tetartopress

Ο Μπεν και η Μπιάνκα, μια ιστορία για αγρίους


Ο Μπεν, η μεγάλη -τόσο σε μέγεθος, αλλά κυρίως σε χρόνια- πολική αρκούδα, ακούμπησε με δυσκολία το λευκό τριχωτό, βρεγμένο κεφάλι της με τα πεταχτά αυτάκια στον τεχνητό βράχο, της ψεύτικης λίμνης που της είχαν κατασκευάσει στον ζωολογικό πάρκο της μεγάλης αμερικανικής πόλης στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού.

Βαριανάσανε δυο φορές λόγω της απίστευτα υγρής ζέστης και θυμήθηκε με νοσταλγία τότε στα νιάτα της πόσο όμορφα μεγάλωνε πάνω στα τεράστια παγωμένα -κυρίως παγωμένα- παγόβουνα του βόρειου αρκτικού κύκλου, εκεί κάπου στις βορειοδυτικές περιοχές της Γροιλανδίας.

Ο Μπεν όρθιος ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος και σίγουρα τότε στα νιάτα του πρέπει να ζύγιζε γύρω στα 550 κιλά. Μπορούσε να φάει σε μια ώρα μέχρι και 20 κιλά φαγητού. Τώρα πια, τα τελευταία χρόνια της αιχμαλωσίας του το βάρος του δεν ξεπερνά τα 400 κιλά, ενώ συχνά και με ανορεξία μασουλά την έτοιμη και άγευστη τροφή που του προσφέρεται.

Η όμορφη λευκή παχιά γούνα του έχει χάσει πια το στιλπνό άσπρο χρώμα της ενώ το χρήσιμο λίπος που αποθηκεύετε κάτω από αυτήν για να τον προστατεύει από το ωφέλιμο για αυτόν κρύο, έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο Μπεν λόγω προχωρημένης ηλικίας αλλά και όχι μόνον, μαζί με το λίπος του, έχει χάσει και τη χαρά του, τη χαρά για την ελεύθερη ζωή. Σαν αποκόπηκε το μέρος του παγόβουνου-πάνω στο οποίο πρωτογνώρισε την όμορφη Μπιάνκα, η ζωή του άλλαξε κάθετα και αμετάκλητα.


Αιχμαλωτίστηκε ανοιχτά, στα βορειδυτικά της Γροιλανδίας, κάπου στον βόρειο Καναδά, όταν το λιωμένο, αποκομμένο κομματάκι παγόβουνο τον οδήγησε πολύ κοντά σε ανθρώπινο καταυλισμό. Το ταξίδι με το φορτηγό από τα νότια του καναδικού νησιού Έλσμιρ μέχρι τον καναδικό σταθμό ανεφοδιασμού Γέλουναιφ και από εκεί με εσωτερική πτήση ελικοφόρου μέχρι το ορεινό καναδικό Κάλγκαρι και από εκεί με άλλη ειδική πτήση μέσω Ντένβερ μέχρι τον ζωολογικό κήπο του ζεστού Σαν Ντιέγκο μια όμορφη μεν, ζεστή δε καλιφορνέζικη πόλη, πλάι στον Ειρηνικό, διήρκεσε πάνω από δέκα εφιαλτικές για αυτόν μέρες

Σαν έφθασε ο αθώος Μπεν να έχει φυλακιστεί, χωρίς σαφώς την έγκρισή του, σε μια ακόμη ζωολογική φυλακή, δεν θα μάθει ποτέ για τον γιο του που γεννήθηκε από τον πρώτο και δυστυχώς και τελευταίο έρωτα του με την όμορφη και κομψή επίσης πολική αρκούδα Μπιάνκα στη μακρινή Γροιλανδία. Όπως επίσης δεν θα μάθει και ποτέ τον λόγο που αιχμαλωτίστηκε αλλά και τους λόγους που το αγαπημένο του σπίτι, τα παγόβουνα λιώνουν και έχουν οδηγήσει ήδη από καιρό το είδος του προς εξαφάνιση.

Ο Μπεν κάνει μια βουτιά στα χλιαρά νερά της τεχνητής λίμνης και με ανοιχτά μάτια κάνει ένα μακροβούτι προσπαθώντας να θυμηθεί ποιος πραγματικά είναι.

Τα μάτια του είναι υγρά, μάλλον από το νερό υποθέτει και αυτός. Από μακριά, όχι πολύ μακριά, μάλλον πίσω από τα κάγκελα της ζωολογικής φυλακής ακούει κάποια παιδιά να φωνάζουν ρυθμικά: Climate is changing! What about you?

