνο που μένει λοιπόν, είναι να στηρίξει ενεργά η Πολιτεία τον κόσμο του βιβλίου, υιοθετώντας την απόφαση του ECOFIN.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...
«Η απαγωγή της Τασούλας» - Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Πάτρα: «Η απαγωγή της Τασούλας» – Παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου

Μια σειρά παραστάσεων με το θεατρικό «Η απαγωγή της Τασούλας», θα πραγματοποιήσει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας, στο Θέατρο Επίκεντρο+ από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13748 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top