Τέταρτο
27 Προβολές

«Ο Ντελάλης» – Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Φανής & Sinfonia Magistrale
«Ο Ντελάλης» είναι ένα νέο και ιδιαίτερο τραγούδι μέσα από τον επερχόμενο δίσκο του Δημήτρη Φανή «Πάμε να δεις». Σε μουσική του Γιώργος Καλογήρου και στίχους του Παναγιώτη Θωμά με τη συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου Sinfonia Magistrale.

Αυτή τη φορά ο προικισμένος Κύπριος καλλιτέχνης εμπιστεύεται δύο άλλους δημιουργούς που «έχτισαν» μια μοναδική ιστορία γύρω απ’ τον «Ντελάλη».

Ίσως και γι’ αυτό το λόγο προσκάλεσε μαζί του στην ερμηνεία τον Παντελή Θαλασσινό, που με τη μαστοριά και την αλήθειά του δένει μοναδικά με το δικό του αντίστοιχο τρόπο. Μαζί τους ενώνονται οι φωνές του Φωνητικού Σύνολου Sinfonia Magistrale υπό την καθοδήγηση της Ρούλας Τυρίμου δημιουργώντας ένα επιβλητικό αποτέλεσμα.

Οι στίχοι του Παναγιώτη Θωμά σκιαγραφούν με στέρεα χρώματα μια δραματική ανθρώπινη ιστορία που μέσα από την τραγικότητά της προκύπτει η κάθαρση, ο λυτρωμός, η ελπίδα.

Η μουσική στο σκοπό του ζεϊμπέκικου υπογραμμίζει αρμονικά τα… τεκταινόμενα που αποδίδουν σαν «Ντελάλης» οι ερμηνευτές.  Στο τελικό αποτέλεσμα προσθέτει το δικό της ειδικό βάρος η ενορχηστρωτική ματιά του Φανή. Ανάλογες με την ιστορία και ατμόσφαιρα του τραγουδιού οι εικόνες που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Χατζηστυλλής.

«Ο ντελάλης» είναι το δεύτερο single, που προλογίζει το άλμπουμ του Δημήτρη Φανή «Πάμε να δεις». Πρόκειται για μια πολυμορφική εργασία ως προς τα είδη των τραγουδιών (λαϊκό, παραδοσιακό, έντεχνο), ως προς τη θεματολογία (κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό) και ως προς τους συντελεστές. Παίζουν σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα.


Συντελεστές

Μουσική: Γιώργος Καλογήρου – Στίχοι: Παναγιώτης Θωμάς
Ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Φανής και το Φωνητικό Σύνολο Sinfonia Magistrale υπό την καθοδήγηση της Ρούλας Τυρίμου.
Ενορχήστρωση: Δημήτρης Φανής

Παίζουν οι μουσικοί:
Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι
Γιώργος Χατζήπαπας: Κλαρίνο
Δημήτρης Φανής: Κιθάρα, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, κρουστά, προγραμματισμός εικονικών οργάνων (midi).
Ηχογράφηση-Τελική μίξη: Εν Οίκω Studio
Mastering: Νικόλας Προκοπίου (ToneDeaf Studio)

Στην οπτικοποίηση του τραγουδιού έλαβαν μέρος:
Στον ρόλο της Μάνας, η Μάρω Ιωαννίδου
Στον ρόλο του μικρού κοριτσιού, η μικρή Θεοφανία Αλμέντρα
Χορεύει ο Κυριάκος Χατζηστυλλής

Μέλη του Φωνητικού Συνόλου Sinfonia Magistrale:
Μαριλένα Βανέζου, Δημήτρης Φωτόπουλος, Ελίνα Δημητρίου, Κωνσταντίνα Παπαμαρκίδου, Άννα Βριονίδου, Αννίτα Κωνσταντίνου, Μέλανη Τσιβιτανίδου.

Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αντι-Δρώντες:
Μαριλένα Χατζηγιαννακού, Κυριάκος Τάκη, Χρίστος Προκοπίου, Αντιγόνη Τάμπα, Μαρία Πολυδώρου, Αλεξάνδρα Ιακωβίδου, Ειρήνη Δράκου, Βίκυ Ευθυβούλου, Άντρια Δημοσθένους, Εύη Ιωάννου, Όλγα Ιωαννίδου.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Χατζηστυλλής
Παραγωγή: ΦΑΝΟΙ ΘΥΕΛΛΗΣ 2020

 

Στίχοι:

Ήρθε το βράδυ ο ντελάλης
με τους ανέμους τους κρυφούς,
κακά μαντάτα να μοιράσει,
κι όλο φωνάζει, τον ακούς;

Σου λέει πατρίδα μου σηκώσου,
από το γλέντι, το πιοτό
βρες τη φωνή σου και φυλάξου
σου μαγειρεύουν φονικό.

Μα συ, αχ μάνα μου καημένη,
δε γροίκισες τους οιωνούς,
ήσουνα άσχημα μπλεγμένη,
συνένοχη ήσουν μ΄ αυτούς.

Αυτούς που τώρα καταριέσαι
λες και δεν έφταιξες ποτέ
που δίνες στο φονιά μαχαίρι
κορμί και νάζι στο χαφιέ.

Τώρα γυρίζει ο ντελάλης,
σκισμένα ρούχα και φωνή
μ’ απόγνωση σε καλοπιάνει,
ξύπνα, τελειώνει η γιορτή

Σου λέει, μάνα λογικέψου,
έχεις παιδιά που λαχταρούν
λίγη ζωή που σου χει μείνει
στα δυο σου χέρια να χαρούν.

Το τραγούδι «Ο ντελάλης» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6159 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top