tetartopress

Ο Παλιγκρεμνός να γίνει προστατευόμενο Μνημείο της φύσης και όχι Ξενοδοχείο


Αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της άδειας για την ξενοδοχειακή επένδυση στον Παλίγκρεμνο στην περιοχή του Πλακιά, κατέθεσαν στο Εφετείο Χανίων φορείς, σύλλογοι και πολίτες. Ο  Παλίγκρεμνος, είναι ένας από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης, μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία,  ένας τόπος που για τον οποίο ο Δήμος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να χαρακτηριστεί προστατευόμενο Μνημείο της φύσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου:

Την Τρίτη 13-9-22 κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου για την αναστολή εκτέλεσης της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) στην περιοχή Παλίγκρεμνος Πλακιά Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με αίτημα προσωρινής διαταγής.

Την αίτηση υπογράφουν οι ίδιοι αιτούντες που υπέβαλαν την αίτηση ακύρωσης τον Ιούνιο, δηλαδή κάτοικοι του Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου  και τα σωματεία: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Ρεθύμνου, ΕΟΣ Ηρακλείου, ΕΟΣ Μοιρων, ΕΟΣ Λασιθίου, Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου, Αναρριχητικός – Ορειβατικός Σύλλογος Νότιας Κρήτης, Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος ΚΟΞΑΡΕ, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης, Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Με την αίτηση ζητείται η αναστολή εκτέλεσης της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο και η έκδοση προσωρινής διαταγής επειδή:

Οποιαδήποτε εργασία στο χώρο θα έχει ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (διάνοιξη οδών, εκσκαφές κλπ) ενώ ο λόγος που έχει προβληθεί στην αίτηση ακύρωσης είναι προδήλως βάσιμος. Συγκεκριμένα δηλαδή το ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια (η προσβαλλόμενη) για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη όπως απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ και επιτάσσει ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση .

Σημειώνεται ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Αγίου Βασιλείου πρόσφατα απορρίφθηκε από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου ακριβώς επειδή κρίθηκε ότι δεν υφίσταται κοινόχρηστη οδός στα όρια του γεωτεμαχίου.
Ολόκληρη η περιοχή του Παλίγκρεμνου μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, στον Οδηγό για την Γεωλογία της Κρήτης και και έχει προταθεί να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο των σημαντικότερων Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας. Η σημασία του έχει καταδειχθεί σε πλήθος άρθρων και κειμένων επιστημονικών φορέων αλλά και σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις που απαγόρευαν την οικοδομική δραστηριότητα σ αυτή την περιοχή.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε αρνητική γνωμοδότηση για την χωροθέτηση της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο αναφέρει ότι οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αγ. Βασιλείου και του Μουσείου φυσικής ιστορίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης, για την εκπόνηση ερευνητικού έργου και ειδικής έκθεσης χαρακτηρισμού του Παλίγκρεμνου Πλακιά ως προστατευόμενου Μνημείο της φύσης – προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού. Η σύμβαση απεστάλη από τον Δήμο στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο οποίος ενώ έχει τον λόγο για την έκδοση ΦΕΚ περί αναστολής των οικοδομικών εργασιών για δύο χρόνια, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό της περιοχής, μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει. Η εκπόνηση της μελέτης, ωστόσο, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και προτού υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αγ. Βασιλείου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο χαρακτηρισμός του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενο Μνημείο της φύσης- προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός, είναι ο τελικός μας στόχος και μέχρι να επιτευχθεί, ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13871 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top