tetartopress

Ο μυθικός Ερύμανθος κινδυνεύει 

Η φωτογραφία είναι Από το Άλμπουμ “Μέρη που κινδυνεύουν στην Πελοπόννησο”


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας SOS Μαίναλο περιβαλλοντική υποβάθμιση του Ερύμανθου Αχαΐας – Ηλείας, εξαιτίας της εκβιομηχάνισης της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Ερύμανθος είναι ένα επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Η ψηλότερη από τις κορυφές του είναι ο Ωλενός στα 2.224 μ. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Πηνειός, Σελινούντας, Ερύμανθος, Πείρος, Παραπείρος (Τεθρέας) κ.ά. Τόσο ο ορεινός του όγκος όσο και τα νερά του κινδυνεύουν. Ο Ερύμανθος απειλείται από τρία αιολικά και 17 μικρά υδροηλεκτρικά έργα με άδεια παραγωγού. Τα δύο αιολικά στο Σκιαδοβούνι και το τρίτο στο Μελισσοβούνι, το οποίο βλέπουμε και στη φωτογραφία, δρομολογούνται εντός του δικτύου Νatura 2000, με το Μελισσοβούνι να αποτελεί αδιατάρακτη φυσική περιοχή (ΑΦΠ) και θα έπρεπε να ενταχθεί στις περιοχές ανευ δρόμων (ΠΑΔ). Ενώ θα περίμενε κανείς το φυσικό περιβάλλον του Ερυμάνθου να χαίρει άκρας προστασίας από την πολιτεία, ειδικά μετά την πυρκαγιά του 2021, μιλάμε ξεκάθαρα για μια χωρίς επιστροφή περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση λόγω της εκβιομηχάνισης μιας περιοχής με σπάνιο φυσικό πλούτο. Στις υψηλές κορυφές του αποκαλύπτεται η εξαιρετική θέα (Πατραϊκός, φράγμα Πηνειού και φράγμα Τεθρέα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Παναχαϊκό, Χελμός, Βαρδούσια, Γκιώνα, Παρνασσός, Μαίναλο). Διαθέτει διάσπαρτες πηγές, ρυάκια, καταρράκτες, τους όμορφους ποταμούς που σχηματίζουν συχνά κοιλάδες και απότομες χαράδρες, σπήλαια και τους εντυπωσιακούς κοκκινοπράσινους σχιστόλιθους. Περιστοιχίζεται δε από πλήθος πανέμορφων χωριών (Καλέντζι, Καλούσι, Σπαρτιά, Αλεποχώρι, Σκιαδάς, Δροσιά, Πτέρη, Κούμπερι, Λακώματα, Χρυσοπηγή, Μίχας, Τσαπουρνιά, Βλασία, Μετόχι, Λεχούρι, Κρυόβρυση, Πλατανίτσα, Τσίπιανα και Λαμπεία).

Όσον αφορά τις αιτήσεις αιολικών, οι εταιρείες είναι:

– Η Αιολική Δυτικής Ελλάδας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας με έδρα το Μαρούσι για εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών (Α/Γ) στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου. Έχει λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με παράτυπο τρόπο και τοπικοί φορείς, σύλλογοι, οι Δήμοι Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης έχουν γίνει σχετικές ενστάσεις & ερωτήσεις στο ΥΠΕΝ από περιβαλλοντικούς & πολιτικούς φορείς. Η μεθόδευση έγκειται στο ότι η Περιφέρεια συμμετείχε με ένα αντί για δύο μέλη, ως όφειλε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) για το συγκεκριμένο αιολικό και δεν διασφάλισε ότι θα εκφραστεί η ομόφωνα αρνητική απόφαση του οργάνου της, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο συμμετέχων, αναπληρωτής του δεύτερου εκπροσώπου της, τοποθετήθηκε θετικά δίχως τεκμηρίωση!

– Η Χ.Ρόκας Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία με έδρα το Χαλάνδρι για εγκατάσταση 7 Α/Γ στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αναφέρει ότι το αιολικό θα εγκατασταθεί στην  Αιτωλοακαρνανία Όσο για τον όμιλο Ρόκα, είναι μέλος του ισπανικού ομίλου IberdrolaRenewables [5] και σχετικά με την αγορά ΑΠΕ, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 301,5 MW (Στην Ελλάδα 271 MW από αιολικά & περίπου 10 MW από φωτοβολταϊκά και στην Κύπρο 20 MW από αιολικά). Επιπλέον έχει εξασφαλίσει έργα 140 MW ενώ μόλις στις αρχές του 2022 έλαβε βεβαιώσεις παραγωγού για 758 MW στη Λήμνο (250 MW), τη Λέσβο (306 MW), τη Χίο (150 MW), στη Ροδόπη (46,3MW) και στην Κρήτη (6.6 MW)

-Η VOLTERRA A.E. με έδρα το Χαλάνδρι έχει λάβει άδεια παραγωγού για εγκατάσταση 9 Α/Γ στο Μελισσοβούνι. Κατασκευάστρια των Α/Γ και στα τρία αιολικά είναι η VESTAS (Δανία).

