tetartopress

Όχι δόμηση σε Πυρήνα Εθνικού Πάρκου

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου


8 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «ΑΝΙΜΑ», «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)», «Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης», «Καλλιστώ», « Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία», Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων – Ροή, «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων», MedINA  και φορείς καλούν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα για:

την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την παράτυπη και μεγάλης έκτασης επέμβαση που επιχειρείται στην περιοχή του Πάπιγκου,

την αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκληθεί στο προστατευόμενο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και

την ηθική ικανοποίηση όσων σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητα του τόπου και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Μπορείτε να  συνυπογράψτε εδώ:

Ψήφισμα:

Σε αγροδασική περιοχή του προστατευόμενου παραδοσιακού οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου Ιωαννίνων, βρίσκεται σε εξέλιξη οικοδομική δραστηριότητα ανέγερσης μεγάλου συγκροτήματος ιδιωτικών κατοικιών, παραβιάζοντας, μεταξύ άλλων, το προστατευτικό καθεστώς του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Η περιοχή του Παπίγκου υπάγεται σε πολλαπλά καθεστώτα περιβαλλοντικής προστασίας και σύντομα αναμένεται ότι θα ανήκει και στο Πολιτιστικό Τοπίο “Ζαγόρι”, ως Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς , με την αποδοχή της εγγραφής του στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO .

Η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιείται σε έκταση που βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού και εντός των ορίων της Ζώνης Ια-Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, δηλαδή σε περιοχή αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση για χρήση κατοικίας.

Η μεγάλη έκταση των κατασκευών, αλλοιώνει τόσο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού όσο και τη σχέση του με τους ορεινούς όγκους που τον περιβάλλουν. Ανατρέπει την υπάρχουσα αρμονική σχέση του ανθρωπογενούς με το φυσικό τοπίο.

Σημειώνεται επιπλέον ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί και προστατεύεται ως «Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντάσσεται στο γεωσχηματισμό του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO και στην Περιφερειακή Ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR2130001 «Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου» και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας GR2130009 «Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)» του Ευρωπαϊκού Δικτύου « Natura 2000 ».

Παρά τις επί διετία έγγραφες καταγγελίες, τις ερωτήσεις και επερωτήσεις στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την εκτενή δημοσιότητα στον τύπο καθώς και νομικές ενέργειες και δελτία τύπου από τις υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις η οικοδόμηση και άλλες σχετιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις των ορίων και των όρων προστασίας της περιοχής αυτής, συνεχίζονται με την ανοχή, αδράνεια και ενίοτε σύμπραξη, των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Η συμπεριφορά των οποίων παραβιάζει την συνταγματική υποχρέωση προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής , την συνταγματική αρχή ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και την θεμελιώδη αρχή της αμεροληψίας που διέπει την δράση της Δημόσιας Διοίκησης.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη , την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη , τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τις αρμόδιες Υπηρεσίες , να παρέμβουν άμεσα για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την παράτυπη και μεγάλης έκτασης επέμβαση που επιχειρείται, την αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκληθεί στο προστατευόμενο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής και για την ηθική ικανοποίηση όσων σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητα του τόπου και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top