tetartopress

Ο ΣΕΟ Πάτρας «Ωλενός» για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα


Την Τρίτη 9/3/2021 το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Πάτρας “Ωλενός” συνεδρίασε διαδικτυακά με σκοπό να γίνει μία συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις για την επικείμενη  εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα.

Όπως ανακοινώθηκε:

Αποφασίσαμε να μη μιλήσουμε για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα και τη βιοποικιλότητα των ορεινών οικοσυστημάτων, αλλά ούτε και για τις συνέπειες της ασύμμετρης εγκατάστασής τους σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, και ούτε και για τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες. Όλα αυτά έχουν αναλυθεί από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, πιο ειδικούς από εμάς, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και είναι γνωστά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να εστιάσουμε στο θέμα που άπτεται άμεσα του αντικείμενου  του συλλόγου μας και δεν είναι άλλο από την ορειβασία και την αναρρίχηση.

Όλοι όσοι ασχολούνται με την ορειβασία και την αναρρίχηση γνωρίζουν καλά ότι η Βαράσοβα αποτελεί ορόσημο γι αυτές τις δύο δραστηριότητες. Τα αναρριχητικά πεδία της Βαράσοβας  στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους αναρριχητές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι σχολές αναρρίχησης τόσο  αρχαρίων, όσο και μέσου επιπέδου κάθε χρόνο εντάσσουν τη Βαράσοβα στο πρόγραμμά τους. Εκτός από τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους, που επισκέπτονται την περιοχή αρκετά συχνά, τα αναρριχητικά πεδία της Βαράσοβας τραβούν το ενδιαφέρον ορειβατικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Τα πεζοπορικά μονοπάτια της Βαράσοβας, εκτός από φυσιολατρικό ενδιαφέρον περνούν από πολλά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία. Στο διάβα τους συναντούν αμέτρητα βυζαντινά ασκηταριά συνδυάζοντας έτσι την περιήγηση στη φύση με την τοπική ιστορία της περιοχής. Δίκαια η Βαράσοβα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας”.  Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τα μονοπάτια και τα αναρριχητικά πεδία της Βαράσοβας πρέπει να διατηρηθούν, και να αναδειχθούν ενισχύοντας ήπιες δραστηριότητες  στην περιοχή, με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, όπως η ορειβασία και η αναρρίχηση, οι οποίες προσφέρουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Αντί αυτού βλέπουμε ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η Βαράσοβα είναι ένα μικρό σε έκταση βουνό. Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην κορυφή του απαιτεί τη διάνοιξη δρόμων που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα  τη μορφολογία του βουνού. Παλιά μονοπάτια θα αφανιστούν και ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει ανεπιστρεπτί μετατρέποντάς το σε βιομηχανική περιοχή.

Για όλους αυτούς του λόγους αποφασίσαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη καταστροφή με το πρόσχημα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Στο μεταξύ με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας να ταχθεί ενάντια στο σχέδιο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και τις αντιδράσεις πολλών συλλόγων και φορέων της περιοχής, η εταιρεία “WIND ENERGY ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” απέσυρε το αίτημά της προς τη ΡΑΕ για δραστηριοποίηση στην περιοχή, αναγνωρίζοντας την πολιτισμική, περιβαλλοντική και ιστορική αξία που έχει το όρος Βαράσοβα.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας και  την αμέριστη συμπαράστασή μας προς το Δήμο Ναυπακτίας και τους τοπικούς συλλόγους και να ταχθούμε στο πλευρό τους για οποιαδήποτε μελλοντική επιχειρούμενη καταστροφή τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη. Από ότι φαίνεται οι αγώνες και οι συντονισμένες ενέργειες έχουν πάντα την αξία τους και εξακολουθούν να έχουν αποτέλεσμα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία - Ανοιχτή Πρόσκληση  σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Ελλήνων φωτογράφων

Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία – Ανοιχτή Πρόσκληση σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Ελλήνων φωτογράφων

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό EU Japan Fest, απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση ...
Ο θάνατος του ποδηλάτη - Διαδικτυακή προβολή

Ο θάνατος του ποδηλάτη – Διαδικτυακή προβολή

Το Ινστιτούτο Θερβάντες γιορτάζει την Ημέρα του Ισπανικού Κινηματογράφου (6 Οκτωβρίου) με την προβολή της εξαιρετικής ταινίας του σκηνοθέτη απ’ ...
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: δυναμική επιστροφή με Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε ιστορική πρώτη προβολή

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: δυναμική επιστροφή με Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε ιστορική πρώτη προβολή

Η  Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά και εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις της για τη φετινή σεζόν με μια ιστορική πρεμιέρα. Η τηλεταινία ...
«Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» έρχεται ξανά στο Θέατρο Κάμιρος

«Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» έρχεται ξανά στο Θέατρο Κάμιρος

Η παράσταση του Παντελή Φλατσούση «Μετά το τέλος του κόσμου· ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων» θα επαναληφθεί από τις 5 έως ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10962 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top