tetartopress

Όχι ανεμογεννήτριες πάνω από το Μεσολόγγι


Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 39,6MW στην κορυφογραμμή του όρους Αράκυνθος, στη θέση Σγουρόβερκο του δήμου Μεσολλογγίου, για έξι (6) ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα 102,5 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 77,5 μέτρα, της εταιρείας «GREEKSTREAM ENERGY Α.Ε.» (του ομιλου Ιntrakat).

Όπως αναλυτικά αναφέρει η Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας:

α) Το έργο βρίσκεται εξ ’ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας (ΕΖΠ) GR2310010-ΟΡΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ και 1,9χλμ από την περιοχή Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR2310015 – ΔΕΛΤΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ -ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕKΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ, ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ.

β) Σύμφωνα με τη μελέτη, εντός της διευρυμένης περιοχής μελέτης του έργου εντοπίστηκαν 3 περιοχές φωλιάσματος Φιδαετού (Circaetus gallicus), 1 ενεργή φωλιά Σφηκιάρη (Pernis apivorus) σε απόσταση 1 km από το έργο και μία περιοχή κουρνιάσματος Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) πλησιον του εργου.

γ) Κατά τις εργασίες πεδίου, εντός ακτίνας 2 km από τις Α/Γ, καταγράφηκε πτητική δραστηριότητα ειδών υψηλής ευαισθησίας στην παρουσία ΑΣΠΗΕ και πιο συγκεκριμένα, 5 αρπακτικών ειδών (Μαυρόγυπα, Όρνιου, Χρυσαετού, Φιδαετού, Σφηκιάρη), καθώς και Γερακαετού, Σαϊνιού και Πετρίτη.

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος από ολόκληρη την επικράτεια, το οικείο δημοτικό συμβούλιο, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής να λάβουν γνώση της ΜΠΕ και να υποβάλλουν ενστάσεις, καταθέτοντας το έντυπο Δ11 στο ΗΠΜ (Απαιτείται η εγγραφή του κάθε χρήστη με στοιχεία taxisnet στο HΠΜ).

Δημόσια διαβούλευση εδώ μέχρι και την Πέμπτη 23-3-2023 με Περιβαλλοντική Ταυτότητα έργου (ΠΕΤ): 2211856311

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις μας τις επόμενες μέρες για περισσότερες λεπτομέρειες-διευκρινίσεις σχετικά με το έντυπο Δ11 και τις ιδιαιτερότητες της υπόψη ΜΠΕ.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, τους ετεροδημότες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επαγρύπνηση και αποφασιστικές δράσεις, καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανεπανάληπτης καταστροφής.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Έκθεση με μικρο γλυπτά του εικαστικού Δημήτρη Κοροβέση εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη ...
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top