tetartopress

Ο Σαραντάπορος στην καρδιά της εκστρατείας Save the Blue Heart of Europe

Αώος

Αώος


Τα φώτα στον πανέμορφο ποταμό Σαραντάπορο, κύριο παραπόταμο του ποταμού Αώου/Vjosa στην ελληνική επικράτεια, για τον οποίο πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές ομάδες μάχονται για τη διάσωσή του.

Όπως αναλυτικά αναφέρει το το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA):

Ο Σαραντάπορος δεν είναι απλώς ένας ακόμα ποταμός, αλλά είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συναντάει τον Αώο στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας και ταξιδεύουν μαζί προς την Αδριατική θάλασσα.

Τα ρέματά του δυστυχώς απειλούνται από την κατασκευή πολυάριθμων μικρών υδροηλεκτρικών έργων.  Δεκάδες αιτήσεις ΜΥΗΕ έχουν υποβληθεί και βρίσκονται πλέον σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης. Εάν αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν, θα καταστρέψουν αυτό το αξιοσημείωτο ποτάμι, το οποίο φιλοξενεί πολλά ενδημικά και απειλούμενα είδη χλωρίδας, πανίδας και ιχθυοπανίδας.

Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η βίδρα, θηλαστικό και είδος-σύμβολο των ποτάμιων οικοσυστημάτων της Ευρώπης και δείκτης καλής ποιότητας του νερού. Ο Ποταμοκέφαλος Αώου και ο Πινδοβίνος είναι είδη ψαριών που υπάρχουν μόνο εκεί, και πουθενά αλλού στον κόσμο και θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση, εάν τα έργα αυτά προχωρήσουν. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα υπονόμευε επίσης το σχέδιο επέκτασης του Εθνικού Πάρκου Vjosa σε ένα διασυνοριακό εθνικό πάρκο Aoos/Vjosa Transboundary Park.

Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές ομάδες μάχονται για την προστασία του ποταμού, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά την εκστρατεία προστασίας του ποταμού Αώου και των παραποτάμων του, Save the Blue Heart of Europe.

Ο Αώος με τους παραποτάμους του είναι ο μόνος ποταμός της Ευρώπης που για τόσα πολλά συνεχόμενα χιλιόμετρα ρέει χωρίς μεγάλης κλίμακας τεχνητά εμπόδια στο ρου του. Ας κάνουμε τα πάντα για να τον διατηρήσουμε ελεύθερο, άγριο και ορμητικό!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13929 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top