tetartopress

Οι αιολικές αυθαιρεσίες συνεχίζονται στην Εύβοια

Σπιζαετός


Καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με την αδειοδότηση παράτυπου αιολικού κοντά σε φωλιά του απειλούμενου Σπιζαετού. Αναλυτικά η καταγγελία:


Advertisement

 

Οι αιολικές αυθαιρεσίες συνεχίζονται: Η Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Στερεάς αδειοδοτεί παράτυπα αιολικό κοντά σε φωλιά Σπιζαετού.

 

Κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά έργα που υλοποιούνται ή σχετίζονται με το δίκτυο Natura αποτελεί η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΑΔΘΣΕ) για τον Αιολικό Σταθμό (ΑΣΠΗΕ) «Χεροκλαδα» στην Κεντρική Εύβοια, ακριβώς πάνω από το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού.

Η θέση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ βρίσκεται μόλις 300 μέτρα εκτός των ορίων της περιοχής Natura – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «GR2420011: Όρη κεντρικής Εύβοιας, παράκτια ζώνη και νησίδες» και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από ενεργή φωλιά Σπιζαετού εντός της περιοχής Natura και εντός των Κρίσιμων Ενδιαιτημάτων 3 ειδών αρπακτικών πουλιών της ΖΕΠ.


Advertisement

Κι ενώ ο Νόμος 4014/2011 για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει ξεκάθαρα πως, για ένα έργο που βρίσκεται εκτός περιοχής Natura αλλά είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την περιοχή και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτής, πρέπει να διενεργείται Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεών του, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε προφανώς ότι όλα αυτά είναι «περιττή χαρτούρα» για το συγκεκριμένο έργο και κατέληξε στην αδειοδότηση παρά τις συγκεκριμένες σοβαρές ελλείψεις του φακέλου αδειοδότησης. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής ΕΟΑ, έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες περιπτώσεις έργων κοντά σε περιοχές Natura, εφόσον τεκμηριώνεται –όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- ότι τα έργα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Παρόλο που η παραπάνω πληροφορία είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης από την Ορνιθολογική κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, αγνοήθηκε επιδεικτικά και έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όχι μόνο δεν ζήτησε την εκπόνηση ΕΟΑ από την εταιρεία του αιολικού ως όφειλε αλλά φαίνεται πως δεν συμβουλεύτηκε ούτε καν το ΥΠΕΝ ή τον ΟΦΥΠΕΚΑ(που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τη διαχείριση των περιοχών NATURA) για το αν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΔΘΣΕ «απλοποίησε» αυθαίρετα την αδειοδοτική διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο και το «απάλλαξε» από την αναλυτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.


Advertisement

Το αποτέλεσμα είναι να βγει άδεια για έναν ΑΣΠΗΕ που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από ενεργή φωλιά του απειλούμενου –και ιδιαίτερα ευπαθούς σε επιπτώσεις από ανεμογεννήτριες– Σπιζαετού, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση των επιπτώσεών του στο συγκεκριμένο είδος και χωρίς καν να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για αυτό στην απόφαση αδειοδότησης. Λόγω όλης αυτής της παράτυπης μεθόδευσης, η Ορνιθολογική με επείγουσα επιστολή προς το ΥΠΕΝ (και τον ΟΦΥΕΠΚΑ) ζητάει την άμεση παρέμβασή του ώστε να ανακληθεί η ΑΕΠΟ του έργου, όπως υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκτός από τα παραπάνω, το συγκεκριμένο έργο είναι προϊόν κατάτμησης ενιαίου έργου, αφού ένας ακόμα υπό αξιολόγηση ΑΣΠΗΕ που απέχει μόλις 500 μέτρα, ανήκει σε εταιρεία με κοινή έδρα με αυτή του ΑΣΠΗΕ «Χεροκλαδα», ενώ στη διοίκηση και των δύο εταιρειών εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, στοιχεία που μπορεί εύκολα κανείς να αντλήσει από το Γενικό Μητρώο επιχειρήσεων.

Το ενιαίο έργο έχει συνολική ισχύ 50 MW και θα ανέβαινε αδειοδοτική κατηγορία, οπότε θα έπρεπε να αξιολογηθεί απευθείας από το ΥΠΕΝ και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός πως η εταιρεία Progressive Ventus Wind, που πήρε την άδεια για να υλοποιήσει ένα έργο που η κατασκευή του υπολογίζεται να κοστίσει εκατομμύρια εύρω, έχει μετοχικό κεφάλαιο …1000 (χίλια) ευρώ, όπως προκύπτει από το Γενικό Μητρώο επιχειρήσεων.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top