tetartopress

Ο νέος νόμος για την αποκατάσταση της Φύσης κινδυνεύει

RestoreNature

RestoreNature


Την ανησυχία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τον κίνδυνο που διατρέχει ο EU Nature Restoration Law καθώς οι  ιθύνοντες αγνοούν επιδεικτικά τις εκκλήσεις των επιστημόνων, της αγοράς και των ψηφοφόρων τους, βασιζόμενοι σε ψευδή στοιχεία και μυθεύματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πυρκαγιές που κατακαίνε πολύτιμα δάση, φονικές πλημμύρες που αφανίζουν ζωές και περιουσίες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κλίμα το οποίο γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο για τις ζωές μας, ξηρασίες που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη γεωργική παραγωγή και τα οικοσυστήματα. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ακραία φαινόμενα που βιώνουν ήδη οι πολίτες στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μαζί με τον άνθρωπο, νοσεί και η Φύση. Πολύτιμοι βιότοποι χάνονται μέρα με τη μέρα και η βιοποικιλότητα φθίνει με ανησυχητική ταχύτητα μπροστά στα μάτια μας ενώ η επιστήμη είναι κατηγορηματική: υγροτοπικά και ποτάμια οικοσυστήματα, δάση και δασικές εκτάσεις, λειμώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και αστικά οικοσυστήματα και χώροι πρασίνου, χρειάζεται να αποκαταστήσουν τις οικοσυστημικές τους λειτουργίες προκειμένου να αντέξουν το μεταβαλλόμενο κλιματικό τοπίο και να παραμείνουν καταφύγια για τα χιλιάδες είδη ζωής που φιλοξενούν.

Την ίδια ώρα, τα αιτήματα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά στην Ευρώπη όπου το 80% των βιοτόπων βρίσκεται ήδη σε κακή κατάσταση. Την άνοιξη του 2021, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν από την ΕΕ να μας φέρει πίσω τη Φύση. Ένα αίτημα που στήριξε ο επιχειρηματικός κόσμος, οι αγρότες, οι αλιείς και εκατοντάδες τοπικές κοινότητες που διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι η φύση βρίσκεται σε διαρκή παρακμή.

Ακούγοντας τη φωνή των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και έφερε προς ψήφιση την πρόταση για έναν ισχυρό και φιλόδοξο Κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη (EU Nature Restoration Law), μέσω του οποίου -για πρώτη φορά- τα κράτη-μέλη θα κληθούν να επαναφέρουν τη Φύση σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ, με νομικά δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης για συγκεκριμένους οικοτόπους και είδη.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο της φύσης και της βιοποικιλότητας και η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα, να συμβάλλει στην πρόληψη και καταστολή των φυσικών καταστροφών και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα της τροφικής αλυσίδας αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1€ που επενδύεται στην αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, το όφελος θα κυμαίνεται από 8 έως 38€. Ταυτόχρονα, οικονομικές δραστηριότητες όπως η αγροτική παραγωγή και η αλιεία θα επωφεληθούν πολλαπλά.

Παρά τα αμέτρητα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή του Κανονισμού, οι ιθύνοντες αγνοούν επιδεικτικά τις εκκλήσεις των επιστημόνων, της αγοράς και των ψηφοφόρων τους, βασιζόμενοι σε ψευδή στοιχεία και μυθεύματα. Στις τελευταίες συνεδριάσεις των Επιτροπών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών απέρριψε εντελώς αναιτιολόγητα τον προτεινόμενο Κανονισμό, γυρνώντας την πλάτη τους στα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και στο γεγονός ότι όλες οι παραγωγικές ομάδες τάσσονται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ του νόμου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), στην οποία ανήκει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φέρει ακέραια ευθύνη για την κατάσταση αυτή, καθώς οι βουλευτές του απέρριψαν τον προτεινόμενο Κανονισμό, αγνοώντας εντελώς τις συνέπειες της παρακμής της φύσης και της κλιματικής κρίσης στις ζωές όλων μας. Δυστυχώς, το ΕΛΚ έχει αφοσιωθεί πλέον σε μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, εκφοβισμού και διάδοσης ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο, δίχως να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του ή έστω, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή ξηρασιών, πλημμυρών και πυρκαγιών που πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με 207 ακόμα Οργανώσεις και φορείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τρέχουν αυτήν την περίοδο την εκστρατεία #RestoreNature στην οποία έχουν πάρει μέρος μέχρι στιγμής πάνω από 120.000 Ευρωπαίοι πολίτες. Υπογράφοντας το αίτημα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου (15 Ιουνίου), καλούμε όλοι μαζί τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην αφήσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και ζητάμε από τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν με σθένος το νέο νόμο, ψηφίζοντας υπέρ μιας θέσης που αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της φύσης σε μεγάλη κλίμακα.

Η αποκατάσταση της φύσης είναι βασικό μέρος της λύσης για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και για την εκπλήρωση των εγχώριων και διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τη Φύση και τη ζωή μας.
Υπογράφουμε το αίτημα και ζητάμε από τους ιθύνοντες να μας φέρουν πίσω τη Φύση!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top