tetartopress

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στηρίζει των αγώνα των μηχανικών

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ

ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ


Ψήφισμα Στήριξης στον αγώνα της Π.Ο.Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ, της Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α και της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων αναλυτικά αναφέρει:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο.Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ), από κοινού με την Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α και την Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ έχουν ξεκινήσει κύκλο κινητοποιήσεων, με αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23.01.2023 έως και 13.02.2023, ώστε να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα των Υπηρεσιών και να διεκδικήσουν λύσεις προς όφελος των εργαζομένων του κλάδου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση απέναντι στις αγωνιστικές διεκδικήσεις επέλεξε την προσφυγή στα δικαστήρια, που στη πραγματικότητα είχε στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, την ποινικοποίηση των αγώνων και την καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία. Η απόρριψη όμως των προσφυγών, τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο, οδήγησαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο κενό.

Βασικούς άξονες προβλημάτων αποτελούν, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης και οι εξευτελιστικές αποδοχές των μηχανικών του δημοσίου.

Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις αφορούν το σύνολο των Μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με συμβάσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ):

Η στελέχωση που εξάγγειλε η κυβέρνηση, «επιδεικνύοντας πολιτική γενναιοδωρία»,  με πρόσληψη 800 μονίμων μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ, στις Δημόσιες Υπηρεσίες (Δόμησης, Τεχνικές και άλλες), σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό από το πάγωμα των προσλήψεων και τις χιλιάδων αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης κλπ από το 2010, ούτε και τις ανάγκες των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων.

Η κυβέρνηση, με την αποδιοργάνωση των ΥΔΟΜ και σε συνέχεια σειράς νομοθετημάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που αφορούν τόσο την λειτουργία υπηρεσιών όσο και την πολεοδομική νομοθεσία, εκχωρεί σε ιδιώτες συνταγματικά καθορισμένες ευθύνες του δημοσίου, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, και προς όφελος ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο – πέρα από την αναγκαιότητα της – επηρεάζει και τις αμοιβές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων.

Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

Η Νομική Προστασία αλλά και η σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Πολίτες).

Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και Εργαλεία πρέπει να προσανατολιστεί στην ταχύτερη και ποιοτικότερη ανταπόκριση των μηχανικών στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ζητάμε σαφή προσδιορισμό και επιβολή Ελέγχου από τις κρατικές Υπηρεσίες (προληπτικού και εφαρμοστικού), αδειοδοτικών κλπ διοικητικών πράξεων, για την ασφάλεια και ποιότητα των κατασκευών, για την προστασία του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλούν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Π.Ο.Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ, της Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α και της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ και απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν όλους μας.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που μετέχουν σε Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να απόσχουν από συνεδριάσεις τους έως και 13.02.2023.

Καλούμε όλους τους φορείς Μηχανικών να στηρίξουν την απεργία τα αιτήματα και τις δράσεις της Π.Ο.Ε.Μ.ΔΥ.Δ.Α.Σ, της Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α και της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13757 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top