tetartopress

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Πολιτισμό

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ


Ψήφισμα Στήριξης τις κινητοποιήσεις των Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων αναλυτικά αναφέρει:

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του πολιτισμού που βρίσκονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε κινητοποιήσεις, με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των καλλιτεχνικών σχολών που καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη, με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες τους που δήλωσαν την παραίτησή τους, συνολικά εναντιωμένοι/ες στα μέτρα της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους, των εργασιακών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, του κοινωνικού δικαιώματος της πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στο Π.Δ. 85/2022 που υποβιβάζει και απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών, στα πλαίσια της κατεύθυνσης αντιστοίχισης και ισοτίμησης ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, καθώς επίσης και ενάντια στην μετατροπή των μουσείων και των δημόσιων δομών και χώρων πολιτισμού σε Ν.Π.Δ.Δ, με συνεπαγόμενη την ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργείας τους, ενάντια στην κυβερνητική διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας για την υπεράσπιση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος ως δημόσιο αγαθό, τη διεύρυνση των κοινών στην Παιδεία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στεκόμαστε απέναντι στον εγκλωβισμό της υφιστάμενης πολιτιστικής κληρονομιάς και της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους-κέρδους, την υπαγωγή τους στους κανόνες της αγοράς και της κερδοφορίας στον κλάδο του τουρισμού.

Ενώνουμε τη φωνή μας για να ηχήσει δυνατότερα η φωνή των ζωντανών και αγωνιζόμενων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στην σιωπή των ΜΜΕ, το ολοένα και εντονότερο κοντράστ ανάμεσα στην εικόνα των δελτίων ειδήσεων και την πραγματική εικόνα που διαμορφώνουν οι καθημερινές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων.

Ενώνουμε τη φωνή μας ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φορείς πτυχίων, επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε μόνιμη απειλή και απαξίωση. Αλλά και ως κλάδος, το προϊόν της εργασίας του οποίου έχει και καλλιτεχνική – πολιτιστική διάσταση, η οποία απαξιώνεται, όπως λ.χ. στην περίπτωση της υποβάθμισης στο όριο της κατάργησης των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ενάντια στα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί ο Σύλλογος.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top