tetartopress

«Ο Τσέχωφ κι Εγώ» στο Θέατρο Παραμυθίας

Ο Τσέχωφ κι Εγώ

Ο Τσέχωφ κι Εγώ


«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», από τα δημοφιλέστερα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ, καθώς και το νέο αλληγορικό θεατρικό έργο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Η σταφίδα», έρχονται να αλληλοσυμπληρωθούν σε μια σουρεαλιστική παράσταση με τίτλο «Ο Τσέχωφ κι Εγώ». Μια παράσταση με πρωτότυπη ματιά,ανάλαφρη και παράδοξη. Κάθε Πέμπτη στις20:00 στο Θέατρο Παραμυθίας.

Το έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ» έρχεται να μας υπενθυμίσει την κακοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, ένα παμπάλαιο φαινόμενο που εξακολουθεί να υφίσταται ακέραιο στις μέρες μας

Παράλληλα προς την κακοποίηση της γυναίκας, που έχει, δικαίως, καταστεί κυρίαρχο ζήτημα της κοινωνίας μας, υφίσταται η κακοποίηση του άνδρα, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί ίσως με την ανάλογη ευαισθησία. Στο έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ» διεκτραγωδούνται κατά τρόπον ευτράπελο, ως επί το πολύ, τα βάσανα που υφίσταται ο ήρωάς του από την ασύστολη εκμετάλλευση της συζύγου του.

Όσο κι αν υποφέρει αυτός από την ιταμή συμπεριφορά της συζύγου του, παρόλα αυτά παραμένει πιστός σύντροφός της. Εξακολουθεί να την αγαπά, προκαλώντας έτσι την συμπάθεια που συνοδεύει έναν τραγικό ήρωα. Η κακοποίηση, καθώς δεν περιορίζεται στην γυναίκα μόνο ή στον άνδρα μόνο, είναι ένα στίγμα πάνω στον άνθρωπο στην ολότητά του.Την κακοποίηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, ένα παμπάλαιο φαινόμενο που εξακολουθεί να υφίσταται ακέραιο στις μέρες μας, έρχεται να μας υπενθυμίσει το έργο «Ο Τσέχωφ κι εγώ».

Ο έξοχος Ρώσος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχωφ πρωτοδημοσίευσε το μονόπρακτο «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» το 1886. Το έργο αναθεωρήθηκε από τον συγγραφέα το 1902 (δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του) και είναι πιο γνωστό στη β’ εκδοχή του.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης,ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων,θεατρικά έργα που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση κορυφαίων φιλοσόφων (Θαλής, Ηράκλειτος, Πλάτων, Αριστοτέλης, Μάρκος Αυρήλιος, Ντεκάρτ, Καντ, Σοπενχάουερ, Νίτσε, Βίτγκενσταϊν), τα οποία ανέβηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών(2006-2012) υπό τον γενικό τίτλο «Η φιλοσοφία στη σκηνή». Τα θεατρικά του έργα«Αυτογραφία», «Ένα τριήμερο στην εξοχή», «Ιουλιανός», «Τρύπιο βαρέλι» και «Φθορά, φορά, φθορά», στα οποία συνέπραξε ως ηθοποιός, έχουν ανέβει σε σκηνές των Αθηνών, της ελληνικής περιφέρειας και του εξωτερικού.


Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Σκηνικά: Πάολα Γερολυμάτου
Κοστούμια: ΜάγδαΚαλορίτη
Σχεδιασμός φωτισμού:   Μιχάλης Ομουρτζάνης
VideoArt – Μουσική επιμέλεια: Διονύσης Λυκιαρδόπουλος
Φωτογράφιση: Αντώνης Στελιανέσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λύσανδρος Βασιλακόπουλος
Παραγωγή: Θεατροσκόπιο

Παίζουν: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αλμπέρτα Τσοπανάκη

 

Πληροφορίες

 

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Παραστάσεις: 10 Νοεμβρίου – 6 Απριλίου 2023

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη στις 20:00

Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων ΑΜΕΑ)

Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 & Μυκάλης, Κεραμεικός Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13105 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top