Ο Ερύμανθος έχει χαρακτηριστεί ως NATURA GR Δική Ζώνη Διατήρησης GR2320008 SCI με πολλούς τύπους οικοτόπων βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR2320012 που αποτελεί ζωτικής σημασίας περιοχή για την επιβίωση των σπάνιων και απειλούμενων ειδών πτηνών της ΕΕ βάσει του του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΚ (έχουν καταγραφεί 30 είδη πτηνών όπως χρυσαετός, φιδαετός κ.ά καθώς και πολλά είδη μεταναστευτικής και μη ορνιθοπανίδας, Σημαντική περιοχή για τα πουλιά με κωδικό GR097 μα και ενδιαίτημα της πεταλούδας Ρarnassius Apollo για τη διατήρηση της οποίας υφίσταται Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Επίσης υπάρχουν άγρια και πυκνά δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων (έλατα, βουνοκυπάρισσα, δρύες, καστανιές), σπάνια είδη φυτών (πάνω από 970 ενδημικά και μη) και ζώων, θεματικές γεωλογικές συνθέσεις. Αντί ο Ερύμανθος να αποτελεί ζώνη αποκλεισμού ΑΠΕ η οποία συμπεριλαμβάνει τα Είδη Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος Διατήρησης και τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, κινδυνεύει. Επιπλέον πλησίον του δρομολογούμενου αιολικού βρίσκεται και η περιοχή NATURA GR 2330002 SCI & SPA «Οροπέδιο Φολόη».

Στον μυθικό Ερύμανθο όπου πραγματοποιήθηκε ο 4ος άθλος του Ηρακλή υπάρχουν οι αρχαιολογικοί χώροι Οροπέδιο Σκιαδοβούνι του Ερυμάνθου & Παλαιά Μονή Παναγίας Νοτενών, Λόφος & Βυζαντινό κάστρο Δόξα Πατρί , Παλαιομπουκουβίνα Αγίας Τριάδας, καθώς και άλλα προστατευόμενα μνημεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την περιοχή διασχίζουν αρκετά μονοπάτια όπως το Εθνικό μονοπάτι 31 που συνδέει την Πάτρα με την Αρχαία Ολυμπία μέσα από τη Φολόη και πολλά χωριά  και το μονοπάτι «Πέντε Μύθοι του Ηρακλή», εξαγώγιμο πολιτιστικό και οικοτουριστικό προϊόν με συνολικό μήκος 250 χλμ. (Ναύπλιο, Αρχαία Τίρυνθα, Μυκήνες, Νεμέα, Στυμφαλία, Φενεός, Λάδωνας, Ερύμανθος, Τριποταμιά, Ολυμπία) και με ολοκληρωμένο τμήμα 85 χλμ. στον νομό Αρκαδίας από τον Σύλλογο «O Λάδωνας». Πλήθος από ήπιες αθλοτουριστικές δραστηριότητες όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία & τρέξιμο, αναρρίχηση, πεζοπορία, ράφτινγκ, καγιάκ κ.ά. συνυπάρχουν αρμονικά δίχως να θίγουν την οικολογική ισορροπία του Ερυμάνθου.

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή επίσης απασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία, παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα όπως η Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) φέτα Ερυμάνθου ενώ Σύλλογοι διαμαρτύρονται για την υπονόμευση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών τους συμφερόντων από τις ανεπανόρθωτες παρεμβάσεις εγκατάστασης αιολικών και υδροηλεκτρικών που τους διώχνουν από τον τόπο τους.

Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη λειτουργία ενός ανοικτού κτηνοτροφικού πάρκου στο Δήμο Ερυμάνθου καθώς και την προστασία και επέκταση των ΠΟΠ προϊόντων. Επιπλέον στον ίδιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ο Ερύμανθος και το ορεινό τμήμα των ΠΕ Αχαΐας και Ηλείας περιγράφονται ως περιοχές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού όπου θα πρέπει να διατηρηθούν, να προστατευτούν και να αναδειχτούν τα φυσικά, ιστορικά, αρχιτεκτονικά κ.ά. σημεία καθώς και η κλίμακα και τα χαρακτηριστικά των οικισμών με αξιοποίηση των τοπικών πόρων βάσει των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων (Δίκτυο περιοχών Natura & μονοπατιών, ΠΟΠ προϊόντα κτλ.).

Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα υπάρχουν στην περιοχή όταν θα έχουν ισοπεδωθεί κορυφογραμμές, θα έχει διαταραχθεί ανεπίστρεπτα το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε γεωργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία και στη βιοποικιλότητα]; Αντίστοιχα θα πληγεί και ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς πανεπιστημιακές μελέτες από διάφορες χώρες δείχνουν ότι ο κατακερματισμός και η ανεπανόρθωτη βεβήλωση του φυσικού τοπίου προκαλούν οπτική και ακουστική όχληση, μείωση της τουριστικής κίνησης, υποβάθμιση της αξίας της γης και συρρίκνωση των μορφών τουρισμού αλλά και της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης .

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top