tetartopress

Οι ανεμογεννήτριες στην Οίτη είναι ο 13oς Άθλος του Ηρακλή


Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά στον αρχαιολογικό χώρο «Πυρά του Ηρακλέους». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι γνωστό ότι η Οίτη θεωρείται η τελευταία πατρίδα του Ηρακλή. Στην Τραχίνα τον περίμενε η γυναίκα του, η Δηιάνειρα∙ κι εκεί βούτηξε η Δηιάνειρα τον χιτώνα του στο δηλητηριασμένο αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Στην “Πυρά του Ηρακλέους” ο Φιλοκτήτης υπάκουσε στις παρακλήσεις του και έβαλε φωτιά στον σωρό των ξύλων της Οίτης για να καεί και στη συνέχεια να τον ανεβάσουν ως ημίθεο οι θεοί στον Όλυμπο. Γνωστή είναι επίσης η σχετική μυθολογία για την Ιόλη, τον Ύλλο, τον Λίχα και τις Λιχάδες Νήσους. Όλα αυτά αναφέρονται στην Οίτη.

Είναι γνωστό επίσης ότι το μυθικό πρόσωπο του Ηρακλή είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand name στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Πασίγνωστες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και εικονογραφημένα βιβλία είναι μόνο η μία πλευρά αυτής της επιχειρηματικότητας, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από θεματικά πάρκα, μουσεία και πολιτιστικούς χώρους που αναφέρονται στον Ηρακλή. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο! Όχι όμως εδώ στην Οίτη, στη Φθιώτιδα και στη Φωκίδα…

Εδώ οι «αόρατες δυνάμεις» των κερδοσκοπικών συμφερόντων μας καλούν, χωρίς πολλές περιστροφές, να ξεχάσουμε την Τραχίνα, την Ηράκλεια, την Πυρά του Ηρακλή και τον ίδιο τον Ηρακλή, τον Κούβελο, το Κάστρο της Ωριάς και τον αρχαίο Εμπορικό Δρόμο για τους Δελφούς. Αν δεν βρεθεί κάποιος ξένος περιηγητής ή κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο να ενδιαφερθεί, εμείς είμαστε έτοιμοι αυτές τις περιοχές, με την σημαντικότατη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, σε απόσταση αναπνοής από τη Λαμία και την Άμφισσα, να τις αφήσουμε να ισοπεδωθούν, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αντί να αξιοποιηθεί αυτό το αντικειμενικά συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, υπονομεύεται χρόνια με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τώρα με τους αιολικούς σταθμούς και τις ανεμογεννήτριες. Μεθοδεύεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ακριβώς δίπλα και σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο «Πυρά του Ηρακλέους». Η απειλή είναι συγκεκριμένη και είναι ένας ακόμα λόγος να ενισχυθεί ο αγώνας κατά των αιολικών σταθμών στην Οίτη και υπέρ της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού της όγκου.

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης και οι κάτοικοι των 25 χωριών αντιστεκόμαστε μέχρι να καταφέρουμε τον «13ο Άθλο του Ηρακλή»!  Οι Δήμοι Λαμιέων και Δελφών σωστά αντιδρούν με τις ομόφωνες αποφάσεις τους στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό. Όμως δεν αρκεί αυτό.

Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οίτη, την ήπια βιώσιμη τουριστική της προοπτική, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μαζί και τον Ηρακλή. Πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τις κατάλληλες επενδύσεις και την κατάλληλη προβολή, στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού πολιτιστικής εμπειρίας και στα πρότυπα αντίστοιχων περιοχών.

Οι εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, έρχονται. Όλοι, κόμματα, υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρέπει να απαντήσουν και να πάρουν θέση για το μέλλον της Οίτης και της ευρύτερης περιοχής. Ο 13ος Άθλος του Ηρακλή είναι εδώ και μας περιμένει όλους.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...
Ο Εξηνταβελόνης από το Άρμα Θέσπιδος

Πάτρα: «Ο Εξηνταβελόνης» από το Άρμα Θέσπιδος – Καλοκαιρινή περιοδεία

Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του ...
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top