Όχι στις στρατηγικές επενδύσεις στα νησιά
Ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναφορικά για την ανεξέλεγκτη δημιουργία μεγάλων οικισμών στα νησιά κυρίως Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (που δεν προϋποθέτων πολεοδόμηση, όμως καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ταυτότητας των νησιών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αυξάνουν οι περιπτώσεις δημιουργίας εξ υπαρχής μεγάλων οικισμών σε εκτός σχεδίου περιοχές και μάλιστα των μικρού και μεσαίου μεγέθους νησιών, συχνά οικισμών μεγαλύτερων των υφισταμένων και σε έκταση και σε δυνητικό πληθυσμό, μέσω συγκεκριμένων «εργαλείων τουριστικής ανάπτυξης». Πρόκειται για τα γνωστά Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (που δεν προϋποθέτουν κατ΄ ανάγκην πολεοδόμηση), τους Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων μέσω Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, που προωθούνται μέσω Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις, που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά από τους ιδιώτες επενδυτές και όχι από το Δημόσιο, μέσω σχεδιασμού. Πρόσφατα παραδείγματα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αντιδράσεις εκ μέρους των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνιών, στην Αστυπάλαια (που φαίνεται να ματαιώνεται) και την Αντίπαρο, ενώ γνωστές μεγάλες εκτάσεις σε άλλα νησιά πρόκειται να υποβληθούν σύντομα για έγκριση για να δεχθούν ανάλογη «ανάπτυξη». Ειδικά στην Αντίπαρο εμφανίζεται, σύμφωνα με το υλικό μάρκετινγκ του επενδυτή, να προωθείται στρατηγική επένδυση με ξενοδοχεία και 100 περίπου βίλλες, σε έκταση, που μέρος της έχει χαρακτηριστεί δασικό και του οποίου επιδιώκεται ο αποχαρακτηρισμός, αν δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί τη στιγμή που εκδίδεται το παρόν Δελτίο Τύπου.
Το χαρακτηριστικό όλων είναι ότι ο τουρισμός (ξενοδοχεία) αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών για πώληση ή μίσθωση, δηλαδή για real estate, κλάδο μη παραγωγικό, που πλέον αναδεικνύεται ως ο ισχυρότερος επενδυτικός στόχος. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την παρατηρούμενη συνένωση εκτάσεων εκτός σχεδίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανέγερση επαύλεων πολλών δεκάδων τ.μ., που δεν έχουν καμιά σχέση με την κλίμακα των οικισμών των νησιών ή την κλίμακα των ίδιων των νησιών. Σε κάθε περίπτωση, ο οικείος ΟΤΑ δεν ερωτάται και δεν έχει δυνατότητα άποψης για όσα συμβαίνουν στα διοικητικά του όρια…
Αυτή τη στιγμή, η ταυτότητα των περισσότερων νησιών αλλοιώνεται, λόγω της συνδυασμένης “επίθεσης” τουρισμού και real estate με πολλές και εκτεταμένες κατασκευές, χωρίς η κατάσταση να μπορεί να αναστραφεί. Γι’ αυτό, επείγει πλέον, όπως άλλωστε ζητούν και πολλοί δήμαρχοι, να καταργηθούν, τουλάχιστον στο νησιωτικό χώρο, οι στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό και όλες οι μορφές καταλυμάτων, που συνεπάγονται real estate. Για να διασωθεί ο μοναδικός χαρακτήρας των νησιών και το ιστορικά διαμορφωμένο τοπίο τους.