Ο Μπεν καταλαβαίνει ποιος είναι και ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Κατανοεί ότι μόνος ένας τρόπος υπάρχει να ξανασυναντήσει την όμορφη Μπιάνκα. Να ξαναζήσει τα ταξίδια του πάνω στα μεγάλα αιώνια παγόβουνα. Η μεγάλη ανάσα που πήρε για να καταδυθεί αποφάσισε να είναι και η τελευταία του. Ακούει μόνο τον ήχο του νερού, τις μπουρμπουλήρθες που γεμίζουν με τον φυλακισμένο αέρα τους το στόμα του…


———-

Η παραπάνω σαφώς επινοημένη, αλλά ουδόλως μη πραγματική ιστορία αιχμαλωσίας ενός ακόμη άγριου και προς εξαφάνιση ζώου σε μια ακόμα νόμιμα -παράνομη κατά τα άλλα- ζωολογική φυλακή, έχει τη βασική της ρίζα σε ένα ακόμη podcast που άκουσα με θέμα, τι άλλο, την κλιματική αλλαγή. Το παραθέτω εδώ για όποιον θα επιθυμούσε να δώσει χρόνο από τη ζωή του στην ακρόαση του.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Μπεν αλλά και η Μπιάνκα δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν ότι:

-Το 10% των αερίων του θερμοκηπίου στις μέρες μας προκαλείται από τις κλωστοϋφαντουργίες και τις βιοτεχνίες ενδυμάτων που κατασκευάζουν ρούχα για ένα το πολύ δυο μήνες, έχοντας ήδη δημιουργήσει το καταστροφικό για την φύση fast fashion, αδελφάκι του fast food.

– Η φθηνή ενέργεια από λιγνίτη, άνθρακα και πετρέλαιο δημιουργεί ανάμεσα στα άλλα και διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, οξείδια του αζώτου, χλωροφθοράνθρακες, βασικά καταστροφικά αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου.

– Η Ελλάδα μεταξύ 2015-2019 πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αγοράζει τα δικαιώματα για να παράγει λιγνίτη ως φθηνή ενέργεια.

– Η Τουρκία, εδώ κοντά μας, τα επόμενα δυο χρόνια θα λειτουργήσει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον περιοχή του Ακουγιού, κάπου απέναντι από το Καστελόριζο.

– Είναι πια μονόδρομος η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και το πράσινο υδρογόνο το οποίο ευελπιστούν σε δέκα από τώρα χρόνια να έχει αντικαταστήσει την χρήση των καυσίμων.

-Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές τότε σύμφωνα με επιβεβαιωμένα κλιματικά μοντέλα, μέχρι το 2050 μόνο στην Ελλάδα οι μέρες του καύσωνα θα αυξηθούν 15%-20% ετησίως, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν 10%-30%, οι ημέρες πυρκαγιάς θα αυξηθούν 15%-70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πολύ πιο συχνά.

– Υπάρχει και άλλη πιο ήπια ανάπτυξη χωρίς απαραίτητα την υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα την καταστροφή της φύσης: «Ο Ρομπέν των αποαναπτυγμένων δασών»

———-

”….τα παιδιά που φώναζαν το σύνθημα παρατήρησαν το σώμα του Μπεν να επιπλέει ακούνητο στην επιφάνεια του νερού της τεχνητής λίμνης. Αμέσως σταμάτησαν να φωνάζουν όταν ο φροντιστής του ζώου τους ανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα παρελάμβαναν μια νέα θηλυκή αυτή την φορά πολική αρκούδα, μαζί με το ενήλικο παιδί της. Και για το λόγο αυτόν δεν χρειαζόταν να λυπηθούν άλλο με την απουσία του Μπεν. Έτσι η Μπιάνκα, ο Μπεν και ο γιος τους δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ όλοι μαζί. Και έτσι αυτοί έζησαν… καλά και εμείς… καλύτερα.”

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 172 Άρθρα

«Words are all we have», είπε ο Σάμουελ Μπέκετ. Mικρός σαν ήμουν, ήθελα να πραγματοποιηθούν οι τρεις ευχές που μου αναλογούσαν. Πάντα όμως έκανα την ίδια μοναδική ευχή. Τις άλλες δύο δεν χρειάστηκε να τις σπαταλήσω. Γιατί από μικρός βρήκα τους «Αγιους Τόπους» μου. Τους τόπους εκείνους όπου η μνήμη μου, δημιουργούσε τις λέξεις και οι λέξεις αρθρώνονταν σε λόγο. Μερικές φορές είμαι τυχερός και ο Λόγος με γεμίζει με το φως του. Τότε μιά βαθιά γαλήνη και παραδοχή με κατακλύζει. [email protected]

Back to Top